Cotaţia "Azomureş" Târgu Mureş a câştigat

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 noiembrie 2008

Cotaţia "Azomureş" Târgu Mureş a câştigat

Cel mai bun plasament financiar, realizat pe termen de o lună, l-au reprezentat, ieri, acţiunile producătorului de îngrăşăminte şi produse azotoase "Azomureş" Târgu Mureş, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul AZO. Cotaţia titlurilor AMO a câştigat, în perioada 17 octombrie - 18 noiembrie, 7,24%, urcând la 0,22 lei/acţiune, în şedinţa bursieră de marţi.

Mulţumite au fost şi persoanele care au preferat, la 17 octombrie, să constituie depozite în euro la "Garanti Bank". Acestea au obţinut în continuare randamente uşoare, dar stabile, la aceas­tă categorie de plasament, cu toate că au câştigat doar 0,44% din suma investită iniţial, pe fondul aprecierii monedei europene în raport cu leul.

Mai puţin fericite au fost persoanele care au ales, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la "Romanian International Bank". Acestea au pierdut 1,77% din plasamentul iniţial, cu toate că pierderile au fost mai temperate decât scăderile înregistrate la acelaşi tip de plasament la alte bănci.

Randamente negative au fost înregistrate, marţi, şi de către investitorii care au achiziţionat, în urmă cu o lună, titluri la fonduri mutuale. Astfel, cei care s-au orientat către fondul "Pioneer Europa Obligaţiuni", au înregistrat pierderi la această variantă de plasament, suferind, în perioada analizată, o scădere de 0,91% din suma investită iniţial.

Perdante au fost şi persoanele care au ales ca plasamente indicii bursieri. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o depreciere de 15,59%, în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a scăzut cu 12,22% în perioa­da analizată.

Nici persoanele care nu şi-au utilizat resursele băneşti în această perioadă, fiind mai puţin încrezătoare în oportunităţiile oferite de piaţă, nu s-au putut considera fericite. Din cauza deprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 2,70%.

Şi investitorii care au sperat în revenirea preţului aurului s-au ars, dovedindu-se neinspiraţi. Metalului galben şi-a continuat trendul descendent, înregistrând o depreciere de 2,09%, în perioada 17 octombrie - 18 noiembrie.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb