Cotaţia petrolului a scăzut cu peste 6 dolari/baril într-o singură zi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2008

Preţul ţiţeiului brut a scăzut cu peste 6 dolari pe baril vineri, la New York şi Londra, consemnând astfel cel mai important declin (în procente) din decembrie 2004 până la momentul actual. Declinul a fost determinat de aprecierea dolarului, tendinţă care a atras plasamente în moneda SUA, în defavoarea celor în materii prime. În plus, piaţa a fost influenţată în mod pozitiv de faptul că BP Plc şi-a reluat exporturile de ţiţei prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, care transportă petrol din Azerbaidjan către Turcia, prin Georgia. Amintim că BP, al doilea producător de ţiţei din Europa, "StatoilHydro" ASA din Norvegia şi partenerii acestora şi-au redus producţia din câmpurile de la Marea Caspică în urma închiderii conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan, la data de 5 august, din cauza conflictului din Georgia. Oleoductul transporta ţiţei către Turcia, de unde acesta este încărcat în tancuri petroliere pentru pieţele din SUA şi Europa.

Cotaţia petrolului brut cu livrare în octombrie a scăzut cu 6,59 dolari (5,4%) vineri, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 114,59 dolari/baril. Luând în calcul acest procent, declinul a fost cel mai mare înregistrat după data de 27 decembrie 2004, iar după valoarea pierdută în dolari - cel mai mare de după 17 ianuarie 1991. Însă, pe întreaga săptămână trecută, preţul petrolului a crescut cu 0,6%.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în octombrie a avut un preţ de 113,92 dolari/baril, în scădere cu 6,24 dolari (5,2%).

Materiile prime denominate în dolari, precum petrolul şi aurul, sunt considerate de către investitori un plasament sigur în condiţiile în care valuta se depreciază. De aceea, creşterea monedei americane generează o cerere mai redusă pentru contracte pe materii prime. Dolarul a avut un curs de 1,4772 unităţi/euro vineri, la New York, în creştere cu 0,9%.

Potrivit analiştilor, preţul petrolului ar putea să scadă până la 80 de dolari/baril în următoarele 12 luni. "PetroLogistic" Ltd. estimează că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a majorat livrările cu 400.000 de barili pe zi în august (+1,2%), în condiţiile în care Iranul a eliberat ţiţei din stocuri. OPEC se va reuni în data de 9 septembrie, la Viena, unde îşi va stabili strategia viitoare, respectiv cotele de producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb