Piaţa de capital are nevoie de o transparenţă mai bună şi de un proces de guvernanţă corporativă real, ne-a declarat Crinu Andănuţ, CEO Allianz Ţiriac Pensii Private.
Domnia sa ne-a precizat că administratorii fondurilor de pensii private îşi doresc listarea unor companii noi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pentru că astfel ar putea să îşi diversifice portofoliul de investiţii.
Crinu Andănuţ ne-a explicat: "În prezent, numărul redus de emitenţi precum şi lipsa de lichiditate a pieţei reprezintă doar două dintre principalele probleme cu care se confruntă investitorii locali. Avem nevoie de o mai bună transparenţă şi de un proces de guvernanţă corporativă real. Sperăm că în timp, poate şi cu ajutorul industriei de pensii private din România, acest tip de deziderate să se transforme în realitate şi pentru piaţa locală".
Deşi piaţa de capital locală nu are lichiditate, iar numărul de emitenţi este redus, oferă perspectivele unui raport randament la unitatea de risc asumată mult superior celui obţinut în alte pieţe din regiune sau în pieţele dezvoltate, potrivit şefului Allianz Ţiriac Pensii Private. Domnia sa a adăugat că acesta este unul dintre principalele motive pentru care Allianz Ţiriac Pensii Private a preferat investiţiile în active româneşti.
În privinţa investiţiilor viitoare, Crinu Andănuţ ne-a declarat: "Principalele clase de active în care investim rămân în continuare cele «tradiţionale», în limitele şi cu restricţiile stabilite de mandatul primit prin cadrul de reglementare al industriei pensiilor private. Considerăm că şi în perioada următoare accentul ar trebui să cadă mai ales pe calitatea şi siguranţa investiţiilor făcute. Ne-am propus să menţinem în continuare un raport foarte bun dintre randamentul obţinut şi riscul inerent al structurii portofoliilor administrate".
Crinu Andănuţ este de părere că înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) oferă premiza unei reglementări şi supravegheri unitare pentru principalele categorii de investitori instituţionali (asigurări, administratori de fonduri de investiţii şi administratori de fonduri de pensii), precum şi pentru una dintre principalele pieţe în care aceştia investesc.
ASF ar trebui să asigure sinergie în procesul de dezvoltare al celor trei industrii şi să încurajeze dezvoltarea pieţei de capital locale, dar este însă vital pentru toţi ca noul proces de reglementare şi supraveghere să ţină cont şi de specificul fiecărei industrii în parte, potrivit lui Crinu Andănuţ.
Fondul de pensii administrat privat "Allianz Ţiriac Viitorul Tău" a ajuns la deţineri de peste 5% din capitalurile sociale ale companiilor "Ropharma" Braşov (simbol RPH), respectiv "Vrancart" (simbol VNC).
"«Ropharma» şi «Vrancart» reprezintă doar o foarte mică parte din portofoliul total de investiţii pe care le avem pe piaţa locală şi anticipăm că, proporţional cu creşterea activelor fondului, astfel de anunţuri vor apărea tot mai frecvent".
"Allianz Ţiriac Viitorul Tău" are o participaţie de 5,53% din capitalul social al "Ropharma" şi de 7,48% din capitalul social al "Vrancart".
Valoarea activului net al "AZT Viitorul Tău" se situa, la sfârşitul lunii ianuarie, la 2,33 miliarde de lei.
"AZT Viitorul Tău" avea, la finele anului trecut, 119,24 milioane de lei plasate în depozite bancare, 1,78 miliarde de lei investiţii în titluri de stat, 6,38 milioane de lei investiţii în obligaţiuni municipale şi 156,58 milioane de lei investiţii în acţiuni.