Interesul pentru aur a atins anul acesta cote mai înalte ca niciodată. De la o lună la alta, preţul aurului a doborât recorduri după recorduri şi a înregistrat valori istorice, cele mai ridicate de până acum. Preţul metalului preţios se apropie de 410 lei/g, iar previziunile arată că anul se va încheia cu un nou record. Mai mult, "analizele recente anticipează că preţurile aurului vor atinge noi maxime în următorii ani, susţinute de mai mulţi factori, inclusiv politici monetare favorabile, incertitudinile geopolitice şi cererea robustă de la băncile centrale. Contextul actual poate fi o bună oportunitate pentru investitorii care caută să capitalizeze pe aceste tendinţe", subliniază Cosmin Popovici, CEO MAGNOR, deţinătorul celei mai diversificate platforme de tranzacţionare pentru bijuterii din aur şi cu diamante, lingouri din aur, produse de lux şi electronice.
De altfel, aurul ca investiţie are o istorie foarte bogată, fiind utilizat de secole ca modalitate de păstrare a valorilor şi de protecţie împotriva inflaţiei. Doar în primul trimestru al lui 2024, băncile centrale au adăugat 290 de tone la rezervele lor, o creştere semnificativă şi cea mai mare pentru un prim trimestru de cel puţin două decenii, conform datelor furnizate de Investopedia.
Aceeaşi platformă financiară indică o preferinţă tot mai mare a investitorilor individuali pentru diversificarea portofoliului prin deţinerea de aur, considerat o protecţie împotriva riscurilor financiare. Astfel, în 2023, 85% dintre investitorii profesionişti din America de Nord au alocat o parte din portofoliile lor către aur, faţă de 69% în 2018, iar tendinţa ascendentă continuă şi în 2024, pe fondul instabilităţii geopolitice şi a volatilităţii pieţelor.
Achiziţionarea aurului devine tot mai accesibilă
O particularitate a investiţiilor în aur din ultima perioadă este că trezesc interesul unor categorii diversificate de cumpărători. Acestea nu sunt doar apanajul marilor investitori, ci, pe măsură ce pătrund în lanţurile de retail, devin tot mai accesibile oricărei persoane care doreşte să îşi securizeze economiile.
"Există astăzi o democratizare a investiţiilor în aur, pe măsură ce cumpărătorii doresc să îşi protejeze economiile, preocupaţi de situaţia economică şi geopolitică globală. MAGNOR comercializează în magazinele sale lingouri din aur de 24 K. A existat o preocupare constantă faţă de achiziţionarea acestora, dar în ultima vreme observăm o creştere semnificativă a interesului, mai ales faţă de lingourile de gramaje mari", spune Cosmin Popovici.
De altfel, pe fondul creşterii constante a preţului aurului, investiţia în metalul preţios s-a dovedit foarte rentabilă. Un exemplu este că cei care au investit la începutul lui 2024 în aur au avut până în acest moment un randament de peste 30%, conform calculelor specialiştilor.
Avantajele deţinerii lingourilor de aur
În tot mai multe zone ale lumii, lingourile de aur încep să fie vândute alături de bunuri de consum curent, pe fondul interesului uriaş al populaţiei. Care sunt avantajele deţinerii acestora? Formă pură de investiţie, fără costuri asociate cu design-ul sau moda, lingourile din aur aduc beneficii variate deţinătorilor. Iată câteva dintre acestea:
-oferă protecţie contra inflaţiei şi stabilitate financiară;
-au lichiditate ridicată, pot fi convertite rapid în bani lichizi, oriunde în lume;
-se bucură de portabilitate şi siguranţă,
-reprezintă o strategie inteligentă de diversificare a portofoliului de investiţii.
"Prin investiţia în lingouri din aur se poate stoca o valoare mare într-un volum mic. Achiziţia este foarte simplu de făcut, aurul nu se deteriorează în timp şi poate fi folosit drept cadou practic şi valoros. Printre clienţii MAGNOR se regăsesc atât persoane cu venituri medii, femei şi bărbaţi în mod egal, cât şi investitori care optează pentru lingouri speciale de până la 1 kg.", mai spune CEO companiei, Cosmin Popovici.
Opinia Cititorului