Costurile cu alimente şi energie în Rusia sunt o fracţiune din ceea ce plătesc britanicii

F.D.
Internaţional / 5 septembrie 2022

Costurile cu alimente şi energie în Rusia sunt o fracţiune din ceea ce plătesc britanicii

După şase luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina, britanicii plătesc preţul războiului cu o criză paralizantă a costului vieţii, în timp ce populaţia din Moscova nu resimte sancţiunile impuse de Occident, relatează The Sun.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Boris Johnson a promis că sancţiunile occidentale vor "împiedica economia rusă".

În martie, Liz Truss în calitate de secretar de externe a anunţat 65 de sancţiuni şi a declarat cu înverşunare: "Putin nu ar trebui să-şi facă iluzii. Suntem uniţi cu aliaţii noştri şi vom continua să strângem şurubul asupra economiei ruse pentru a ne asigura că eşuează în Ucraina. Nu va fi nicio încetinire."

În ciuda pretenţiilor că s-ar confrunta cu o lipsă gravă de alimente, cumpărătorii din Pyaterochka, îşi încarcă cărucioarele cu produse alimentare la jumătate din preţul din Marea Britanie.

În august, preţul alimentelor din Regatul Unit a crescut cu cel mai rapid ritm de la prăbuşirea economică din 2008, ajungând la 10,5% faţă de anul precedent.

În iulie, inflaţia alimentară a accelerat la 9,3%, deoarece războiul din Ucraina şi creşterea ulterioară a preţului hranei pentru animale, îngrăşămintelor, grâului şi uleiurilor vegetale au pus o presiune crescândă asupra preţurilor.

La Moscova este o imagine foarte diferită, unde de la începutul anului, preţul alimentelor a scăzut cu 11,3%.

Explicând cum a reuşit Rusia să contracareze tendinţa, specialistul în strategie Michael Clarke a spus: "Guvernul lor are bani acum pentru a subvenţiona alimente şi, atâta timp cât au bani din petrol şi energie, pot continua să scadă. Dar care va fi preţul energiei anul viitor este întrebarea oricui. Le va fi mult mai greu de anul viitor. La un moment dat cred că economia lor va fi într-o formă foarte proastă, fie anul viitor, fie peste doi ani. Dar asta depinde de preţul energiei. Rubla merge bine pentru că îi fac pe oameni să cumpere şi să vândă doar folosind rubla. Asta va menţine moneda puternică pentru o perioadă."

Profesorul invitat de la Universitatea din Exeter a avertizat că va veni criza, adăugând: "Sancţiunile au fost întotdeauna o politică pe termen lung. Rusia este o ţară bogată în numerar din cauza preţurilor la energie şi aşa va fi probabil până la această dată anul viitor. Dar sancţiunile afectează economia de bază a Rusiei într-un mod destul de fundamental, aşa că, deşi oamenii din Moscova şi Sankt Petersburg nu au observat încă acest lucru, economia de bază este în dezordine. Când economia de bază începe să se spargă, probabil că rubla va cădea prin podea."

Tom Tugendhat, preşedintele comitetului restrâns pentru Afaceri Externe, a spus că aceasta arată de ce Occidentul trebuie să rămână unit şi să-l înfrunte pe Putin.

El a declarat pentru The Sun: "Putin a purtat un război fizic împotriva Ucrainei şi un război economic împotriva celorlalţi dintre noi. El foloseşte banii pe care gospodăriile britanice îi plătesc pentru costuri suplimentare cu combustibilul pentru a subvenţiona preţurile în Rusia şi ne ţine pe toţi ostatici dictaturii sale. Trebuie să fim clari că nu ne vom pleca în faţa tiraniei şi nu vom lucra împreună pentru a ne asigura că protejăm familiile britanice de acest dictator brutal."

Pe rafturile de cumpărături, costul varzei ruseşti a scăzut cu 40% în 25 de regiuni, cu o scădere de 33% în toată ţara.

Cartofii au scăzut cu 28%, sfecla roşie cu 27%, strugurii cu 16%, bananele cu 14%, roşiile cu 14%, morcovii cu 13%, perele cu 11% şi merele cu şase procente.

Unele lucruri au rămas aceleaşi, inclusiv cea mai populară vodcă Five Lakes din Rusia, care este încă 379 de ruble (5,40 GBP) pentru o sticlă de 350 ml.

Laptele, ouăle, pliculeţele de ceai şi zahărul au scăzut şi ele în ultima vreme, dar costă mai mult decât înainte de începerea războiului.

În Marea Britanie cartofii costă 43p pe kg, merele 1,86 lire sterline pe kg şi o pâine 57p - aproximativ jumătate din preţul lor în Marea Britanie. Dar unele mărfuri costă la fel, cum ar fi carnea de vită tocată la 8,50 lire sterline pe kg.

Pe lângă creşterea costurilor cu alimentele, Marea Britanie se confruntă cu creşterea preţurilor pentru alimentarea maşinilor.

Au fost preţuri record în iunie, benzina fără plumb atins 1,91 lire pe litru, în timp ce în Rusia costă între 63 şi 78 pe litru.

De asemenea, în Marea Britanie facturile de energie sunt în creştere. Preţurile gazelor erau deja ridicate înainte de războiul din Ucraina, deoarece cererea a crescut după ridicarea restricţiilor Covid.

Preţurile au crescut vertiginos după invazie, deoarece Rusia este unul dintre cei mai mari producători de gaze din lume.

Europa continentală depinde foarte mult de gazul rusesc, ceea ce duce la temeri de întreruperi de iarnă, raţionalizări şi închideri de fabrici în Germania, conform The Sun.

Doar o mică parte din gazul Marii Britanii provine direct din Rusia, dar Marea Britanie se bazează mai mult pe gaz pentru a genera electricitate decât vecinii europeni, deoarece are mai puţină energie nucleară şi regenerabilă.

În Rusia au avut o creştere lunară medie de zece la sută, dar în Marea Britanie facturile la energie sunt de aşteptat să crească cu 80 la sută.

În Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, şoferul Igor Ivanov, 34 de ani, şi soţia sa Anya, 28 de ani, contabilă, câştigă 18.000 de lire sterline şi locuiesc într-un apartament cu două dormitoare.

Igor a declarat pentru The Sun duminică: "Ne confruntăm cu o creştere de zece procente. Deci facturile vor ajunge la aproximativ 43 de lire sterline pe lună. Nu ne vom răci."

Tanya, în vârstă de 29 de ani, a declarat pentru The Sun: "Am avut o creştere de 16%, ceea ce îmi duce plăţile la 52,24 lire sterline. Nu este mai mult de zece la sută din câştigurile mele şi avem apă caldă în casele noastre 24 de ore pe zi, inclusiv, aşa că voi fi bine. Nu-mi place războiul lui Putin. Preţurile au crescut şi suntem afectaţi, dar ar trebui să reuşesc să-mi plătesc facturile în această iarnă."

Viaţa se desfăşoară normal, cluburile de noapte explodează, barurile sunt pline şi bărcile fluviale sunt pline de petreceri.

Economii pierdute

Dar ruşii primesc ştirile lor prin intermediul televiziunii de stat, care spune că Ucraina este inundată de nazişti şi că Marea Britanie înarmează în mod activ Ucraina.

Profesorul Clarke a adăugat: "Oamenii din Rusia nu înţeleg întreaga poveste a războiului, asta este sigur. Oamenii încep să înţeleagă ideea că nu li se dă tot adevărul. Dacă te uiţi la televizor, au experţi nebuni. Ei cred că războiul este condus de Marea Britanie, noi suntem în spatele lui şi vor să ne bombardeze".

Cu toate acestea, există câteva semne mici că sancţiunile lovesc în sfârşit.

Un sondaj din această săptămână a arătat că 80% dintre ruşi au pierdut economii de când Putin a intrat în război.

Unul din cinci a raportat că şi-a pierdut aproape toate economiile, iar opt la sută şi-au pierdut complet perna financiară.

Unele bunuri occidentale au dispărut complet. Oligarhii nu mai pot cumpăra maşini de lux precum Rolls-Royce sau Bentley.

Un MacBook Pro 16in care a costat 2.235 de lire sterline în ziua în care a izbucnit războiul este acum de 4.579 de lire sterline, iar preţul whisky-ului scoţian şi-a triplat şi este mult mai greu de obţinut.

Maria Kiselova, 33 de ani, profesoară din Siberia, spune că a observat creşteri ale preţurilor la medicamente.

Numărându-şi rublele cu atenţie, ea a spus: "Prosoapele sanitare au crescut cu 55% de la începutul anului. Pentru mine, cea mai mare durere de cap, la propriu, este că nu pot cumpăra Nurofen, pur şi simplu nu este disponibil. Berea a crescut, de asemenea, cu nouă la sută."

Vizavi de Kremlin, mărcile de designer Boss, Bulgari, Dior şi Hermes au încetat să facă comerţ. Dar multora nu le pasă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Rusia deține commodities fără număr, UK deține tot fără număr pound și...paki!

    localnicii din Moscova sunt optimi

    Foarte interesant articol. L-am citit si in original din The Sun.

    da man da rusia e in deflati din trend!

    s c cret 

    O sa vedeti ca in aceasta iarna, pt cetatenii europeni Rusia va reprezenta Raiul pe Pamant, pt ca ei vor fi asemenea sobolanilor: cu foamete, frig, bezna, capcane si moarte cat cuprinde!

    Multe minte mai trebuie, in special in spatiul romanesc! Veniturile in UK sunt in medie de 4 ori mai mari decat in Romania. Sa zicem ca Rusia e la acelasi nivel. Impartiti toate preturile din UK la 4 si atunci comparati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb