Covid-19 a ucis zece miniştri Sadc în două săptămâni

J.P.
Internaţional / 22 februarie 2021

Covid-19 a ucis zece miniştri Sadc în două săptămâni

Virusul mortal a întârziat să-şi ancoreze rădăcinile în Africa, în comparaţie cu alte părţi ale lumii, dar a ucis lideri din întreaga regiune, relatează nation.africa.

Patru state membre ale Comunităţii de Dezvoltare a Africii de Sud (Sadc) au pierdut în total 10 miniştri de cabinet în faţa Covid-19 în doar două săptămâni. Zimbabwe a pierdut patru, în timp ce Malawi a pierdut doi. Eswatini a pierdut doi miniştri de cabinet şi un prim-ministru din cauza pandemiei în ultimele două săptămâni. Africa de Sud a pierdut unu.

Zimbabwe

Ministrul transporturilor din Zimbabwe, Joel Matiza, a devenit al patrulea ministru în funcţie din cabinetul preşedintelui Emmerson Mnangagwa care a cedat virusului. Moartea domnului Matiza a avut loc la câteva zile după ce ţara şi-a pierdut ministrul Afacerilor Externe, Sibusiso Moyo.

Ministrul Afacerilor Externe din Zimbabwe, Sibusiso Moyo, care a decedat pe 20 ianuarie 2021.

Vinerea trecută, Zimbabwe şi-a pierdut şi ministrul de stat pentru afaceri provinciale, Ellen Gwaradzimba.

Eswatini

Moartea doamnei Gwaradzimba a avut loc după aceea a ministrului de atunci al terenurilor, agriculturii şi relocării rurale Perrance Shiri, care a cedat virusului în august anul trecut.

În Eswatini, un ministru a cedat bolii în urmă cu două zile, a anunţat duminică premierul în funcţie al ţării.

"Guvernul Majestăţii Sale notifică naţiunea trecerii triste a deputatului parlamentar Makhosi Vilakati, ministrul muncii şi securităţii sociale", a declarat Themba Masuku într-o conferinţă de presă.

Potrivit domnului Masuku, domnul Vilakati a murit sâmbătă seara într-o unitate de sănătate sud-africană unde fusese internat pentru o procedură de tratament specializat care rezultă dintr-o infecţie cu Covid-19.

Domnul Vilakati a devenit al doilea ministru al cabinetului care a murit din cauza Covid-19 după ministrul serviciului public, Christian Ntshangase, care a murit săptămâna trecută.

Înainte de aceasta, prim-ministrul Eswatini, Ambrose Dlamini, a murit de Covid-19 în decembrie anul trecut, în timp ce urma un tratament în Africa de Sud.

Malawi

Pe 12 ianuarie, preşedintele Malawi, Lazarus Chakwera, a declarat o stare de dezastru într-o scrisoare adresată naţiunii, pronunţată la câteva ore după ce doi miniştri ai cabinetului au murit din cauza Covid-19, pe fondul unei creşteri a infecţiilor.

Ministrul transporturilor Sidik Mia şi ministrul administraţiei locale Lingson Berekanyama au cedat amândoi în primele ore ale zilei de marţi, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului.

Domnul Chakwera, în discursul său, a numit decesele o "pierdere incalculabilă".

Fostul guvernator al băncii centrale din Malawi, Francis Perekamoyo, şi secretarul principal în Ministerul Informaţiei, Ernest Kantchentche, au murit, de asemenea, de boală, a spus guvernul.

Africa de Sud

Joia trecută ştirile din Africa de Sud au arătat că preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a confirmat moartea ministrului Jackson Mthembu din cauza complicaţiilor legate de Covid-19 pe care le-a contractat pe 11 ianuarie.

"Cu o profundă durere anunţăm că ministrul preşedinţiei, Jackson Mthembu, a murit astăzi din cauza complicaţiilor legate de Covid. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de familia sa în acest moment de pierdere", a scris pe Twitter preşedintele.

Sadc cuprinde 16 state membre: Angola, Botswana, Comore, Republica Democrată Congo, Eswatini, Lesotho, Madagascar, Malawi, Mauritius, Mozambic, Namibia, Seychelles, Africa de Sud, Tanzania, Zambia şi Zimbabwe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci la ăștia covidul atacă la vârf. N-avem noi norocul ăsta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb