Creşterea cererilor de credite ipotecare nu se simte în tranzacţiile imobiliare

Alina Toma Vereha, Bianca Cojocaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iunie 2008

Creşterea cererilor de credite ipotecare nu se simte în tranzacţiile imobiliare

Criza financiară internaţională a evitat o supraîncălzire a pieţei româ­neşti a creditelor ipotecare, apreciază preşedintele "Alpha Bank", Sergiu Oprescu. Dacă nu ar fi avut loc această criză, băncile ar fi depăşit cotele normale ale creditării în următorul an. "Am fi avut şi un grad de 100% în acoperirea investiţiilor din credite ipotecare", a declarat, ieri, domnia sa, în cadrul unui seminar pe tema finanţărilor imobiliare.

Criza financiară a temperat investiţiile de portofoliu, ale investitorilor care au venit să cumpere scări întregi de bloc. Dezvoltatorii şi cumpărătorii au fost mai prudenţi, în acest an, cu achiziţiile imobiliare, iar băncile au fost mai reţinute în acordarea de împrumuturi, a completat preşedintele "Alpha Bank".

Sergiu Oprescu mai susţine că cererea de credite ipotecare s-a impulsionat în ultimele două luni, după ce primele patru luni ale anului au însemnat o temperare a ritmului de creştere a solicitărilor. Domnia sa susţine că încetinirea tranzacţiilor a însemnat, de fapt, o amânare a deciziei de angajare a unui credit pentru achiziţia unei locuinţe. "Creşterile nu sunt la nivelul de anul trecut, dar vedem o cerere mai educată şi mai calificată", a declarat domnia sa.

Nicoleta Pais, reprezentantul companiei imobiliare "Edil", ne-au declarat că tranzacţiile cu locuinţe s-au împuţinat din cauza înăspririi condiţiilor de creditare. Solicitările sunt, însă, în continuare foarte mari pentru achiziţia de locuinţe noi şi, implicit, şi cererea de credite este ridicată. Dar tranzacţiile nu au preluat aceste trend crescător în ultimele luni deoarece mulţi cumpărători nu sunt eligibili pentru împrumuturi mari.

Doamna Pais susţine că cele mai căutate sunt garsonierele la preţuri de 60.000 - 65.000 de euro, dar şi apartamentele cu două camere cu preţuri cuprinse între 100.000 şi 120.000 de euro.

Irina Petrescu, partener în cadrul "Esop Consulting", ne-a declarat: "Chiar dacă tranzacţiile pe segmentul rezidenţial au cunoscut o stagnare în ultima perioadă, cererea de credite ipotecare este mare pentru că 90% din cumpărători, în special cei cu venituri medii şi medii superioare, au nevoie de locuinţe pe care le pot achiziţiona doar prin credit ipotecar. În anii precedenţi, piaţa avea mai mulţi cumpărători care dispuneau de economii importante şi puteau achita o bună parte din preţul de vânzare al apartamentelor". Domnia sa ne-a explicat că prima jumătate a anului a fost dominată de prudenţa cumpărătorilor, dar şi a băncilor, care au înăsprit condiţiile de creditare.

Băncile au devenit foarte prudente şi cu acordarea finanţărilor pentru dezvoltatorii imobiliari, analizând cu atenţie proiectele şi bonitatea companiilor.

Valentin Canea, project manager în cadrul companiei imobiliare "Euroest", ne-a declarat că, din cauza scumpirii creditelor şi a deprecierii monedei naţionale faţă de euro, creditele s-au acordat mai greu. Astfel, a fost evitată o supraîncălzire a pieţei creditelor ipotecare. Domnia sa susţine, însă, că achiziţia de locuinţe a crescut doar cu un procent nesemnificativ în ultimele două luni, comparativ cu începutul acestui an.

În opinia vicepreşedintelui "Raiffeisen Bank", Răzvan Munteanu, o nouă creştere a pieţei imobiliare se va produce începând din 2009, în special pe segmentul de locuinţe pentru persoanele cu venituri medii. Domnul Munteanu a declarat, în cadrul unui forum pe tema creditării imobiliare, că în prezent, se înregistrează o dinamică mai scăzută a tranzacţiilor provocată de majorarea dobânzilor la credite sau creşterea preţurilor la locuinţe. Vicepreşedintele "Raiffeisen Bank" consideră că vor exista corecţii de preţ în special pe investiţiile imobiliare speculative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb