Cea mai veche formă de creditare din istoria umanităţii, amanetul are o istorie de aproape 3 milenii, potrivit unui comunicat al Credit Amanet.
A existat în China în urmă cu mai mult de 2000 de ani, dar nu le era străin nici grecilor antici sau romanilor, care au pus bazele juridice ale amanetului, pe care s-a construit reglementarea legală de azi.
De la ţăranii chinezi şi până la capetele încoronate din Europa Evului Mediu, amanetul a constituit de-a lungul mileniilor o soluţie de rezolvare a urgenţelor financiare, fie că acestea însemnau asigurarea necesităţilor pentru traiul zilnic sau finanţarea unei armate. Nevoia de cash care putea să apară în toate clasele sociale a condus la apariţia caselor de amanet, care au asigurat de-a lungul istoriei cea mai populară formă de creditare pe termen scurt, potrivit sursei citate.
Având ca simbol universal trei sfere de aur conectate între ele printr-un semicerc, fenomenul amanetului s-a dezvoltat în Europa în timpul Evului Mediu. Odată cu Renaşterea, amanetul a fost perceput tot mai mult ca o modalitate de finanţare pentru afaceri mai mici sau mai mari. Mai mult de atât, a fost recunoscută necesitatea existenţei unor instituţii care să acorde împrumuturi, iar în 1462 călugării franciscani înfiinţează Montes Pietatis - o formă de amanet cu dobândă foarte mică utilizată în scopuri caritabile. De-a lungul istoriei, familii influente şi-au legat numele de activităţile de amanet - Medici este doar una dintre ele, se mai arată în comunicat.
• America, descoperită printr-o călătorie finanţată la amanet?
În decursul istoriei, personalităţi politice celebre au apelat la amanet din diverse raţiuni. Regele Eduard al III-lea, cel care a transformat Anglia într-o mare putere militară a Europei, şi-a amanetat bijuteriile, în 1388, ca să finanţeze războiul împotriva Franţei. Două veacuri mai târziu, în 1515, Papa Leon al X-lea (născut cu numele de Giovanni di Lorenzo de Medici) a aprobat oficial amanetul şi apelat la un împrumut, pentru care a pus gaj bijuteriile personale şi piese de mobilier din palat, precizează Credit Amanet.
Este cunoscută şi povestea conform căreia Regina Isabella a Spaniei a amanetat bijuteriile coroanei - inclusiv cele primite la nuntă - ca să finanţeze expediţia lui Cristofor Columb pe noul continent. Există însă şi o altă versiune a acestui episod istoric: regina Isabella nu şi-a amanetat bijuteriile în acel moment, din simplul motiv că erau deja amanetate pentru a finanţa Inchiziţia şi expulzarea noncatolicilor din Spania. A susţinut însă călătoria lui Columb către Lumea Nouă prin alocarea unei mici sume de la trezoreria regală şi prin intermediul unor investitori, transmite sursa citată.
• Amanetul astăzi - De la împrumuturi pe termen scurt, la comercializarea de smartphone-uri şi genţi de lux
"Amanetul are o istorie îndelungată. Existenţa sa de milenii se explică prin faptul că a existat dintotdeauna cerere pentru acest tip de servicii, care rezolvă rapid nevoia de finanţare. Amanetul a evoluat odată cu vremurile, deşi principiul de bază a rămas acelaşi", subliniază Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet. "Persoana care doreşte creditare tip amanet garantează cu un bun personal. Acesta este verificat de specialiştii noştri, apoi se realizează un contract în timpul căruia clientul rămâne proprietarul obiectului amanetat. Contractul poate avea durata de minimum 1 zi şi maximum 30 de zile calendaristice, cu posibilitate de prelungire. Aceasta presupune achitarea comisionului aferent perioadei în care bunul este păstrat în agenţie. Este o modalitate simplă, eficientă şi nebirocratică de finanţare", explică CEO-ul CreditAmanet.
Dacă în urmă cu câteva veacuri bijuteriile din aur erau unele dintre bunurile amanetate cel mai frecvent, acest lucru nu s-a schimbat nici astăzi. Acestea sunt urmate de electronice, ceasuri şi genţi de lux şi bijuterii cu diamante. "În ultimii 4 ani am constatat o creştere spectaculoasă a interesului pentru produsele de lux pre-owned", afirmă CEO-ul CreditAmanet. Interesul pentru electronicele oferite prin programul Buy Back înregistrează, de asemenea, o creştere importantă, potrivit comunicatului.
"Cu veacuri în urmă, oamenii apelau la amanet doar pentru avantajele acestui tip de creditare. Astăzi, mentalităţile s-au schimbat, ceea ce a condus la o diversificare a ofertei noastre. Constatăm că noile generaţii sunt doritoare de produse de lux, dar nu vor să plătească preţuri exorbitante pentru ele. Oferta noastră satisface o necesitate a acestui segment de clienţi. O situaţie asemănătoare înregistrăm şi în zona de electronice, doar că interesului pentru preţuri convenabile i se adaugă acela de susţinere a practicilor sustenabile prin încurajarea consumului responsabil şi a economiei circulare", mai spune CEO-ul CreditAmanet, Cosmin Popovici, potrivit comunicatului transmis.