COTAR cere Guvernului si Parlamentului să se opună măririi preţurilor la asigurările RCA

S.B.
Bănci-Asigurări / 31 martie 2021

COTAR cere Guvernului si Parlamentului să se opună măririi preţurilor la asigurările RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) cere Guvernlui şi Parlamentului să nu voteze proiectul de lege aflat în lucru care urmăreşte introducerea în Legislaţia RCA a unor tarife de referinţă care ar avea ca efect mărirea preţurilor la asigurările RCA, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Reprezentanţii COTAR susţin că vor demara acţiuni de protest în cazul în care acest proiect de lege va fi adoptat.

"Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) somează Guvernul şi Parlamentul României să se trezească la realitate şi să iasă din capcana întinsă de firmele de asigurări care vor să modifice Legea RCA în favoarea companiilor de asigurări şi în detrimentul celor 8 milioane de şoferi români plătitori de poliţe RCA.

Firmele de asigurări,împreună cu vicepresedintele ASF dl Rosu Cristian , vor să crească preţul RCA, din motive uşor de înţeles pentru orice cetăţean al acestei ţări, acest episod fiind unul care a mai avut loc în România,în urmă cu 4 ani. Multinaţionalele din asigurări vor un profit cât mai mare pe care şoferii români să îl plătească,în mod obligatoriu, prin trei măsuri principale.

Simultan cu creşterea preţului RCA, aceştia doresc să introducă în legislaţie o CO-PLATĂ pentru păgubiţi, prin plafonarea despăgubirilor care vor fi suportate de asiguratori la un nivel de referinţă agreat de aceştia şi prin obligarea păgubiţilor să plătească diferenţa dintre valoarea reală a reparaţiei şi suma plafonată ce va fi acordată de asigurator.

Practic, românii vor fi obligaţi să cumpere o asigurare RCA mai scumpă, dar mult mai proastă decât în prezent, care nu le va permite să acopere integral costurile cu reparaţia autovehiculului, în cazul unui accident. În conditiile în care există deja peste 60.000 de litigii împotriva primilor doi asiguratori din piaţă, care refuză în mod sistematic să plătească despăgubirile datorate, introducerea unor astfel de măsuri vădit luate împotriva consumatorilor, respectiv a păgubiţilor, va avea efecte ireparabile pe piaţa locală, strivind drepturile consumatorilor, în favoarea intereselor comerciale ale asiguratorilor.", se arată în comunicatul COTAR.

Aceştia susţin că firmele de asigurări urmăresc un profit crescut care, însă, va fi suportat de şoferii din România şi că acest rezultat va fi atins prin implementarea a trei măsuri noi.

"O primă măsură a vizat eliminarea plafonului de cheltuieli administrative de 25% pentru produsul RCA al societăţilor de asigurări, astfel încât asiguratorii să îşi stabilească unilateral şi arbitrar plafonul de cheltuieli pe care îl doresc. Se va ajunge la situaţia din trecut, când tariful RCA pentru un camion era de 20.000 de lei, o Dacie nouă 7.000 de lei, din care 75% reprezentau cheltuielile administrative ale asiguratorilor.

A doua măsură se referă la decontarea directă, un mecanism bun la origine, pe care il susţinem dar care pe parcurs a fost pervertit şi deturnat de la obiectivul urmărit, tot la insistenţele societăţilor de asigurări.Acestea din urmă au reuşit să altereze forma iniţială a mecanismului, creând discriminări de neacceptat în privinţa plăţii despăgubirilor.

Astfel, potrivit proiectului de modificare legislativă în lucru, atunci când societăţile de asigurări trebuie să se deconteze între ele, actul prin care e stabilită despăgubirea are natură de titlu executoriu, iar plata despăgubirii se realizează în mod obligatoriu în 10 zile. În schimb, când păgubitul RCA are de primit despăgubirea de la o firmă de asigurări, actul de stabilire a despăgubirii nu mai este titlu executoriu, păgubitul fiind obligat să se lupte în instanţă 2-3 ani, până când despăgubirea să fie investită cu acelaşi titlu executoriu, în cazul fericit în care societatea de asigurări emitentă mai există pe piaţă, la acea dată.

Bineinteles, se mizează pe faptul că majoritatea păgubiţilor nu vor avea timp şi bani pentru litigii costisitoare împotriva asiguratorilor RCA şi vor accepta abuzurile acestora, fără să îşi apere drepturile în instanţă.

Cu o asemenea discriminare perfidă între multinaţionale şi cetăţenii români, nu vom fi niciodată de acord! Distinct de faptul că acest mecanism încalcă toate normele privind egalitatea în faţa legii, această dublă măsură va crea o presiune suplimentară a costului RCA, de peste 20%, care se va regăsiîn preţul final al poliţei RCA, alături de creşterea plafonului de cheltuieli administrative ale societăţilor de asigurări - care poatefi oricât doresc asiguratorii.

Mai mult, nicăieri nu este reglementată modalitatea de aplicare a sistemului bonus-malusîn cazul decontării directe. Nimeni nu ştie dacă atunci când se va adresa propriului asigurator pentru plata despăgubirii(în temeiul decontării directe) persoana păgubită nu va fi ulterior tratată ca şi cum ar fi fost chiar ea vinovată de producerea evenimentului, fiind încadrată în altă clasă bonus-malus, aşa cum se întâmplă în cazul asigurărilor CASCO.Şi de această dată,sectorul de asigurari din ASF condus de dl Rosu Cristian a omis să-şi îndeplinească obligaţiile,atribuţiile privind protecţia consumatorilor de asigurări, lăsându-i pe aceştia descoperiţi în faţa unui nou val de abuzuri.

A treia măsură se referă la introducerea co-plăţii pentru serviciile de reparaţie, la care vor fi obligate persoanele păgubite, deşi sunt nevinovate de producerea accidentului acoperit de o poliţă RCA. Acest lucru va fi realizat prin plafonarea mascată a costurilor de reparaţie (şi implicit a despăgubirilor) pe care le vor plăti asiguratorii.

Proiectul de lege aflat în lucru urmăreşte introducerea în Legislaţia RCA a unor aşa-zise "tarife de referinţă" ce ar urma să fie aplicate lucrărilor de reparaţie, dar care în realitate vor deveni veritabile plafoane în raport de care asiguratorii vor achita despăgubirea.Prin urmare, în cazul unui accident, păgubiţii nu vor mai putea recupera integral prejudiciul sau readuce vehiculul avariat la starea de anterioară producerii accidentului, întrucât service-urile auto vor fi în imposibilitate de a efectua reparaţiile, încadrându-se în plafoanele stabilite de asiguratori. În acest caz, păgubiţii vor fi nevoiţi fie să facă unele compromisuri în privinţa calităţii reparaţiilor, fie să suporte o co-plată pentru serviciile de reparaţii.

Acest lucru contravine chiar raţiunii de existenţă a asigurării de răspundere civilă delictuală şi constituie o încălcare a principiului indemnizării potrivit căruia, după readucerea autovehiculului la starea anterioară accidentului, persoana păgubită trebuie să se afle în aceeaşi situaţie financiară în care se afla înaintea producerii evenimentului.", se mai arată în comunicatul COTAR.

"Este inacceptabil, neconstituţional şi fără precedent în legislaţia europeană să se permită introducerea unor asemenea limitări la despăgubirea RCA. În orice ţară unde există despăgubirea pentru răspundere civilă (RCA), asiguratorul emitent are obligaţia să achite integral despăgubirile în cazul producerii riscului asigurat. Asiguratorii internaţionali - care nu au nicio problemă să plătească despăgubirile integral în celelalte ţări în care operează - vor să plafoneze calculul pentru despăgubire în România. De cateva luni bune păgubitii primesc adrese de la unele societati de asigurare ca ei au calculat despagubirea in funcţie de salariu mediu pe economie şi nivelul de trai din Romănia

În acest context, ne întrebăm de ce mai este obligatorie asigurarea RCA, dacă ea nu va servi scopului pentru care a fost concepută, ci va lăsa păgubiţii cu maşinile nereparate, blocate în service sau cu facturi de plăţit, deşi nu au avut nicio vină în producerea accidentului. Oricine îşi va achiziţiona o maşină în România va trebui să se gândească de două ori, întrucât, în cazul producerii unui accident, asigurarea RCA a şoferului vinovat va fi plafonată.", spun reprezentanţii COTAR.

De asemenea, Vasile Ştefănescu, Preşedintele COTAR, a declarat: "Românii ar trebui să ştie ce se întâmplă în realitate cu banii din RCA plătiţi în mod obligatoriu către firmele de asigurări.În firmele de asigurări din România există venituri nete de 20.000 euro/lună în timp ce ţara se zbate într-o criză financiară de proporţii istorice. În acest context, firmele de asigurări vor să plătim un RCA majorat de anul acesta, la fel cum plătim de anul acesta un preţ majorat la electricitate şi gaze, după ce s-a liberalizat preţul energiei. Aceeaşi formă de liberalizare vor să fie operată de firmele de asigurări,în cazul unei populaţii captive care trebuie să plătească,în mod obligatoriu, un RCA faţă de care statul român nu va mai avea nicio pârghie de control".

COTAR susţine că, conform raportului publicat de pagina de internet a ASF, dauna medie RCA plătită pentru daune materiale a crescut cu circa 6%, ceea ce nu a acoperit nici inflaţia. În acelaşi timp, despăgubirile pe daune materiale interne au fost de numai 35%, iar restul de 65% au rămas la asiguratori.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Oamenii astia zici ca sunt reprezentanti ai societatii civile cand de fapt NIMENI nu se lupta pentru societatea civila.

    Respect. 

    COTAR cere Guvernului si Parlamentului să se opună măririi preţurilor la asigurările RCA

    Nu au cum sa se opuna! 

    De acolo vine o sursa de "bani". 

    Tu daca ai un flux de bani ce se varsa constant in conturi doresti sa perturbezi negativ sau pozitiv fluxul respectiv de bani? 

    Asigurarile vor bubuii in urmatorii ani! 

    semnat comenturi "cretine" 

    Marcu de la ASF nu stie asigurari. Doar dupa ureche, ce i s-a mai povestit. Nu are o pregatire teoretica minima care sa ii permita sa aiba propriile idei si propria intelegere. Repeta ce i-au spus altii, preluand automat si greselile acestora, propria lor incompetenta fiind translatata automat la Marcu. S-a vazut clar in interviurile pe care le-a dat pe subiectul decontarii directe. Cu un director general fara competenta in domeniul asigurarilor ba chiar cu gafe majore cand era director la autorizare asigurari (multi stiu, putini vorbesc), cu un vicepresedinte nepregatit, acesta este rezultatul. Bravo ASF, halal sa-ti fie. Felicitari Parlamentului Romaniei pentru numirile politice de la ASF.

    1. Dragnea si Valcov au numit acesti impostori impopotonati si mediocri in functii platite regeste.Omul pus de Valcov in Asf conduce prin interpusi totul, chiar si asigurarile. Citule , Nasuiule voi ce faceti ma ? Nimic, nimic? De ce sa meraga treaba bine? Nu e in interesul asiguratilor! Prostul de romanc sa plateasca ! L-au indepartat de ochii lumii pe Golovatic, omul asiguratorilor si a venit un habarnist obedient si laudaros care impreuna cu alti "specialisti " la fel de bine pregatiti in ale rca-ului ii canta osanale "academicianului padurar ". Bravos natiune!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb