Programele de infrastructură rurală care vor fi derulate în acest an urmează să fie susţinute financiar din credite externe. În acest sens, a anunţat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) va accesa un împrumut în valoare de 70 milioane de euro, pentru finanţarea lucrărilor de pietruire, reabilitare şi/sau asfaltare a drumurilor comunale şi pentru alimentarea cu apă la sate. Astfel, în baza unei Hotărâri de Guvern, urmează să fie accesată o linie de credit în valoare de 60 milioane de euro, din care 30 de milioane de euro vor fi utilizate pentru reabilitarea drumurilor şi 30 de milioane de euro vor fi alocate pentru alimentarea cu apă. Aceste fonduri completează sumele acordate de la bugetul de stat în acest an - peste 54 milioane de lei pentru drumuri locale şi circa 34 milioane de lei pentru alimentarea cu apă. Proiectul se află în faza de aprobare a Memorandumului.
Alt împrumut, de 10 milioane de euro, este destinat pentru extinderea programului privind alimentarea cu apă a satelor din credit extern.
La începutul acestui an a fost aprobat şi Memorandumul privind încheierea unui Acord între ţara noastră şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), pentru contractarea unui împrumut de peste 160 milioane de euro. Acesta este necesar pentru finanţarea primei faze a proiectului de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare şi epurare a apelor potabile şi uzate, în localităţi cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori. Costul total estimat al primei faze se ridică la 208,1 milioane de euro - 160,1 milioane din credit BDCE, 40 de milioane de la bugetele locale şi 8 milioane de la Guvern.
Prima etapă a proiectului presupune derularea lucrărilor într-un număr de zece judeţe - Bihor, Bistriţa Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Mureş, Tulcea şi Vaslui. Programul va fi implementat în acest an şi are în vedere combaterea poluării transfrontaliere, prin dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii, în principal, în localităţile din bazinele hidrografice ale râurilor care traversează sau constituie frontiera ţării.
Pentru efectuarea unor lucrări de infrastructură mai de calitate şi la un preţ rezonabil, MTCT a organizat, ieri, un seminar în cadrul căruia au fost prezentate oferte cu tehnologii noi de lucru. În perioada care urmează vor avea loc şi în ţară manifestări similare.
La rândul său, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a precizat că, în următorii şapte ani, Uniunea Europeană va aloca fonduri de 1,4 miliarde de euro pentru infrastructura rutieră, la care vor fi adăugate alte 1,2 miliarde de euro - contribuţia statului român.