Creştere economică peste aşteptări în Japonia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2012

Perspectivele economiei nipone sunt nesigure din cauza situaţiei din Europa.

Perspectivele economiei nipone sunt nesigure din cauza situaţiei din Europa.

Economia Japoniei a crescut peste estimări în primul trimestru din 2012, în baza cheltuielilor cu reconstrucţia ţării după cutremur, însă analiştii anticipează că ritmul de expansiune va încetini, în condiţiile în care criza din Europa ameninţă cererea de exporturi.

PIB-ul Japoniei a crescut cu 4,1% în primele trei luni din 2012, faţă de perioada similară din 2011, potrivit anunţului făcut ieri de Cabinetul de la Tokyo. Analiştii anticipau o expansiune de 3,5%. Ritmul de creştere a economiei Japoniei este mai mare decât cel al Statelor Unite (2,2% în primele trei luni din 2012).

Comparativ cu ultimul trimestru din 2011, creşterea economiei japoneze a fost de 1%, proiecţia analiştilor fiind mai mică şi în acest caz: 0,9%.

"Cheltuielile de consum şi investiţiile publice au impulsionat economia Japoniei", a declarat Yoshimasa Maruyama, economist şef la Institutul de Cercetare Economică Itochu. Acesta a subliniat că cererea de autoturisme a fost semnificativă datorită subvenţiilor acordate de guvern, iar investiţiile au fost stimulate de bugetele alocate pentru reconstrucţie în urma cutremurului care a lovit Japonia în martie 2011.

În primul trimestru din 2012, consumul privat din Japonia a sporit cu 1,1%, în rimp ce aşteptările arătau un avans de 0,8%. În perioada menţionată, investiţiile publice din ţară au sporit cu 23,6%, reflectând cheltuielile cu reconstrucţia zonelor devastate de cutremur.

Centrul pentru Cercetare Economică din Japonia anticipează că PIB-ul nipon va consemna un avans de 2,2% în trimestrul al doilea şi al treilea, iar în ultimele trei luni din 2012, de 1,7%.

Banca Japoniei arată că problema datoriilor suverane din Europa, precum şi incertitudinile privind economia SUA reprezintă riscuri pentru expansiunea niponă. În plus, aprecierea yenului, care reduce valoarea exporturilor nipone, afectează perspectivele de creştere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb