Star Market, platformă a Shanghai Stock Exchange, creată anul trecut în China după modelul american Nasdaq, pe care sunt tranzacţionate companii tehnologice, câştigă tot mai mult teren, dar şi interesul investitorilor străini.
Ieri, Shanghai Newtouch Software Co. a devenit a 200-a companie listată pe piaţa Star din Shanghai, iar oferta sa publică iniţială (IPO) a dus suma totală strânsă de firme prin noua bursă de acţiuni la peste 287,6 miliarde de yuani (44 de miliarde de dolari), potrivit cifrelor raportate oficial.
Shanghai Newtouch Software (simbol 688590) a fost lansată pe Star Market la un preţ al IPO de 10,73 yuani/titlu. Oferta, care a plasat 25% din titlurile companiei, a atras 488,28 milioane de yuani. Changjiang Securities a fost subscriitorul principal al acestui IPO, care a fost suprasubscris de 3.259 de ori.
În anul financiar 2019, Shanghai Newtouch Software a obţinut venituri totale de 1.117,7 miliarde de yuani, în creştere cu 13% faţă de exerciţiul anterior. Câştigul net al societăţii a însumat 91 de milioane de yuani, mai mult cu 35% faţă de anul anterior.
• Star Market a urcat cu peste 40% de la începutul anului
Star Market este o piaţă lansată în iulie 2019, în cadrul eforturilor menite să consolideze capacitatea companiilor inovatoare din China să acceseze finanţare prin intermediul bursei. Noile reguli în materie le permit unor companii să se listeze înainte să obţină profit. Societăţile pot, de asemenea, să devină publice prin înregistrare, mai degrabă decât să aştepte aprobarea autorităţilor de reglementare.
"Cifrele noastre arată, potrivit sistemului de înregistrare, că timpul mediu până la lansarea unui IPO pe Star Market este deja apropiat de cel al pieţelor de capital mature din străinătate", spune Bruce Pang, şef al departamentului de cercetare macro şi strategie din cadrul China Renaissance, citat de CNBC.
Dacă de la lansarea pieţei Star au fost listate 200 de companii pe această platformă, puţin peste 100 de societăţi au devenit publice pe piaţa principală de la Shanghai, potrivit datelor Wind Information.
Star Market a urcat cu peste 40% de la începutul anului curent, în timp ce indicele CSI 300, care reuneşte companii listate la Shanghai şi Shenzen, a câştigat 24%, conform datelor Reuters, care menţionează că, de la începutul ultimului trimestru din anul curent, CSI 300 a avut o evoluţie mai bună decât Star, ceea ce reflectă o schimbare a preferinţei investitorilor.
• Investitorii străini cumpără acţiuni pe Star Market
Investitorii străini acordă o atenţie sporită pieţei Star, pe care o pot accesa prin intermediul canalului Investitor Instituţional Străin Calificat. Piaţa în stil Nasdaq include companii precum dezvoltatorul unui vaccin împotriva coronavirus CanSino Biologics şi cel mai mare producător de cipuri din China, SMIC.
Suma investiţiilor străine pe piaţa Star a crescut de la 270 de milioane de yuani la sfârşitul anului 2019 la 5,64 miliarde de yuani la sfârşitul lunii noiembrie 2020, potrivit lui Bruce Pang. Cifra reprezintă 0,17% din capitalizarea de piaţă totală a bursei, conform sursei.
Autorităţile chineze au încercat să îmbunătăţească capacitatea străinilor de a investi pe piaţa bursieră locală - a doua ca mărime din lume. Cu toate acestea, străinii au fost precauţi din cauza volatilităţii ridicate, a îngrijorărilor cu privire la capacitatea lor de a retrage capital şi a incertitudinii în materie de reglementare.
Star Market ar fi putut atinge pragul de 200 de companii listate mai devreme şi un nivel de capital mult mai ridicat, dacă autorităţile din China nu ar fi suspendat IPO-ul Ant Group, divizia fintech a gigantului de e-commerce Alibaba, cu doar câteva zile înainte de listarea planificată în noiembrie.
Companiile şi investitorii sunt în continuare dornici să exploateze pieţele de capital din China. Ofertele publice iniţiale lansate la bursele din Shanghai, Shenzhen şi Hong Kong au reprezentat 45% din IPO-urile globale în primele trei trimestre ale anului, potrivit unui raport Ernst & Young. Acesta arată că o cincime (20%) din listările globale din primele nouă luni ale acestui an, adică 180, au avut loc la Bursa de Valori din Shanghai. În baza acestor cifre, Shanghai a atras cele mai multe IPO-uri în intervalul ianuarie-septembrie 2020, depăşind cele 119 oferte lansate la bursa americană Nasdaq. Alte 115 IPO-uri au avut loc la Bursa din Shenzhen şi 99 la cea din Hong Kong în primele trei trimestre ale anului, potrivit datelor EY.
După cifrele EY, peste 290 de companii s-au listat pe pieţele din Shanghai şi Shenzhen în acest an în intervalul menţionat, depăşind deja cele 200 de oferte publice iniţiale lansate pe parcursul întregului an trecut.
• Noi aprobări de listări la Star Market
Autoritatea de reglementare a pieţei din China a aprobat recent lansarea ofertelor publice iniţiale din partea a trei companii pe platforma destinată societăţilor tehnologice. Astfel, Pylon Technologies Co. Ltd., 3onedata Co. Ltd. şi Suzhou Veichi Electric Co. vor fi listate la Star Market, potrivit Xinhua. Companiile şi subscriitorii acestora vor confirma datele IPO-urilor şi vor publica prospecte în urma discuţiilor cu reprezentanţii bursei.
• Acţiuni listate pe Star Market, incluse în indicii principali ai Shanghai Stock Exchange
O serie de acţiuni listate pe piaţa Star vor fi incluse în indicii principali destinaţi titlurilor de clasă A, începând cu data de 14 decembrie, anunţă shine.cn.
Bursa de Valori din Shanghai şi China Securities Index Co. au decis să includă titluri de pe Star listate de mai bine de un an în indici precum SSE 180 şi CSI 300, o ajustare ce va fi implementată în următoarea revizuire periodică a indicilor, din 14 decembrie.
"Cu scopul de a spori şi mai mult influenţa pieţei Star, de a introduce mai multe fonduri pe termen mediu şi lung şi de a oferi canale de investiţii pentru investitorii mici şi mijlocii, includerea acţiunilor Star în indicii compoziţi este imperativă", a informat piaţa din China.
Pe de altă parte, pe 27 noiembrie, bursele din Shanghai, Shenzhen şi Hong Kong au ajuns la o înţelegere cu privire la extinderea acordurilor existente de incluziune Stock Connect.
Cele trei burse au convenit asupra faptului că acţiunile listate pe piaţa Star, care intră în alcătuirea indicilor SSE 180 şi SSE 380, sau care au titluri omoloage H listate la Hong Kong, vor fi eligibile la tranzacţionare în cadrul programului Shanghai-Hong Kong Stock Connect, în timp ce acţiunile H corespunzătoare vor fi incluse în schemele Stock Connect care leagă Shanghai şi Shenzhen de Hong Kong.
Conform aşteptărilor, includerea în cauză va avea loc la începutul anului viitor.
• Geely, care ţinteşte listarea la Star, va relua negocierile de fuziune cu Volvo
Discuţiile pe marginea unei fuziuni între producătorul suedez de autoturisme Volvo Cars şi compania chineză Geely vor fi reluate anul viitor, confiorm afirmaţiilor făcute recent de directorul executiv al Volvo, Hakan Samuelsson.
Potrivit Reuters, Geely are în plan să se listeze pe Star Market, iar normele în materie îi interzic companiei chineze să facă vreo modificare în structura sa de capital, ceea ce, după spusele lui Samuelsson, amână negocierile de fuziune în 2021.
"Primul trimestru al anului viitor este un termen mai realist. Am spus că analizăm o combinaţie, iar aceasta ar putea fi realizată în moduri diferite: partajarea platformei etc.", a menţionat Samuelsson.
Orice efort de combinare a celor două societăţi va fi făcut cu scopul păstrării identităţii fiecărei companii, iar Volvo doreşte să poată continua să exploateze pieţele pentru a strânge fonduri pentru investiţii în vehicule cu emisii reduse.