Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, spune că fondurile din Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European vor fi direcţionate către investiţii şi achiziţii durabile care să sprijine tranziţia la o economie neutră din punct de vedere climatic, iar autorităţile trebuie să se asigure că fondurile financiare puse la dispoziţie prin acest plan nu sunt irosite, conform News.ro
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Meidului, ministrul Costel Alexe a participat la dezbaterea Pactul Ecologic European: implementare şi perspective pentru România.
La sfârşitul lunii aprilie, Costel Alexe a fost mandatat de Guvern să semneze, în numele României, declaraţia comună a statelor membre privind utilizarea investiţiilor din Pactul Ecologic European, ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia Covid-19.
"Prioritatea noastră pentru următoarea perioadă este concentrarea pe proiecte de mediu, pentru ca România să beneficieze de cât mai mulţi bani din fondurile pe care le are la dispoziţie. Aceste investiţii trebuie să fie complet aliniate obiectivelor Pactului Ecologic European, Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă precum şi obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5°C al Acordului de la Paris pentru a evita consecinţele catastrofale ale schimbărilor climatice", a declarat ministrul Costel Alexe, citat în comunicat.
În luna mai a acestui an, România s-a alăturat grupului Statelor Membre UE care susţin Redresarea Ecologică a Uniunii Europene urmând calea investiţiilor durabile. Pactul Ecologic European promovează o abordare integrată pentru toate sectoarele şi le plasează spre aceleaşi obiective: neutralitatea climatică, protecţia mediului, utilizarea durabilă a resurselor şi sănătatea şi calitatea vieţii cetăţenilor.
"Ne-am angajat astfel să direcţionăm fondurile din Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European către investiţii şi achiziţii durabile care să sprijine tranziţia la o economie neutră din punct de vedere climatic. Trebuie să ne asigurăm că fondurile financiare puse la dispoziţie prin Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European nu sunt irosite, de aceea este crucial să dezvoltăm o structură instituţională care să asigure o implementare eficientă a Pactului Ecologic European şi, în acelaşi timp, îndeplinirea angajamentului României şi aici rolul de coordonator general revine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor", a subliniat Costel Alexe.
Dezbaterea s-a axat pe finanţarea tranziţiei către neutralitatea climatică şi contribuţia politicilor sectoriale în atingerea obiectivelor de ţară. Astfel, reprezentantul Băncii Europene de Investiţii a subliniat că strategia pentru climă a BEI vizează mobilizarea finanţării pentru tranziţia către o economie cu emisii reduse de CO2 şi totodată rezistentă la schimbările climatice.
La întâlnire au participat, alături de reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Iulian Octavian Stana, secretar de stat în cadrul ministerului, Andreea Kohalmi-Szabo, preşedinte AFM, reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, ai Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Chimicale din România, ai CIROM, Bankwatch, ai BEI, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, ai Ministerului Energiei, Economiei şi Mediului de Afaceri, ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.
1. Tot,, tot...
(mesaj trimis de anonim în data de 06.08.2020, 12:11)
În cârcă la ,, VIITORUL ÎNDEPĂRTAT " : face cocoașă ... ca graficul lu' Tătaru....