CRISTINA CHIRIAC, CONAF: "Îmbunătăţirea cadrului legislativ şi susţinerea iniţiativei private deschid noi oportunităţi în Republica Moldova"

G.U.
Miscellanea / 15 iulie 2021

"Îmbunătăţirea cadrului legislativ şi susţinerea iniţiativei private deschid noi oportunităţi în Republica Moldova"

"Digitalizarea, educaţia antreprenorială, relaţiile bilaterale dintre mediul de afaceri din România şi cel din Republica Moldova şi cooperarea academică au fost o parte din subiectele importante abordate la Chişinău, în cadrul Forumului Economic "Oportunităţi de a investi în Republica Moldova şi România", organizat la Chişinau, unde a participat delegaţia Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminim - CONAF, condusă de Preşedinta Cristina Chiriac. Evenimentul de la Chişinău a fost organizat la iniţiativa Digital Park şi StarNet - singurul hub digital din Republica Moldova, o investiţie care se cifrează la 50 de milioane de euro, generând formule de dezvoltare a parteneriatelor de business, precum şi încurajarea transferului tehnologic dinspre mediul universitar spre cel de business, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Misiunea economică a CONAF în Republica Moldova a vizat o serie de întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai mediului antreprenorial, mediulului asociativ, academic şi întâlnirea oficială cu Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

"Dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi susţinerea antreprenoriatului sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică a unui stat. Cred că împreună putem realiza proiecte de succes: exemplul colaborării academice dintre Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi Digital Park din Chişinău, cel dintre CONAF şi AFAM - Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova; echilibrul între mediul de afaceri şi cel academic din cele două ţări reprezintă principalul catalizator al unor relaţii bilaterale fructuoase. Pentru a scala însă astfel de iniţiative este nevoie de îmbunătăţirea cadrului legislativ, astfel încât să încurajeze accesul investitorilor pe piaţa din Moldova, să susţină iniţiativa privată dispusă să investească şi să deschidă noi orizonturi de colaborare. Sper ca acest Forum să fie debutul unei colaborări de durată, să stimuleze diversitatea economică dintre cele două ţări şi să vină în sprijinul investitorilor români dornici să îşi extindă afacerile în Republica Moldova", a fost mesajul Preşedintei CONAF, Cristina Chiriac.

La rândul său, Radu Magdin, Ambasador CONAF pentru intensificarea relaţiilor externe, a vorbit despre cooperarea şi comunicarea dintre cele două state, elemente esenţiale care pot conduce spre progres economic. "Creativitatea este avantajul competitiv cel mai important pe care Republica Moldova îl are în contextul actual internaţional. Acum, când totul la nivel mondial este în regândire, cred că prin cooperare, comunicare eficientă şi fructificarea oportunităţilor, Republica Moldova se poate repoziţiona pe harta lumii", a conchis Magdin.

Liliana Agheorghicesei, Preşedintele Patronatului Femeilor de Afaceri din IMM Suceava, a declarat: "Susţin cu toată prietenia întărirea relaţiilor bilaterale dintre cele două state: România şi Republica Moldova. De-a lungul timpului, am reuşit să implementăm proiecte de succes şi acest lucru ne dă încredere şi speranţă că schimbul de experienţă şi conlucrarea pe iniţiative de interes comun vor contribui la crearea de valoare adaugată pentru ambele state".

Potrivit sursei citate, în cadrul misiunii economice, CONAF împreună cu AFAM şi-au consolidat parteneriatul în vederea dezvoltării de proiecte durabile pentru susţinerea femeilor în afaceri, educaţie antreprenorială şi digitalizare. Nevoia de susţinere şi promovare a femeilor care au reuşit în business astfel încât acestea să devină repere de bune practici, sunt esenţiale pentru a stimula comunitatea femeilor antreprenoare din Moldova, iar rolul parteneriatului dintre cele două organisme este acela de a promova egalitatea de gen şi abilitatea femeilor de a se afirma în societate, prin planuri şi acţiuni comune. Educaţia antreprenorială şi digitalizarea reprezintă factori cheie pentru gestionarea şi dezvoltarea afacerii şi promovarea egalităţii de gen.

"Unul dintre obiectivele noastre majore este de a susţine educaţia antreprenorială în învăţământul primar şi gimnazial prin crearea unui concept unic de studiu, standardizarea şi îmbunătăţirea curriculei, implicarea profesioniştilor din domeniu care vor participa în calitate de mentori şi vor prezenta cu studii de caz şi exemple practice. CONAF a iniţiat deja implementarea în România a "Pactului pentru Educaţie Antreprenorială" şi considerăm că practica şi experienţa lor ne va oferi un bun start de a implementa educaţia antreprenorială şi în Republica Moldova" - a declarat Angela Gladei, Preşedinta AFAM - Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova.

Delegaţia CONAF a fost formată din reprezentanţi ai industriei de beauty, IT, turism, educaţie, consultanţă, energie, industria chimică şi industria alimentară din judeţele Suceava, Bacău, Botoşani, Cluj, Braşov, Iaşi, Mureş şi Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb