CRISTIAN PÂRVAN: "Preţul foarte scăzut al materiilor prime îşi va continua trendul descendent"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 noiembrie 2015

"Preţul foarte scăzut al materiilor prime îşi va continua trendul descendent"

INS: "Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 2,8%"

Preţul materiilor prime va continua să scadă, până la finalul anului, în prezent situându-se la cote foarte scăzute, după cum ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

De altfel, preţurile producţiei industriale (pe piaţa internă şi pe cea externă) au scăzut cu 2,8%, în luna septembrie 2015 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, un impact major la acest declin avându-l preţul energiei, care a suferit o cădere procentuală de 10,1%, conform informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică (INS).

În septembrie faţă de august, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3%.

Cristian Pârvan ne-a mai spus: "Economia Chinei, care nu mai cere materii prime, şi războaiele externe reprezintă conjuncturi care păstreaza preţul energiei redus, un efect pozitiv semnificativ putând să-l aibă revenirea pieţei Iranului şi a celei din zona Ucrainei".

De la an la an, industria extractivă a escăzut cu 9,1%, în timp ce industria prelucrătoare s-a redus cu 2,7%.

Pârvan: "Scăderea TVA la alimente a condus la creşterea cifrei de afaceri din comerţ"

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere cu 6,9% (ca serie brută), în perioada primele nouă luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2014, conform INS.

La baza acestei evoluţii au stat creşterile vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+16,3%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,4%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+0,6%).

În ceea ce priveşte seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 6,4%, în perioada analizată, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+15,4%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+0,8%).

În septembrie 2015 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, volumul cifrei de afaceri a avut un trend ascendent, majorându-se cu 12%, ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi si tutun (+27,6%), vânzările de produse nealimentare (+5,2%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,6%).

Potrivit domnului Cristian Pârvan, "unul din factorii care a influenţat creşterea volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a fost scăderea TVA la alimente, care a impulsionat consumul, permiţând persoanelor să cumpere mai mult şi fiind favorizate importurile".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb