CRISTIAN MOCANU, PREŞEDINTE SINDICATUL IMPACT BRD: "BRD are bani, dar numai pentru conducere, nu şi pentru angajaţi"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 noiembrie 2015

"BRD are bani, dar numai pentru conducere, nu şi pentru angajaţi"

BRD: "Patronatul a oferit un pachet de drepturi şi beneficii bazat pe performanţă şi protecţie socială"

Sindicaliştii au obţinut, ieri, autorizaţia pentru pichetul care urmează să aibă loc luni şi marţi, la sediul central al băncii

BRD Groupe Societe Generale are bani, dar numai pentru conducere, nu şi pentru angajaţi, susţine Cristian Mocanu, preşedintele Sindicatului Impact BRD.

Declaraţiile domniei sale vin în contextul în care la BRD a fost declanşat un conflict de muncă, după ce patronatul şi sindicatul nu au ajuns la o înţelegere în urma negocierii pe marginea Contractului Colectiv de Muncă (CCM).

Printre solicitările salariaţilor care nu au fost agreate de conducere se numără majorarea cu 100 de lei a salariilor, bani pentru haine, programul de pensionare anticipată şi partea fixă a participării angajaţilor la profit.

Domnul Mocanu ne-a declarat: "Suma de 100 de lei solicitată de angajaţi ca majorare a salariilor reprezintă, de fapt, o creştere de 2%, raportat la salariul mediu de la BRD, în condiţiile în care neindexarea remuneraţiilor cu inflaţia, în perioada 2009-2015, a condus la erodarea puterii de cumpărare a salariilor cu 25%. Nu se doreşte creşterea salariilor cu 2%, deşi resurse există, dar nu şi voinţă politică a patronatului. În schimb, s-au găsit bani pentru majorarea salariilor celor din conducere, în aceeaşi perioadă, cu 80%. Este moral acest lucru?"

În altă ordine de idei, domnia sa ne-a spus că patronatul nu înţelege să aplice o lege imperativă, 467/2006, care stabileşte cadrul de informare şi consultare a salariaţilor: "Articolul 5 spune că informarea să face într-un moment, într-un mod şi cu un conţinut care să poată facilita consultarea salariaţilor atunci când este cazul. Acest lucru l-am solicitat şi noi, iar conducerea a refuzat propunerea noastră, care este în litera şi spiritul legii. Explicaţia lor a fost că un astfel de lucru ar putea afecta interesele băncii, care este cotată la bursă. Vrem să se ştie că, indiferent dacă va fi dificil, noi vom acţiona numai conform legii".

Cristian Mocanu a făcut referire şi la afirmaţiile reprezentanţilor din conducerea băncii, potrivit cărora patronatul a oferit un pachet de drepturi şi beneficii bazat pe performanţă şi protecţie socială şi adecvat industriei financiare.

"Se spune că pachetul oferit de BRD este competitiv. Pentru cine? Că pentru angajaţi nu este competitiv", completează Cristian Mocanu.

În răspunsul transmis, marţi, ziarului BURSA, reprezentanţii băncii ne-au declarat că pachetul oferit angajaţilor preia majoritatea prevederilor fostului CCM, expirat în iulie 2015, la care au fost adăugate clauze noi: "După o perioadă lungă de negocieri care nu s-au finalizat cu încheierea unui nou CCM, pentru asigurarea unui climat echilibrat şi continuităţii, patronatul a luat decizia legală de a acorda unilateral un pachet de remunerare construit pe trei axe principale, în mod evident valorile depinzând de atingerea ţintelor de business propuse.

Astfel, o primă componentă globală, cu adresabilitate largă, pentru toţi angajaţii, cuprinde beneficii precum pensiile private Pilonul 3, tichete de masă, o primă de ziua băncii (1 Decembrie), care va fi dublată în acest an în cazul în care munca în echipă în sprijinul clienţilor noştri este bine îndeplinită etc.

O altă componentă deloc neglijabilă este cea socială, prin care acordăm servicii medicale şi asigurări de sănătate la clinici private în toată ţara, asigurări de grup pentru invaliditate şi deces, plăţi compensatorii în cazul reorganizărilor, prime de mobilitate şi multe altele.

O componentă importantă este cea referitoare la performanţa individuală, şi anume posibilitatea de acordare a unor bonusuri anuale şi revizuiri individuale, toate în concordanţă cu reglementările bancare în vigoare.

Un element nou, modern, s-a adăugat în acest an: acordarea, în 2015, pe baza unui criteriu de prezenţă în ultimii cinci ani, tuturor colegilor eligibili, a 40 de acţiuni Societe Generale. Acestea vor fi încasate în 2 tranşe - martie 2015 şi martie 2016 - şi au o valoare clar mai importantă decât cei 100 de lei solicitaţi de sindicatul Impact sau decât suma pentru asigurarea vestimentaţiei, aceasta din urmă fiind o încercare de întoarcere în timp la o prevedere de dinainte de privatizarea băncii".

Alte puncte pe care cele două părţi nu s-au înţeles sunt consultarea salariaţilor pentru toate proiectele de restructurare şi reorganizare şi protecţia liderilor de sindicat un an în plus faţă de perioada mandatului. Nici sporul pentru "disconfortul de a lucra cu bani" în bancă nu a fost obţinut de sindicalişti.

Cristian Mocanu ne-a spus că, ieri, a obţinut autorizaţia de la Primăria Capitalei pentru pichetarea sediului central al băncii, în zilele de luni şi marţi, între orele 11.00 şi 13.00.

Dacă după această acţiune de protest nu se va ajunge la o soluţie, angajaţii au în vedere declanşarea grevei, în toate formele ei - grevă de avertisment şi grevă propriu-zisă.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. dupa rezultatele din ultimii ani si dupa serviciile slabe ,chiar au prea multe avantaje;nu le place,sa-si dea demisia si sa mearga la alte banci sau la sapa.

    B.R.D. are imaginea in piata de banca arhaica, cu functionari lenesi si scarbosi, produse neintersante, o organizatie economica cu care nu iti doresti sa colaborezi!!!Oricum la ce se munceste in B.R.D., cred ca ar trebui restructurari de personal si diminuari de salarii, lipsa de valoare adaugata generata si performanta corporatista fiind evidente!!!!

    Sunt orbi, nu au vazut ce s-a intamplat in sistemul bancar din 2009 incoace ?

    Cate banci falimentate, somaj, inchideri de sucursale. 

    Sa zica mersi ca au de lucru. 

    Unde se duc in sistemul bancar, daca peste tot se restructureaza si se digitalizeaza ?

    Iresponsabili. 

    1. vrei sa ajungi sa negociezi dobanda cu un robot ? au ajuns sa lucreze in banci toti neavenitii, ca pe 1000-1200 ron, nu-ti vine un profesionist

      Sindicalistii nu sunt iresponsabili. Ei par ca cer mult de la patronat? Sa vezi cum cere patronatul de la angajati. Asta e nimic. Cerintele patronatilui nu sunt in concordanta cu piata. Ei spun ca remunereaza in functie de performanta dar seteaza niste obiective fabuloase daca ne raportam la piata actuala. E imposibil sa iti faci "planul". Presiunea asupra angajatilor e uriasa.

       

    ma intreb daca exista postaci in domeniul privat, in acest caz platiti de conducerea BRD... :))

    1. uită-te mai sus!

      în altă ordine de idei, cu toată pseudo-criza care nu ştim exact ce a fost, este jenant că angajaţii din bănci au ajuns să se lupte pentru 100 de lei la salariu... 

      citind comentariile de mai sus, intrebarea pe care am pus-o devina retorica. putin penibila situatia constatata.

      si intr-adevar, nici nu stiu ce e jenant - faptul ca au cerut sau ca nu li se da.. cel putin cresterea de 100lei.

      bine, si contraoferta conducerii e...  

    Citesc aici cu durere opinia unor oameni care ori nu au avut nici o tangenta cu aceasta institutie ori au fost simpli clienti oricum... ambele categorii habar nu au ce drama traiesc salariatii obisnuiti ai acestei banci. Eu am fost acolo si stiu cum arata acel infern. Am lucrat in 17 ani si in retea si in centrala. Se doreste ca un salariat sa faca operatiunile pentru care in strainatate sunt angajati cel putin trei salariati. Oamenii sunt munciti pana la exterminare si tinuti ore in sir peste program fara a fi platiti. Salariile sunt umilitoare comparativ cu volumul de munca. Ceea ce povestesc aici este doar varful banchizei de ghiata, pentru ca in adancuri este o tesatura mafiota, o lume promiscua, un sistem mincinos si greu de imaginat. Multi dintre cei care au functii de conducere sunt numiti pe criterii politice sau nepotisme si sunt incompetenti afectand intreaga energie a colectivelor pe care le conduc. Lasati pe cei care stiu sa vorbeasca nu pe cei care isi dau cu parerea si isi varsa ura si frustrarile pe niste salariati care chiar daca ar vrea sa ofere servicii mai de calitate nu au cu ce... stiu ce spun. Poate aceasta greva ii va determina pe patronii straini sa ii desconsidere mai putin pe romanii pe care ii trateaza ca pe niste sclavi. O zi frumoasa!

    1. Recomand Demisia in Bloc. DIB

      Atunci se pare ca va fi mai bine pentru toti. Om vedea....  

      Ai dreptate.Suntem mai rau decat sclvii. Zilnic lucram 1;2;sau chiar mai mult.fara pauza de masa,amenintati si terorizati psihic de sefi.

      Mereu se vorbeste de stresul si munca celor din front dar nu se tine seama de conditiile stcelor din CRSC-uri 

    12 ani am lucrat in banca aia. Au fost ani in care banca avea oameni pregatiti, de calitate. Apoi a venit foamea si au deschis sucursale una langa alta si au angajat in nestire oameni in care nu au investit prea mult. Cand m-am angajat eu erau traininguri calumea. Sefii ne testau periodic. Stiam tot si trezita din somn. Apoi nu le-au mai pasat. Au venit francezii vietii cu reguli noi. Stie vreun observator care este remuneratia unei persoane care lucreaza la ghișeu, cu clientii? Am colegi masteranzi care lucreaza in banca pe salariu modest. Aud in cine stie ce conjunctutconjuncturi ca in banci se castiga mii de euro lunar si gata, si-au facut o idee. Desi nu ma mai leaga de institutia asta decat amintiri ma doare un pic imaginea proiectata inafara pentru ca stiu multi colegi a căror munca e de calitate. Ca strategia bancii e obosita asta e deja alta poveste.

    1. *Nu le-a mai pasat.

    De când a apărut președintele asta, banca merge din rău în mai rău și posibil să se ducă la fund. A adus 'specialisti' din afara băncii care au călcat în străchini și a inceputvsa-i dea afar

    1. ...afara. Pe alții i-a adus de buni după ce alte bănci i-au dat afară. Ghiceste cineva despre cine este vorbă?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb