CRISTIAN ROŞU (ASF): "Nu există niciun motiv care să ducă spre o idee de faliment a City Insurance"

M.A.I.
Bănci-Asigurări / 29 august 2019

Cristain Roşu (Sursă foto: asfromania.ro)

Cristain Roşu (Sursă foto: asfromania.ro)

City Insurance îndeplineşte toţi indicatorii de solvabilitate şi, cel puţin la momentul acesta, nu există niciun motiv rezonabil care să ducă spre o idee de faliment, a declarat Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, responsabil de sectorul asigurărilor. Orice firmă poate face o cerere de faliment pentru întârzierea unor plăţi stipulate într-un contract cu o altă societate, instanţa va anliza, dar de aici până la faliment este cale lungă. ASF este în control periodic la City Insurance încă din luna mai, dar este un control firesc, stabilit încă de anul trecut, a mai spus acesta, conform Hotnews.ro.

"ASF a demarat încă din luna mai a acestui an un control periodic la City Insurance, dar este un control firesc, care a fost stabilit încă din luna noiembrie a anului trecut. Controalele la asigurători sunt planificate cu un an în urmă şi acum suntem în control la City. Acest control se va termina probabil undeva la sfârşitul lunii septembrie. Urmează apoi raportul de control, analiza, decizia în Consiliu. Undeva pe la sfârşitul lunii octombrie se vor finaliza toate acestea ", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF.

Întrebat dacă rezultatele acestui control vor fi communicate public, Cristian Roşu a precizat că "doar dacă lucrurile descoperite sunt de o anumită manieră, aspecte prevăzute în Directiva Solvency II şi în legea care transpune această directivă în legislaţia naţională", atunci va fi făcut public rezultatul controlului.

Totuşi, ASF a anunţat în data de 7 august că a sancţionat cu avertisment scris şi a obligat City Insurance să transmită un plan de măsuri pentru remedierea problemelor. "Avertismentul a fost dat pentru nerespectarea anumitor reguli de conduită şi a unor prevederi legale privind petiţiile şi reclamaţiile", a explicat vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu.

Acesta mai spune că situaţia de faţă, cele trei service-uri care au făcut cerere de faliment, nu ar trebui să îi îngrijoreze pe asiguraţI, fiind vorba de întârzierea unor plăţI stipulate într-un contract, fără a exista "niciun motiv rezonabil care să ducă spre o idee de faliment".

City Insurance a reacţionat miercuri faţă de falimentul cerut în instanţă pentru datorii restante în valoare de 1,1 milioane de lei către trei service-uri auto. Asigurătorul aduce în spijinul solvabilităţii sale faptul că în primele şapte luni din acest an a plătit daune în valoare de 143 milioane de euro, în condiţiile în care a obţinut venituri din primele brute subscrise în valoare de 239 milioane de euro. Compania a emis 4,07 milioane de poliţe de asigurări în primele şapte luni ale acestui an şi a plătit peste 93.000 de dosare de daună, potrivit aceleiaşi surse.

Pe de altă parte, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la stabilitatea financiară a societăţii City Insurance, societatea prezentând în cursul zilei de 27 august 2019 nişte cifre care ar trebui să "provoace insomnii oricarei persoane cu minimă responsabilitate din Consiliul ASF". ASSAI precizează că, în cursul unei luni, din aproximativ 950 de mii de poliţe RCA emise de întreaga piaţă, City Insurance emite peste 500 de mii de poliţe RCA. Compania de asigurări a anunţat că a achitat un număr de 93 de mii de dosare de daună, fără să anunţe şi alte 30 de mii de dosare de daune deschise anul acesta şi neachitate, acuză ASSAI. Dauna medie a daunelor este de 1525 de euro, fapt ce arată că "City Insurance poate obţine această daună medie doar în condiţiile efectuării unei despăgubiri parţiale, situaţie care confirmă modul abuziv şi ilegal de despăgubire a firmei de asigurări către unităţile reparatoare".

Suntem consternaţi de ipocrizia şi totala lipsă de responsabilitate a Autorităţii de Supraveghere Financiara care refuză să recunoască faptul că societatea City Insurance are probleme serioase atât în onorarea obligaţiilor de despăgubire, cât şi din punct de vedere a solvabilităţii.

Ban Barbu, Preşedinte ASSAI, a declarat: "În urmă cu 4 ani, Astra Asigurări intră în faliment în condiţiile în care fostul preşedinte, Misu Negritoiu, ne dădea tuturor asigurări până în ultimul moment că societatea nu are probleme financiare. Astăzi, Leonardo Badea procedează în mod identic: ne dă tuturor asigurări că City Insurance este solvabila şi dacă cumva vor apărea probleme, ASF va interveni cu profesionalism şi promptitudine şi va rezolva problema, iar peste o lună, dânsul pleacă viceguvernator la BNR."

Dan Barbu, Presedinte ASSAI, a declarat: "Domnule Leonardo Badea, nu vă mai credem! De 2 ani de cand aţi preluat mandatul, ne-aţi făcut să ne pierdem iremediabil încrederea în cuvântul dvs.! Ne-am săturat de promisiuni neonorate privind disciplinarea pieţei de asigurări. Aşa cum bine ştiţi, dar refuzaţi să recunoaşteti public, sub mandatul dvs. Situaţia pieţei de asigurări a degenerat teribil, iar eu v-am atras personal atenţia în nenumarate rânduri că firmele de asigurări îsi bat efectiv joc de păgubiţii RCA sub preşedinţia dvs la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această situaţie este confirmată şi de numărul de reclamaţii care a explodat în anul 2019, crescând cu peste 300% faţă de anul anterior, dar pe care dvs. o ignoraţi şi o ascundeţi publicului, ca sa nu vă pericliteze ascensiunea spre BNR.

Faptul ca ASF-ul anunţă triumfalist că societatea City Insurance este în parametri normali, deşi dvs. Cunoasteţi adevărul, ne ridică mari semne de întrebare privind viitorul mandat pe care speraţi să îl ocupaţi în conducerea BNR.".

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente cere ASF să clarifice situaţia actuală a City Insurance, în caz contrar fiind redactată o plângere penală împotriva celor responsabili.

"Anunţăm public faptul că am contractat o reputată casă de avocatură care lucreaza deja la redactarea unor plangeri penale împotriva unor persoane pe care le considerăm responsabile pentru neglijenţă şi abuz în serviciu din cadrul ASF." - a precizat Dan Barbu, Preşedinte ASSAI.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dormi linistit, ASF vegheaza ptr tine.... stim filmul, l-am vazut si la FNI, Bancorex, Astra, Carpatica si peste tot.

    Domnule Roșu, dacă City intra in faliment, returnați salariul primit cât timp au fost sub supravegherea Dvs? Altfel, nu putem spune ca v-ati îndeplinit atribuțiile.

    Ce răspundere aveți ptr neîndeplinirea atribuțiilor? Iar ajungem sa plătim toți o gaura imensa? Primiti salarii regești sa supravegheați, nu sa ascundeți mizeria sub preș. Sau poate.... cine știe ;) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb