CRISTINA PRUNĂ, DESPRE PROIECTUL LEGII OFFSHORE: "Coaliţia de guvernare creează cadrul legislativ pentru sifonarea banilor publici"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 19 aprilie 2022

Cristina Prună

Cristina Prună

Coaliţia PSD-PNL-UDMR vrea să dea liber la sifonatul banilor care vor fi obţinuţi din exploatarea gazelor din Marea Neagră, susţine deputatul Cristina Prună (USR) - vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Cristina Prună afirmă că planul pus la cale de coaliţie de guvernare privind banii obţinuţi din exploatarea gazelor are trei paşi. Primul este prevederea trecută în proiectul legii offshore referitoare la faptul că banii din redevenţe şi impozite suplimentare rezultaţi din extragerea gazelor naturale din Marea Neagră vor merge în extinderea conductelor de gaze şi orice alte "investiţii" prin hotărâre a guvernului.

"Cu alte cuvinte, banii vor merge în PNDL, acel program de «dezvoltare locală» prin care se risipesc şi sifonează banii publici", afirmă Cristina Prună.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii mai arată că al doilea pas este proiectul privind mărirea plafonului pentru care autorităţile locale şi instituţiile publice pot recurge la achiziţia directă de bunuri şi servicii, act normativ care în opinia Cristinei Purnă ar facilita sifonarea banilor publici.

Conform iniţiativei legislative la care se referă deputatul USR, achiziţia directă de bunuri şi servicii se va putea face pentru contracte de până în 500.000 de lei (faţă de 135.060 lei în prezent), iar achiziţia de lucrări se va face pentru pentru valori de până în 5.000.000 lei (faţă de 450.200 lei în prezent).

Al treilea pas prin care coaliţia de guvernarew va cheltui în mod discreţiopnar redevenţele şi impozitele rezultate din extracţia gazelor naturale din Marea Neagră este inclus, conform Cristinei Prună, tot în proiectul de lege privind achiziţiile, unde se stipulează că verificarea contractelor publice nu va mai fi făcută de instituţia de audit din cadrul Curţii de Conturi a României (instituţie subordonată Parlamentului), ci de o agenţie subordonată Guvernului.

"Practic, au creat cadrul pentru ca miliardele de euro care vor veni din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă în PNDL, de unde să ajungă mai uşor către firmele de casă ale celor trei partide aflate la guvernare. Mass-media a semnalat deja mai multe cazuri de proiecte PNDL ajunse la firme de casă ale PSD, PNL şi UDMR.

(...) În loc să ajungă pe mâna baronilor PSD-PNL, banii respectivi ar putea să ajungă direct în pensiile românilor prin Pilonul 2. De acolo ar fi investiţi în industria românească", afirmă Cristina Prună.

Menţionăm că la finalul săptămânii trecute Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat că liderii coaliţiei de guvernare au depus în Parlament proiectul de lege offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, proiectul "stabileşte un regim fiscal competitiv în aşa fel încât împărţirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) - 40% (investitorul)". Primele livrări de gaze ar urma să înceapă în a doua parte a acestui an. De asemenea, legea stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, "practic urgentând investiţiile onshore de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România", a afirmat liderul PSD.

Proiectul prevede faptul că România va deţine dreptul de preempţiune la achiziţia gazelor şi eliminarea utilizării preţului de referinţă în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare. Mai mult se elimină impozitarea suplimentară a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri cu menţinerea grilei de impozitare în cazul veniturilor suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh. Proiectul mai prevede eliminarea limitării deducerii investiţiilor pentru calculul impozitului pe profit, pentru a asigura respectarea principiului Codului Fiscal care prevede ca toate sectoarele de activitate să fie tratate uniform. În prezent, această limitare împiedică operatorii offshore să deducă amortizarea tuturor investiţiilor efectuate, datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită, fiind astfel discriminaţi comparativ cu restul agenţilor economici.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce - ai crezut : partea L E U L U I s - a desființat????

    Pai pt asta au facut alianta cele 3 partide!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb