Cristina Boicu, Raiffeisen: "România nu a mai fost printre favoritele investitorilor internaţionali, în 2015"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 aprilie 2015

Cristina Boicu, Raiffeisen: "România nu a mai fost printre favoritele investitorilor internaţionali, în 2015"

Fondul Proprietatea nu va avea o problemă să-şi menţină lichiditatea zilnică, de 2,5 - 3 milioane euro, în piaţa noastră de capital, după listarea anunţată la Bursa din Londra, consideră Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, care apreciază că rulajele BVB nu ar trebui să aibă de suferit din cauza acestui eveniment.

Domnia sa ne-a acordat un interviu despre evoluţia pieţei noastre de capital, analizând atât factorii de influenţă interni, cât şi pe cei externi.

Reporter: Ce aşteptări aveţi privind evoluţia lichidităţii BVB, după listarea Fondului Proprietatea la Londra?

Cristina Boicu: Pentru acţiunile FP, după listarea pe piaţă londoneză, lichiditatea de la Bucureşti ar trebui să fie cel puţin la fel cât este în prezent. A menţine o medie zilnică în piaţă locală de 2.5-3 milioane euro nu pare o misiune foarte dificilă, pentru fond.

Un prim argument în acest sens este că investitorii vor dori să tranzacţioneze pe piaţa principala, acolo unde se află specialiştii care cunosc cel mai bine detaliile de tranzacţionare ale acelui emitent, pentru că menţin contactul atât cu investitorii locali, cât şi cu cei internaţionali şi ştiu comportamentul ambelor categorii în legătură cu acţiunile româneşti. În plus, o treime din acţionari sunt rezidenţi români (persoane fizice şi investitori instituţionali), iar pentru aceştia prima opţiune va fi piaţă locală.

Odată cu listarea FP pe piaţă londoneză, primul aspect pe care îl vom obseva va fi creşterea uşoară a cererii pentru aceste titluri, întrucât ele vor fi accesibile şi altor jucători, care nu sunt prezenţi în piaţă noastră. Din experienţa Romgaz şi Electrica, cea mai mare parte a lichidităţii, 60-80% din aceasta, este în piaţa principală, adică în România.

Reporter: Ce factori interni şi externi consideraţi că vor influenţa BVB în acest an?

Cristina Boicu: Dintre factorii interni, cred că macroeconomicul va avea un rol foarte important şi voi aminti aici despre pachetul de reformă fiscală, care, dacă va fi aplicat (chiar şi parţial), poate ajuta în mod direct câteva dintre companiile listate (ex: eliminarea taxei pe construcţiile speciale), dar va avea şi efectele generalizate în economie, care indirect vor ajuta bursa. Un alt element important pentru creşterea economică pe termen lung ar fi creşterea investiţiilor guvernamentale de capital, care anul trecut au fost la minimul perioadei de după 2007, mai exact 4,8% din PIB.

Factori mult mai apropiaţi de piaţă, ca, de exemplu, listări noi de companii mari sau plasamente private cu emitenţi deja listaţi, ar creşte atenţia asupra pieţei şi ar anima lichiditatea, dar nu se întrevede nimic de acest gen, momentan.

Din punct de vedere al factorilor externi, cel mai probabil piaţa locală va fi în mod pozitiv afectată de programul de relaxare cantitativă al BCE, dar, pe de altă parte, factori care ne pot afecta în mod negativ sunt tensiunile din Ucraina, eventuale noi probleme în Grecia sau creşterea ratei de politică monetară în Statele Unite. În plus, un factor cu efecte mixte asupra acţiunilor cotate ar fi preţul petrolului.

Reporter: Ce şanse consideraţi că avem să intrăm pe lista de monitorizare pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, în acest an?

Cristina Boicu: Şansele de a intra pe lista de monitorizare anul acesta sunt mici, întrucât încă nu îndeplinim criteriile cantitative de lichiditate cerute de MSCI, dar ultimele demersuri ale participanţilor la piaţă (grupurile de lucru coordonate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, alături de BVB şi reglementator) contribuie semnificativ la atingerea dezideratelor calitative, cât şi a parametrilor cantitativi solicitaţi de mecanismul de modificare a statutului, de la piaţă de frontieră la cea emergentă.

În acest moment, doar doi emitenţi îndeplinesc criteriile cantitative impuse de MSCI, mai exact Petrom şi Romgaz, în timp ce pentru BRD este discutabil, datorită metodei diferite folosită de MSCI de a calcula free-float-ul. De regulă, pieţele nu sunt avansate la categorii superioare, dacă criteriile sunt îndeplinite la limită.

Reporter: În condiţiile în care investitorii străini au transmis, anul trecut, mesaje că tarifele sunt prea mari pe piaţa locală de capital, BVB şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au operat unele reduceri. Sunt acestea mulţumitoare, comparativ cu costurile de pe alte pieţe?

Cristina Boicu: Tarifele nu sunt încă în linie cu tarifele percepute pe pieţele externe comparabile (spre exemplu, ţările din Europa Centrală şi de Est), dar cred că investitorii înţeleg că scăderea acestor tarife nu se poate face foarte accelerat, în condiţiile unei lichidităţi atât de mici comparativ cu ţările la care ne raportăm când spunem că aici preţurile sunt mari.

În plus, nu cred că pentru investitori costul de tranzacţionare este cel mai mare impediment pentru decizia de a investi în România.

Reporter: Cum a evoluat interesul investitorilor internaţionali pentru piaţa de capital din România? Care sunt factorii care îi atrag la BVB şi care sunt factorii care îi ţin departe?

Cristina Boicu: De la începutul anului curent, România nu a mai fost printre favoritele investitorilor internaţionali, aceştia considerând că au alte oportunităţi, mai interesante. Jucătorii din piaţă au fost atraşi de listările de succes din ultimii ani, iar acum sunt uşor dezamăgiţi că nu se întrezăreşte nimic pentru perioada următoare.

În plus, principala problema a pieţei noastre este lipsa de diversificare, sectorul energetic fiind singurul reprezentat bine la BVB.

Ce-i atrage încă pe investitorii străini pe piaţa noastră sunt randamentele mari de dividend.

Reporter: Dar interesul investitorilor locali?

Cristina Boicu: Investitorii instituţionali locali nu sunt suficient de mari pentru a susţine piaţa românească. În plus, şi interesul lor a fost slab în prima parte a anului, chiar şi ei căutând alternative peste hotare. Aşteptăm, în schimb, să-i vedem mai activi din trimestrul al doilea, când datele privind dividendele vor fi deja cunoscute.

Investitorii instituţionali locali sunt încă mici, dar în creştere accelerată, după cum se poate vedea în evoluţia activelor pensiilor private obligatorii, care au ajuns la 4,5 miliarde de euro, din care circa 900 milioane de euro în acţiuni.

Din aproximativ 1 miliard de euro de încasat de fondurile private obligatorii de pensii anul acesta, circa 20% s-a investit în acţiuni, deci 200 milioane euro pe an.

Fondurile locale de investiţii aveau în acţiuni, la finalul anului 2014, aproximativ 180 milioane euro, iar în ultimii ani au crescut acest segment cu aproximativ 20 milioane euro/an.

Reporter: Vă aşteptaţi să vedem IPO-uri private în acest an, în contextul în care ofertele statului sunt împinse cel puţin către 2016?

Cristina Boicu: Odată cu lansarea proiectului Aero, BVB a devenit foarte activă în căutarea de antreprenori care vor să se listeze. Echipa operatorului de piaţă munceşte intens pentru atragerea de noi companii şi nu ar fi exclus ca o parte din companiile găsite să se listeze şi pe piaţa principală, dacă au dimensiunile necesare.

Reporter: Ce oportunităţi de investiţie vedeţi în acest an?

Cristina Boicu: Întrucât aceasta este reţeta care a consacrat România, cel mai probabil vor performa bine, ,în continuare, companiile care plătesc dividende şi în special acelea care îşi echilibrează distribuţia de dividende şi investiţiile pentru dezvoltare, pentru că acelea vor genera atât creşterea, cât şi răsplătirea directă a acţionarilor prin distribuţie de numerar.

De asemenea, în contextul revenirii economice, acţiunile ciclice ar putea aduce randamente bune anul acesta. Acest tip de expunere este dificil de obţinut pe piaţa românească, întrucât doar 2 emitenţi, reprezentanţi ai sectorului bancar, pot fi suficient de mari pentru a ajunge pe harta oricărui tip de investitor.

Reporter: Cum priviţi modificările aduse legislaţiei pieţei de capital, anul trecut, şi ce aşteptări aveţi de la autorităţi în acest an?

Cristina Boicu: Anul trecut, a fost începută de implementarea concluziilor din proiectul celor 8 bariere, atât prin modificări în legislaţia primară (ex. Legea pieţei de capital), cât şi în cea secundară (regulamente). Astfel, deja s-a simplificat procesul de deschidere de cont pentru un investitor nerezident, plata dividendelor se va face mult mai rapid şi mai facil, votul în AGA prin împuterniciţi este mai uşor de implementat, şi altele.

Pentru anul acesta, mă aştept ca autorităţile să continue procesul de ridicare a barierelor, întrucât se poate observa că există un angajament foarte puternic din partea acestora pentru reformă şi pentru a putea trece la statutul de piaţă emergentă.

În plus, pregătirea cadrului pentru înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale care să asigure garantarea decontării tranzacţiilor şi favorizarea operaţiunilor de short selling/ stock lending ar ajuta mult lichiditatea pieţei locale.

De asemenea, este foarte important de menţionat angajamentul BERD în dezvoltarea pieţei noastre, care, pe lângă deţinerile în diverşi emitenţi listaţi local (Romgaz, Electrica, Banca Transilvania), a investit şi în acţiunile operatorului de piaţă, BVB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu inteleg de ce: se bagau pe STZ, faceau o treaba (nu primeau oferta da' e bine ca nu e ...chiar asa de rau). Se puteau baga pe ALT si asteptau...Acum au posibilitatea de a intra pe AeRO (s-au facut tranzactii de cateva zeci de mii de lei pe piata respectiva). Se pot baga pe rasdaq ca este o piata cu legislatie clara.Pot investi oricand in sif-uri milioane de lei fara sa creasca prea mult pretul. pe categoria intaia a bursei neaose avem actiuni care inca nu is insolventa.pot intra pe sibiu. (chiar: asf-ul stie o piata in Universul cunoscut sau necunoscut cu o lichiditate mai mica? ce bine ca asf-ul nu are treaba cu lichiditatea cand isi ia banu' (unii ar zice gros) ci cu activele sif-urilor si a fp-ului si cu CS al celorlalte societati.Investitori hardcore din toata lumea, veniti toti in tara noastra minunata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb