Creditarea în zona euro va fi dificilă în următoarele trei luni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 ianuarie 2008

Creditarea în zona euro va fi dificilă în următoarele trei luni

Băncile europene atrag atenţia că atât societăţile, cât şi clienţii persoane fizice vor obţine mai greu credite în următoarele trei luni, decât le-au obţinut până în prezent, ceea ce slăbeşte şansele ca Banca Centrală Europeană (BCE) să recurgă la o majorare a dobânzilor. Potrivit unui studiu realizat de BCE, pe un eşantion de 89 de instituţii financiare, "dorinţa băn­cilor de a credita va fi afectată vreme de trei luni de turbulenţele de pe pieţele financiare".

Studiul BCE arată că reticenţa băncilor în acordarea de credite va afecta, probabil, şi o parte a pieţei imobiliare din Europa. "Cererea pentru creditele ipotecare a scăzut considerabil, fiind sensibil negativă în ultimul trimestru din 2007", subliniază analiza BCE. Aceasta notează că ins­tituţiile financiare încearcă să-şi protejeze capitalul, ca urmare a creşterii costului creditelor, măsură ce a făcut ca obţinerea de lichidităţi de către bănci să fie o ope­raţiune scumpă.

O proporţie de 41% din băncile chestionate de BCE a men­ţionat că standardele de creditare pentru companii s-au înăsprit în ultimele trei luni. În cazul creditelor către persoane fizice, 21% dintre bănci au anunţat că au întărit condiţiile de creditare pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe, iar 10% au întărit standardele pentru creditele de consum şi alte tipuri de împrumuturi.

"Înăsprirea standardelor de creditare reflectă deteriorarea condiţiilor de pe pieţele financiare odată cu începutul crizei creditelor ipotecare din SUA - în vara lui 2007, respectiv înrăutăţirea situaţiei băncilor", notează studiul BCE.

Până acum, Banca Centrală Europeană a refuzat să urmeze exemplul Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA) şi Bank of England (BoE), care au redus dobânzile de referinţă pe măsură ce turbulenţele provocate de criza creditelor cu risc ridicat (subprime) din SUA au pus în pericol economia mondială. Luna aceasta, BCE a menţinut dobânda de politică monetară la 4%, cel mai ridicat nivel de după 2001.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb