CORONAVIRUS Pierderile mari din credite, principala preocupare a sectorului bancar

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 august 2020

Pierderile mari din credite, principala preocupare a sectorului bancar

Pierderile mari din credite reprezintă, în momentul actual, principala preocupare a sectorului bancar al lumii. După şase luni de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, cele mai mari 15 bănci din SUA au pus deoparte 76 de miliarde de dolari pentru acoperirea datoriilor neperformante, iar 32 de bănci europene - 56 de miliarde de euro, conform datelor Citigroup. Totalul combinat de peste 130 de miliarde de dolari în provizioane pentru pierderile din împrumuturi a fost depăşit doar în a doua jumătate a anului 2009 - în perioada crizei financiare, când acestea s-au ridicat la 186 de miliarde de dolari, menţionează banca americană de investiţii.

Pandemia va fi de durată şi va avea repercusiuni majore asupra băncilor din Europa, conform unui raport al societăţii de consultanţă Oliver Wyman, care preconizează, într-un scenariu de bază, că băncile de pe continent se pot aştepta la pierderi din credite de aproximativ 400 de miliarde de euro (473 de miliarde de dolari) în următorii trei ani, adică de aproximativ 2,5 ori mai mari decât cele consemnate în ultimii trei ani. Potrivit celui mai sever scenariu avut în vedere de Oliver Wyman, băncile din Europa se pot aştepta la pierderi din credite de până la 800 de miliarde de euro în intervalul menţionat. Şi specialiştii companiei Accenture avertizează că pierderile estimate din datoriile neperformante ar putea ajunge la 880 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2022.

Dar, Oliver Wyman consideră că, în ciuda cifrei uriaşe, aceste pierderi din credite sunt "gestionabile", deoarece suma ar fi mai mică decât 40% din cea înregistrată după criza financiară globală şi cea care a urmat crizei din zona euro, din 2012-2014.

Dacă băncile s-ar confrunta cu cele mai grave pierderi estimate, rata creditelor neperformante ar creşte până la 10% din total, ceea ce ar reprezenta o presiune majoră asupra rentabilităţii băncii, potrivit sursei.

În opinia analiştilor, pandemia de coronavirus va produce pierderi uriaşe şi în sectorul bancar din SUA, pe fondul valului de datorii declanşat de şomajul în masă şi de problemele financiare ale clienţilor, dar şi din cauza dobânzilor extrem de scăzute, menţinute la un astfel de nivel conform politicii băncii centrale (Fed).

Industria bancară din SUA şi-a diminuat cu 70% profiturile în perioada aprilie - iunie 2020. Conform datelor Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC - agenţie care garantează depozitele americanilor), câştigurile totale obţinute de băncile din SUA (5.066 de instituţii de credit americane asigurate) au însumat 18,8 miliarde de dolari în trimestrul al doilea din anul curent, comparativ cu 62,5 miliarde de dolari în perioada similară din 2019. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv în care sectorul bancar american şi-a redus profiturile, ca urmare a faptului că instituţiile de credit şi-au constituit provizioane de miliarde de dolari ca să poată acoperi potenţialele împrumuturi neperformante.

JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA după valoarea activelor, şi-a constituit provizioane de 8,9 miliarde de dolari în trimestrul al doilea pentru pierderile preconizate din împrumuturile care nu vor putea fi rambursate de clienţi din cauza problemelor financiare generate de pandemia de Covid-19. La rândul său, Citigroup Inc. a raportat provizioane de circa 8 miliarde de dolari pentru perioada menţionată, iar Wells Fargo & Co. - de 8,4 miliarde de dolari. Banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc. a anunţat provizioane de 1,59 miliarde de dolari pentru pierderile potenţiale din credite, iar gigantul Bank of America Corp. - de 4 miliarde de dolari. Banca de investiţii Morgan Stanley şi-a constituit provizioane de 239 milioane de dolari în trimestrul al doilea, pentru pierderile potenţiale din creditele neperformante. În pofida scăderii profiturilor, FDIC susţine că nu a observat probleme în sistemul bancar american, iar volumul depozitelor din bănci a atins un nivel record în trimestrul al doilea din 2020.

Primele patru mari bănci din Statele Unite ale Americii (SUA) au acordat, până la mijlocul anului curent, amânări la rambursarea de credite de cel puţin 151,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care împrumutaţii - de la întreprinderi mici la proprietari de locuinţe - au solicitat scutirea temporară de la plata datoriei, pe fondul pandemiei de coronavirus, conform datelor Bloomberg.

Deficit major de capital pentru băncile din China

Cele mai mari patru bănci din China se confruntă cu un deficit de finanţare de trilioane de yuani, bani necesari acoperirii cerinţelor globale de capital concepute pentru protejarea publicului şi a sistemului financiar împotriva falimentelor, potrivit unui studiu realizat de S&P Global Ratings.

Analiza notează că Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp. şi Agricultural Bank of China Ltd., toate considerate bănci de importanţă sistemică globală, au avut un deficit de capital total de 2,25 trilioane de yuani (323 miliarde de dolari) în 2019, sumă necesară pentru acoperirea pierderilor, care poate creşte până la 6,51 trilioane de yuani în 2024, în condiţiile în care actuala pandemie erodează profiturile acestor instituţii.

Profiturile combinate ale băncilor din China (peste 1.000 de bănci comerciale) au înregistrat, în trimestrul al doilea, cel mai mare declin din ultimul deceniu, în contextul în care creditele neperfornamte au ajuns la un nivel record.

Potrivit datelor Comisiei de reglementare a sectorului bancar şi asigurăilor din China (CBIRC), băncile comerciale din ţară şi-au redus cu 9,4% profiturile nete în primul semestru din anul curent, iar cele mai mari şase dintre acestea au consemnat scăderea câştigurilor cu 12%, în ritm anual.

Plasamentele în acţiunile băncilor nu sunt de interes

Guvernele şi băncile centrale din lume au lansat măsuri de sprijin de trilioane de dolari pentru susţinerea sistemului bancar, în contextul pandemiei de Covid-19, ca să asigure fluxul de creditare şi funcţionarea pieţelor, respectiv ca să ajute gospodăriile să rămână pe linia de plutire (prin amânarea rambursării ratelor), însă cei interesaţi de plasamente nu sunt atraşi de instituţiile de credit.

În acest context, acţiunile băncilor europene au scăzut cu circa 40% de la începutul lui 2020 până la jumătatea lunii august, comparativ cu un declin de 13% înregistrat de indicele de referinţă Stoxx Europe 600. În SUA, indicele Nasdaq Bank a pierdut mai mult de o treime de la începutul anului curent, în timp ce S&P 500 a stagnat. Aceste evoluţii au şters o valoare de piaţă combinată de 987 de miliarde de dolari în sectorul bancar, conform datelor Citigroup.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb