"Creditul pentru nuntă" - noua invenţie a băncilor

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 martie 2017

Inventivitatea creditorilor nu are limite când vine vorba de pretexte pentru a-şi vinde produsele astfel încât sintagma "credit de nevoi personale" poate deveni, după caz, împrumut pentru nuntă, studii, vacanţe, etc...

Patria Bank a inventat un produs care nu există dacă răsfoieşti site-ul, dar apare, bine mersi, dacă dai o căutare pe google după "credit pentru nuntă". Din respectivul link aflăm că "pentru a vă bucura de o nuntă aşa cum vă doriţi, Patria Bank vă ajută cu creditul de nevoi personale Patria Plus". Până la 80.000 lei, fără documente de venit, până la 3% reducere la dobânda standard, etc, etc. Ce diferenţiază însă "creditul pentru nuntă" de "creditul Patria Plus" din oferta curentă? Ei bine, o tombolă prin care solicitanţii de împrumuturi pot câştiga o lună de miere în valoare de 1.500 euro, dacă fac dovada că urmează să se căsătorească (chitanţă de la închirierea sălii, cumpărarea verighetelor, etc). Şi iată găselniţa de marketing - inventezi un bonus, fie el şi sub forma participării la o tombolă, şi ai un produs individualizat, tocmai bun să sară în ochii celor care caută pe net o soluţie pentru realizarea obiectivelor pe termen scurt.

Am găsit căutând după "credit pentru nuntă" un împrumut unde nici nu trebuie să pomeneşti de... nuntă: "Fă-ţi planurile, stabileşte bugetul şi, apoi, contactează-ne şi spune-ne care este suma de care ai nevoie. La Credius, nu te întreabă nimeni ce ai de gând să faci cu banii, aşa că, dacă nu ne spui că ai nevoie de un împrumut pentru nuntă, nu se supără nimeni. E de ajuns să ne spui că vrei un credit pe termen lung şi, în mai puţin de 60 de minute, poţi accesa creditul nevoilor tale şi, cât ai zice Credius poţi începe organizarea celui mai important eveniment din viaţa ta...'"

Cu alte cuvinte, iată creditul pentru nuntă, unde nici nu trebuie să pomeneşti de nuntă, este suficient să poţi plăti 760 de lei pe luna timp de 3 ani (un exemplu construit pe baza calculatorului Credius) la un împrumut de 10.000 lei, adică să rambursezi în total 27.360 de lei din cei 10.000 lei împrumutaţi. Mă rog, unii se gândesc probabil, că vor rambursa din darul de nuntă ratele la credit şi poate li se pare suportabil să dea înapoi de 3 ori, în 3 ani, suma împrumutată... Credius are de altfel împrumuturi pentru orice, numai să vrei... să cauţi. Am găsit oferta lor şi la credite pentru concediu: "Fiecare dintre noi şi-a creionat în gând vacanţă de vis, dar nu toţi au reuşit să transforme acest vis în realitate (...). Ai aşteptat destul, e momentul să îţi trăieşti visul. Ia un credit pentru concediu şi Credius te trimite în vacanţă la care ai visat atâta vreme". Şi cât credeţi că plătiţi pe luna, conform calculatorului de pe site-ul Credius, pentru un împrumut de 10.000 lei pe 3 ani? Exact, tot 760 de lei, cât la un împrumut pentru nuntă. IFN-ul în cauza practică costuri astronomice, dar cel puţin nu face discriminări între tipurile diferite de împrumuturi. Iar nunta e tot un fel de concediu, cel puţin în prima lună...

În cazul împrumuturilor pentru studii, lucrurile ar trebui să stea un pic diferit, aici nu este vorba de consum propriu-zis ci de o investiţie pe termen mai lung care ar trebui să aibă costuri mai mici. Dar nu este mereu obligatoriu. Să luăm exemplul unui împrumut pentru studii fără ipotecă la BRD. Care sunt diferenţele faţă de un credit de nevoi personale clasic, să spunem creditul Expreso tot de la BRD? Ambele au dobânzi fixe, de 6,5% în cazul împrumutului pentru studii cu scadenţă mai mică de 10 ani şi de 8,78% în cazul celui de nevoi personale cu scadenţă de până la 5 ani. Costurile se reglează însă din diferenţa de comisioane astfel încât la simulările privind costul creditului de pe site-ul BRD, împrumutul de nevoi personale Expresso cu scadenţă la 6 luni apare cu DAE de 13,28%, iar cel de studii cu scadenţă la 3 ani cu DAE de 12,83%. La costuri totale apropiate, împrumutul pentru studii are deci o scadenţă mai mare (dar cine ia credit pentru studii cu scadenţă de 10 ani în România, având în vedere că plata taxelor de studii este totuşi anuală?), iar cel de nevoi personale are un bonus inclus-posibilitatea de a primi un cadou de 200 de lei pe un "gift-card" la împrumuturile de minim 20.000 lei.

Nu trebuie să mai precizez că n-am găsit pe nicăieri un credit pentru înmormântare deşi respectivul eveniment e la fel de des întâlnit, poate chiar mai des, decât nunta. Dar aici fie că băncile şi IFN-urile nu pot face concurenţă ajutorului oferit gratuit de casele de pensii (3.131 lei în 2017), fie evită din raţiuni de imagine să individualizeze împrumturile de nevoi personale în aceste cazuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb