Credibilitatea BCE s-a transformat într-o iluzie, la fel ca perspectiva redresării prin tipărire

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 noiembrie 2020

IIustraţie de MAKE

IIustraţie de MAKE

Călin Rechea

Christine Lagarde, preşedintele BCE, a vorbit mult, dar nu a spus nimic, în cadrul conferinţei virtuale organizate de BCE, care a ţinut locul Forumului anual de la Sintra.

A confirmat doar aşteptările privind extinderea programului de refinanţare a băncilor pe termen lung şi a programului PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) la următoarea şedinţă de politică monetară. "Este probabil că aceste programe vor rămâne principalele instrumente de ajustare a politici monetare", a afirmat preşedintele BCE, fără să mai amintească de alte dobânzi negative.

În timp ce oficialii BCE tocmai şi-au anunţat disponibilitatea de a transforma un alt program temporar, respectiv PEPP, într-unul permanent, din nou prin încălcarea flagrantă a prevederilor din tratatele fundamentale ale UE, o altă instituţie europeană le cere băncilor să se pregătească pentru valul de credite neperformante de anul viitor.

Elke König, preşedintele Single Resolution Board, autoritatea europeană de rezoluţie bancară înfiinţată după criza financiară globală, a avertizat băncile că "trebuie să desfăşoare o muncă intensivă pentru separarea creditelor neperformnate de cel performante din portofolii", în condiţiile în care a respins sugestia BCE privind crearea unei reţele de "bănci rele" la nivel continental, după cum scrie Financial Times.

În interviul acordat publicaţiei financiare, doamna König a mai subliniat că este nevoie de "armonizarea urgentă a reglementărilor privind ajutorul de stat acordat băncilor incluse în programele de rezoluţie".

Cu alte cuvinte, UE şi structurile sale se prezintă nepregătite, din nou, în faţa unei crizei mult mai mari decât aceea din urmă cu un deceniu.

Pe marginea articolului din FT un cititor a întrebat, retoric desigur, cine va plăti nota în final şi a subliniat că "în prezent oamenilor li se induce impresia că BCE poate continua la nesfârşit", însă aceasta nu este decât o iluzie, iar "atunci când oamenii îşi vor pierde încrederea, lucrurile se vor schimba foarte rapid, pe fondul instaurării unei frici care este un duşman mult mai mare al societăţii decât orice pandemie".

Din păcate, guvernele europene nu fac nimic pentru a opri "marşul alert" către instaurarea fricii. Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie şi fost premier al Italiei, a declarat recent că ar putea fi nevoie de extinderea perioadei de suspendare a regulilor bugetare ale UE, deoarece "ideea unei redresări în V este doar o iluzie în care nu am crezut niciodată", după cum scrie Financial Times.

Scriitoarea Ayn Rand spunea odată că "poţi evita realitatea, dar nu poţi evita consecinţele evitării realităţii", iar suspendarea regulilor bugetare ale UE nu face decât să amplifice teribilele consecinţe ale evitării realităţii economice din Europa.

Cu toate acestea, conducătorii băncilor centrale susţin că este de o importanţă capitală lansarea sau extinderea programelor de stimulare fiscală, care vor fi "susţinute" necondiţionat cu ajutorul tiparniţelor.

Adică este nevoie de "impulsuri" permanente pentru menţinerea în mişcare a unui cerc vicios a cărui oprire ar avea consecinţe devastatoare.

Profesorul finlandez Tuomas Malinen caracterizează plastic fenomenul pe contul său de Twitter: "băncile centrale sunt atât ostatice ale guvernelor, corporaţiilor şi băncilor puternic îndatorate, al căror eşec ar prăbuşi aproape instantaneu economia mondială şi pieţele financiare, dar sunt percepute şi ca salvatori ai lor".

Din păcate, "energia" necesară nu pentru avansare, ci doar pentru simpla menţinere a aparenţei "echilibrului", este tot mai mare. Şi va fi tot mai mare, în condiţiile în care autorităţile sunt incapabile să recunoască şi să accepte noua realitate economică, o realitate care nu mai poate fi înfrumuseţată prin îndatorarea şi mai mare a populaţiei sau companiilor.

"Pur şi simplu nu există suficientă cerere în economia globală, iar politica monetară nu poate genera cerere", a declarat Torsten Slok, economist-şef al companiei de investiţii Apollo Global Management, pentru Bloomberg.

Acest verdict al insuficienţei cererii porneşte, desigur, de la comparaţia cu situaţia existentă înainte de pandemie, caracterizată de o cerere supradimensionată în raport cu adevărata putere de cumpărare.

Cererea aceea a fost rezultatul "stimulării" excesive a creditării pentru consum şi speculaţii financiare prin politicile monetare ultrarelaxate ale marilor bănci centrale din ultimele decenii.

Oare nu a venit vremea unei reaşezări pe alte baze, mai ales pe fondul isteriei sfârşitului lumii ca urmare a schimbărilor climatice, o isterie alimentată de aceleaşi autorităţi care încearcă să stimuleze revenirea la un status-quo iluzoriu, dar care ar accelera sfârşitul lumii?

În ciuda declaraţiilor oficialilor BCE, o astfel de revenire nu este posibilă, deoarece însăşi credibilitatea BCE s-a transformat într-o iluzie, la fel ca perspectiva redresării prin tipărire.

Poate că neîncrederea nu ar avea un impact deosebit dacă ar veni din partea cetăţenilor obişnuiţi ai zonei euro, care au fost oricum "condiţionaţi" să accepte fără crâcnire şi să înţeleagă "cum trebuie" proclamaţiile "marilor preoţi" din băncile centrale, însă neîncrederea s-a răspândit acum în rândul dreptcredicinoşilor.

"Trebuie admis faptul că băncile centrale nu mai sunt nici independente, nici credibile", a scris recent Patrick Artus, economist-şef al băncii de investiţii Natixis, într-o notă adresată clienţilor.

Dar cum a fost posibilă sacrificarea "vacii sacre" a independenţei? Simplu, prin "implementarea politicii banilor din elicopter, care înseamnă implicarea în politica fiscală a guvernelor", după cum subliniază economistul francez.

Iar totul a fost în zadar, după cum o arată situaţia curentă. Mai mult, toată această subordonare a băncilor centrale în faţa politicii fiscale a contribuit din plin la "demolarea" mitului competenţei băncilor centrale.

Artus mai susţine că situaţia actuală din ţările OECD "face o nouă expansiune monetară extrem de ineficientă".

Aceasta nu va împiedica BCE să extindă programul PEPP dincolo de limita actuală, de 1,35 trilioane de euro, şi să-l permanentizeze, într-un act de sfidare fără precedent la adresa tratatelor europene.

Este foarte probabil ca sfidarea să fie trecută cu vederea, însă realitatea economică nu va putea fi păcălită, mai ales când însăşi credibilitatea BCE s-a transformat într-o iluzie.

"Trebuie admis faptul că băncile centrale nu mai sunt nici independente, nici credibile."

Patrick Artus, economist-şef al băncii de investiţii Natixis

-------------------------------

"Băncile centrale sunt atât ostatice ale guvernelor, corporaţiilor şi băncilor puternic îndatorate, al căror eşec ar prăbuşi aproape instantaneu economia mondială şi pieţele financiare, dar sunt percepute şi ca salvatori ai lor".

Tuomas Malinen, profesor la Universitatea din Helsinki

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Realitatea poate fi păcălită daca falsifici date statistice, daca inventezi bani care nu exista, daca pacalesti lumea cu mass-media, daca te lupți cu dușmani nevăzuți sau daca fraudezi voturi. Te culci într-o realitate și te trezești în alta...

    1. Ce panseu strafund! Cum? "Realitatea poate fi păcălită daca ...daca pacalesti lumea"? Chestia necesita explicatii.Stai sa-mi iau notite! Pacalesti intai lumea si dupa aia pacalesti realitatea, le pacalesti invers, sau pe amandoua la gramada, sau te pacalesti cand le pacalesti si te culci in una si te scoli in alta? Mai invata-ne, te rog! Da-ne-o pe aia cu Fiara si fascismul pur. Alea sunt dementiale!

      Si cu consecintele ce faci?

      Faci ce face presa și politicienii - "Ceea ce vedeți nu e adevărat, e adevărat ce vă spunem noi!"

      Alta strafunzime! Asta e scoasa dintr-un banc cu femeia adultera. Bancurile sunt stratul de cultura al liderului spiritual de bodega.

      Punctual, aici, are dreptate.

      E realitatea. Nu există nici o fraudă în alegerile din SUA, deși s-a oprit numărătoarea voturilor (de ce?), inflația în România e sub control deși prețurile cresc într-una la produse și servicii, etc... Vaccinul nu va fi obligatoriu dar cine nu-l are nu va mai putea lucra sau călători... Mai vrei?

      Da, Cristian, asa este și mulțumesc pt punerea în discuție a subiectului.

    Fiecare ciclu monetar este dus la maxim exponential pana la uzura finala a valorii tranzactionate.

    Se urmareste inflatia fortata in piete pentru stingerea nominalelor datorate in trecut. 

    Cand inflatia se lasa asteptata intervin guvernele in sistemul bancar si instaureaza politici de salvare pe banul public. 

    IMF discuta inca din 2012 de alte viitoare “bail-in” -uri in europa. 

    Deci sa nu ne mire daca in 10 ani se vor baga mana adanc in conturile oamenilor. 

    Se va baga mana in buzunare fie prin inflatii generate artificial si fortat; prin inducere de panica si consum pe baze impulsive; se va da startul cu o banca ce se va prabusii, ce va angrena iar o panica, panica ce va angrena scoaterea de sume importante de bani, bani ce jor inunda pietele in etc forme de consum, consum ce va genera inflatie compusa de la an la an (nu inflatia declarata!); iar cand nominalele invartite in piata se uzeaza la maxim atunci vine in adevaratul sens deflatia financiara ca o forma de curatare a activelor toxice ce nu au putut fi salvate prin ifuzia inflationista monetara. 

    Fiecare joc monetar este dat sa se uzeze, nu exista “valuta” sa nu ajunga ciclic hartie de sters la fund; in toata istoria banilor IOUs-urile sunt date sa se uzeze in timp ce valorile reale sunt mentinute prin: aur, argint, imobiliare, apa, mancare, foc. 

    Italia, Grecia, Cipru sunt in cazatira GDP Real de peste 12-13 ani!! 

    Spania, Portugalia, Franta au stagnare economica de peste 8 ani. 

    Stagnare in termeni reali de productivitate nu in termeni de crestere nominale circulate ce alearga aceleasi bunuri sau mai putine bunuri. 

    Euro a fost construit sa dilueze valoarea de tranzactionare a dolarului. 

    Ramanand euro dator in viitor, fata de un dolar mai slab in prezent. 

    Cand se vor aseza la masa rotunda (in 8-10 ani) vor taia din pix datoriile unora si vor lasa datoriile altora. 

    Asa au facut in 1929-1945; asa au facut in 1860-1875; asa au facut in franta 1780; asa au facut in Olanda, asa au facut in Germania 1927 inflatia cu roaba la banca; asa au facut recent in Venezuela, Argentina etc.., 

    Nu mai adunati “hartii” fara valoare pe acest pamant! 

    Sa nu dea naiba ca in viitor sa adunati “tokeni” virtuali; este o alta forma de iluzie ce poate fi controlata mai usor in sistem monetar bancar. 

    Prin corectii rapide de lichiditate virtuala, prin stimulare rapida de consum. 

    Prin manipulare mai rapita a economiei, a deciziilor de liber arbitru. 

    Se doreste uzura increderii fortant in nominalele circulate pentru a se implementa alte forme viitoare de tranzactionare.

    1. Mulțumesc de lămurire, f sintetic și pe înțelesul multora dintre noi. Aceeași părere este împărtășită și de experți occidentali, nu prea mediatizați, nu care cumva sa priceapă plebea.(dr Tassilo Valentin și dr ing Klaus Woltron, ambii Austria).

      Atentie la viitoare "bail-in"uri

      Mecanismul monetar balanseaza mereu la 50-70-90 de ani maxim pe diferite politici monetare. 

      Fie prin credit ca pondere (din ciclul lung) fie prin unitati fixe tranzactionate aur sau orice alta unitate fixa ce nu poate sa aibe o elasticitate accelerata intr-un timp relativ de scurt. 

      Orice sistem monetar adoptat, fie cu boabe de cafea, fie cu tablite de lut, fie cu fire de gru, fie cu aur, fie cu tokeni, etc formea.... au doua cicluri de crestere si descrestere. 

      Ambele cicluri incep si se termina cu maxime inflatii urmate de socuri maxime deflationiste. 

      Se urmareste istoric expansiunea si contractia imperiilor ce au existat pe glob. 

      Maximul imperiului este egal cu maximul de yelduri la bondurile oferite in piata (a valutei principale de tranzactionare ce domina piata) minimul imperiului este egal cu distrugerea intera a etc forme de active financiare si ideologi politice (rascoale, asasinare guvernanti, detronari, revolte polulare, etc forma). 

      Fiecare valuta de tranzactionare este o noua iluzie ferita populatiei naive ce s-au protejat de inflatia trecuta prin detinere de aur si argint la purtator. 

      Fiecare sistem monetar face iar sa adune valoarea reala fixa din piata in piata financiara. 

      Exemplu: imobiliarele, aurul si argintu; afacerile -> balanseaza mereu ca pondere din-> 

      Detinere efectiva de populatie fara credit in-> detinere efectiva de sistemul financiar prin credit -> oferind iluzia detineri efective de populatie ce este indatorata.

      Acest mecansim balanseaza mereu ca pondere in piata pe un ax de timp mai lung 70-90 ani! 

    Sistemul bancar nu acționează să scoată pe cineva din criză ci să adâncească omenirea în criza datoriilor fără ieșire după care va folosi criza datoriilor ca prilej, ca pretext pentru sclavizarea omenirii. Virusul a fost doar o repetiție pentru ceea ce urmează, pentru a vedea dacă popoarele libere pun botul și din păcate au pus fiind vorba de 90% sclavi.

    1. Ssssst! Liniste! Profetul de bodega prezice viitorul!

      Securist obosit arunci cu noroi aiurea ... poate, poate mai crede vreun fraier

      ei prezic viitorul. Din 2021 UE vrea să introducă Euro digital. Care "nu va înlocui numerarul", desigur... "pentru moment".

      Vezi documente oficiale IMF papleaca.

      Cauta " bail-in" 

      Cauta implementare rate de interes negative prin conversia monetara in piata financiare pe o alta forma de "valoare" de tranzactionare ca sa poata recicla nominalele din piata. 

      Sunt pe net, sunt publice! 

      Daca ne uitam la "fotbal" suleimani si alte proti de "tv" nu ma mira ingustimea unora. 

      M-ai convins!

      "implementare rate de interes negative", adica avand interes negativ inseamna ca este dezinteres :-).

      Pari sa fii Cristian, un slabut troll rus. 

      ...

      Cand o sa pui mana pe carti de afacere si exonomie mai vb.

      Eu am o afacere de alpinism utilitar si sunt si investitor in piata de capital. 

      Nu mai vb prostii ca te faci de ras asta de ataci cu vb de gen sunt trol rus. 

      Activez in romania si sunt cu ochii mereu pe mecanismul international; asa m-a invatat bunicul de mic. 

      M-a invatat ca toti sunt banditi si vor sa te arda la bani, la avere. 

      Pune doamne iartama mana pe educatie financiara! 

    BCE e captiva propriei greseli de utilizare a dobanzilor negative si de cumparare directa de bonduri.

    Daca iese din piata, moare piata de bonduri si atunci guvernele.... si-au dat foc la costurile de finantare si atunci... falimente...dupa falimente...dupa falimente... si atunci ... se duce naibii euro si proiectul UE finalmente.  

    Asta e traiectoria, ma intelegeti? 

    1. Multa lume face confuzie între greșeală și ticăloșie între eveniment ment întâmplător și plan organizat. Nu face aceeași greșeală.

      A grait inteleptul de pe munte. Tampenii.

    Bhai cu "revenire" ha ha ha.... de la -12 la +5,6 = ? (cat bhai catule) E revenire? E cu plus sau cu minus?

    Doamne iartama dar oaneii care cred asemenea aberatii tre sa fie foarte ingusti la minte!  

    Se da urmatorul exercitiu:  

    -12 real gdp + 5,6 real gdp = ? si inca nu am rostogolit toata sandramaua financiara (mai sunt trimestre de trecut prin criza economica reala) abea atunci facem meria.

    Asa cum cazatura din 2008 a fost depasita in nominal in 2012 ; dar real, pe trend revenirea nu am mai existat de atunci. Urmariti trendul ratei de dobanda si yeldul la bonduri.  

    1. intai invata statistica si economie si dupa aia baga-te in seama

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb