Creditele ipotecare, în impas

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 noiembrie 2008

Asociaţia Română a Băncilor se duelează cu BNR; Radu Graţian Gheţea reproşează regulile care blochează creditul, Adrian Vasilescu acuză că unele bănci practică dobânzi de peste 35%.

Asociaţia Română a Băncilor se duelează cu BNR; Radu Graţian Gheţea reproşează regulile care blochează creditul, Adrian Vasilescu acuză că unele bănci practică dobânzi de peste 35%.

Băncile vor solicita Băncii Naţionale a României (BNR) modificarea regulamentului pentru creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii impuse au blocat acordarea de credite ipotecare, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) la Forumul Bancar Român. "După aplicarea testelor de stress, a noului algoritm, foarte puţini dintre clienţi se mai pot califica pentru un credit ipotecar", a explicat Radu Graţian Gheţea. În privinţa obligativităţii fişei fiscale, băncile au anticipat probleme tehnice, însă din cauza încetinirii abrupte a creditării nu pot trage o concluzie asupra impactului acestei cerinţe, a adăugat preşedintele ARB.

Prezent la rândul său la Forumul Bancar Român, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat că BNR a informat băncile că efectele aplicării noului regulament privind creditarea populaţiei vor fi analizate la trei luni de la adoptarea reglementării.

Radu Graţian Gheţea a explicat că în momentul în care băncile au discutat cu BNR despre modificarea regulamentului pentru creditarea persoanelor fizice, condiţiile de pe piaţă erau diferite şi nimeni nu anticipa înrăutăţirea situaţiei.

Potrivit preşedintelui ARB, noul regulament de creditare a populaţiei a determinat o scădere în medie, cu 5 puncte procentuale gradul maxim de îndatorare, însă acesta variază în funcţie de tipul creditului şi de profilul clientului. "Aceasta este diminuarea în medie a gradului maxim de îndatorare, dar corelat cu alte elemente, precum calitatea garanţiilor, termenul de acordare a creditului sau avansul, gradul de îndatorare variază", a explicat Radu Graţian Gheţea. Domnia sa a menţionat că băncile au propus o serie de măsuri pentru continuarea creditării ipotecare în discuţiile cu Guvernul de săptămâna trecută. Preşedintele ARB a subliniat că relansarea activităţii de acordarea a creditelor ipotecare ar putea conduce la o revigorare a economiei prin crearea de locuri de muncă, la continuarea proiectelor deja începute şi la lansarea altora noi.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu a atras atenţia că băncile practică dobânzi de 9-10% la depozite şi de 35% la creditele în lei, sporindu-şi marja din această diferenţă şi invocând în acest sens schimbarea condiţiilor din piaţă. "Ei spun că s-au schimbat condiţiile pieţei şi mă întreb care sunt acele condiţii care s-au schimbat atât de mult, încât să permită o astfel de marjă", a explicat Adrian Vasilescu.

Printre propunerile băncilor au fost continuarea reducerii ratei rezervelor minime obligatorii şi începerea micşorării nivelului dobânzii cheie, potrivit lui Radu Graţian Gheţea. "Propunem ca în continuare banii care sunt blocaţi în rezerve să fie eliberaţi pentru a putea fi utilizaţi pentru achiziţia de titluri de stat, pentru creditarea IMM-urilor, agriculturii şi construcţiei de locuinţe", a menţionat preşedintele ARB.

Printre propunerile bancherilor s-au numărat şi majorarea capitalului social al fondurilor de garantare, înfiinţarea unui fond de garantare ipotecar şi creşterea rolului şi importanţei Eximbank.

Băncile apreciază că ar trebui adoptate şi măsuri de natură fiscală, printre care reducerea sau scutirea TVA-ului pentru unele activităţi importante spre exemplu în domeniul construcţiilor de locuinţe.

Unii dintre reprezentanţii băncilor susţin că revigorarea economiei se poate realiza printr-o singură activitate - cea de construcţii, respectiv realizarea infrastructurii. "Mă refer aici la construcţia de autostrăzi, şosele, dar şi utilităţi precum apă, canal, gaze", a adăugat Radu Graţian Gheţea.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Desi nu are nicio cautare in domeniul bancar, un obscur ziarist ceausist pe care Baiesu il trimitea dupa tigari, AV apare peste tot si da explicatii, atunci cand Mugur Isarescu sta pe ciuci de frica. Cand lucrurile merg bine apare Isarescu sa se laude.,cand merg rau apare AV si arunca vina ba pe guvern, ba pe banci, ba pe vreme etc. Ca purtator de vorbe el zice ca isi face datoria. Greseste. EL ii apara pe masonii care au distrus moneda nationala si economia Romaniei. Este Platit Regeste, pentru un individ care nu stie nimic. Apare la televizor si da niste explicatii la nivelul lui Ogica. Confunda BNR cu loteria. El si masonii din BNR trebuie sa-si faca bagajele.

    1. esmeralda esti o vaca care habar n-are ce-i masoneria.

      nu cred ca e vaca.... mai degraba e un ... el ca sa nu zic bou... (na ca am zis-o)

      nu,el e vaca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb