CRISTINA CHIRIAC, CONAF: "În 30 de ani, România a pierdut peste 1,5 milioane de școlari, la toate nivelurile"

C.P.
Comunicate de presă / 6 iulie 2020

"În 30 de ani, România a pierdut peste 1,5 milioane de școlari, la toate nivelurile"

Importanţa învăţământului şi adaptarea la nevoile reale ale economiei - dezbătute, mîine, la Constanţa, în cadrul conferinţei "Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România"

ANIS: "Trebuie să începem cu toaletele din curte, nu cu tabletele, dar să ne și adaptăm nevoilor de acum"

Antreprenori şi manageri ai unor companii naţionale şi multinaţionale, patronate, reprezentanţi ai mediului academic și autorități locale vor dezbate, la Constanţa, pe marginea importanţei învăţământului şi adaptării la nevoile reale ale economiei, dar şi asupra altor subiecte de interes, în cadrul conferinţei "Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România" de mâine.

Această ultimă ediţie din şirul de manifestări cu acelaşi nume organizate în ultimii doi ani de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), cărora, li s-a alăturat Confederația Patronală CONCORDIA, vine după cele care au avut loc în marile centre universitare din ţară - Cluj-Napoca, Iași, București, Timișoara, Braşov, în semn că, pentru corelarea necesităților de pe piața muncii cu sistemul educațional, este nevoie în primul rând de elaborarea unei strategii eficiente a forței de muncă din ţara noastră.

Cristina Chiriac, președintele CONAF, şi-a exprimat speranţa ca aceste discuții să nu rămână unele sterile: "Ne dorim ca, la finalul acestor doi ani de dezbateri, concluziile și soluțiile constatate să se concretizeze într-un acord - Memorandum of Understanding - agreat de participanți, care să fie înaintat Guvernului României. Documentul va include principalele soluții identificate de mediul antreprenorial pentru o piață a muncii flexibilă, eficientă și competitivă, cu efecte benefice asupra întregii economii, precum și asupra nivelului de trai al românilor. Memorandumul reprezintă un prim pas, făcut la inițiativa mediului privat, împreună cu sindicate și autorități locale și centrale, spre o Strategie coerentă a forței de muncă pe termen mediu și lung. Ne mai dorim ca, alături de decidenții politici, să stabilim un set comun de obiective și soluții, să elaborăm această Strategie privind politica de ocupare a forței de muncă și, în final, privind creșterea calității vieții în România. Am pornit dezbaterile Pactul pentru Muncă de la realitățile cu care ne confruntam anul trecut: o forță de muncă insuficientă și slab calificată. Milioane de români, unii dintre ei extrem de bine pregătiți, au părăsit țara pentru societăți și economii mult mai bine așezate. Astăzi, avem o nouă realitate, excedent de forță de muncă, mulți români, inclusiv dintre cei foarte bine pregătiți, s-au întors acasă! În 30 de ani, România a pierdut peste 1,5 milioane de școlari, la toate nivelurile, ceea ce ne determină să gândim un plan de măsuri imediate. Un prim pas a fost făcut deja prin semnarea de către CONAF, Ministerul Educaţiei şi FPPG a Pactcului pentru educaţie antreprenorială̆".

În anul școlar 1990/1991, populația școlară era de 5.066.031 persoane, aceasta scăzând, în anul școlar 2019/2020, cu 1.539.842 persoane, până la 3.526.189, conform comunicatului CONAF. Acesta arată că, dacă la momentul aderării la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, România avea o populație școlară în număr de 4.404.581 persoane, acum are cu 878.392 școlari mai puțini, potrivit statisticilor INS.

În 1990/1991, avem un număr de 365.860 elevi care urmau cursurile acestui tip de învățământ, în 2007/2008 - 220.335 elevi, iar în 2019/2020 - 100.775 elevi, de circa 3 ori mai puțini față de începutul anilor '90, mai evidenţiază sursa citată. Îmbucurător este faptul că a crescut, în schimb, numărul de studenți: în anul școlar 1990/1991, la nivelul întregii țări, erau 192.810 studenți, în 2007/2008 - 907.353 studenți, iar în 2019/2020 - 543.299 studenți.

Pentru Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), educația este prioritară prin proiectele destinate dezvoltării competențelor digitale ale tinerilor din toate formele de învățământ, dar și prin planurile sale de dezvoltare. Mihai Matei, președintele ANIS și membru al bordului CONCORDIA, consideră că un sistem educațional performant este ceea ce va transforma România într-un centru tehnologic european: "Trebuie să începem cu toaletele din curte, nu cu tabletele, dar să ne și adaptăm nevoilor de acum. Să le dăm șansa tinerilor să se formeze pentru viitor, nu pentru prezent. Industria IT are un potențial de creștere enorm, iar noile generații pot fi motorul acesteia, dacă școala se adaptează nevoilor lor. E o responsabilitate comună, a autorităților și a celor din industrie, ca învățământul să se adapteze nevoilor pieței muncii. Confederația Patronală Concordia are un grup de lucru care elaborează strategii de susținere a învățământului profesional și tehnic, inclusiv dual, dar și parteneriate cu instituțiile de învățământ superior. Este vital să contribuim la schimbare."

La rândul său, Peter Rudolf Zeilinger, reprezentantul FPPG, evidenţiază faptul că urmează o perioadă dificilă pentru România, din punct de vedere economic, dar că există soluţii pentru remedierea acestei situaţii: "Toate analizele și prognozele pentru următoarea perioadă nu sunt foarte optimiste. Prin urmare, trebuie luate măsuri urgente. Ritmul în care se va produce redresarea economică la nivel național se află în acest moment în mâinile decidenților politici. Guvernul a avut un rol important pe durata stării de urgență prin susținerea șomajului tehnic, dar flexibilizarea pieței muncii prin introducerea modelului german Kurzarbeit ar aduce avantaje deosebite atât la nivelul angajaților și angajatorilor, cât și în termeni de economii la bugetul de stat. Observăm modele foarte eficiente puse în practică de alte țări ce ar putea fi preluate cu un deosebit succes și în România, un alt exemplu îl reprezintă digitalizarea la nivelul instituțiilor, dar și la nivelul industriei ce ar aduce beneficii semnificative tuturor."

La dezbaterea de mâine, pe lângă părerile reprezentanților tuturor actorilor implicați în piața muncii - antreprenori şi manageri ai unor companii naţionale şi multinaţionale, patronate, mediu academic și autorități locale - la discuţii va exista şi opinia Băncii Mondiale.

La conferinţa de la Constanța sunt aşteptaţi să participe Ludovic Orban - Prim-Ministru al României şi Marius Horia Țuțuianu - Președinte al Consiliului Județean Constanța, alături de următorii participanţi: Cristina Chiriac - Președinte fondator al CONAF, Dragoș Pîslaru - Membru al Parlamentului European, Florin Jianu - Președinte al CNIPMMR, Peter Rudolf Zeilinger - reprezentant al FPPG, Magda Volonciu - Fondator, Partener coordonator Magda Volonciu & Asociații, Mohammad Murad - Preşedinte al FPTR, Sorin Rugină - Rectorul Universității "Ovidius" din Constanța, Mihai Matei - Preşedinte al ANIS, membru al Consiliului Director CONCORDIA, Călin Ile - Președinte al FIHR, membru în boardul CONCORDIA, Radu Burnete - Director Executiv CONCORDIA, Cosmin Ghiță - CEO Nuclearelectrica, Petru Rușeț - CEO Siemens Energy, Andrei Dospinescu - Economist, Banca Mondială, Ovidiu Cupșa - Director General CERONAV, Gabriel Daraban - CFO Oil Terminal, Roxana Popescu - Managing Partner KeysFin, Mihaela Proicea - președinte sucursală CONAF Constanța, Daniel Apostol - Director Relații Externe FPPG.

Discuţiile legate de problemele cu care se confruntă în acest moment piaţa forţei de muncă din România şi încercările de indentificare a unor soluţii viabile şi eficiente pentru depăşirea situaţiei actuale vor fi transmise în direct pe mai multe platforme online.

Din cauza restricţiilor cauzate de coronavirus, la dezbateri din incinta Universităţii "Ovidius", vor fi prezenți doar vorbitorii și reprezentanții mass-media (într-o zonă special amenajată, respectând condițiile impuse de legislația în vigoare).

Cei care doresc să se alăture dezbaterilor, reprezentanți ai companiilor, micii întreprinzători etc., pot interacționa cu speaker-ii prin intermediul platformelor online, conectându-se la videoconferință cu ajutorul unui PC / laptop sau smartphone, toate informațiile utile putând fi regăsite pe www.conaf.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb