Cristinaprofeanu.ro: 75% dintre angajaţii din ţară nu se simt ameninţaţi de inteligenţa artificială

F.D.
Miscellanea / 20 februarie

Cristina Profeanu, Managing Partner şi Specialist HR în cadrul agenţiei de recrutare cristinaprofeanu.ro

Cristina Profeanu, Managing Partner şi Specialist HR în cadrul agenţiei de recrutare cristinaprofeanu.ro

Inteligenţa artificială va afecta aproape 40% dintre job-urile existente la nivel global, iar procentul va urca chiar spre 60% în ţările cu economii avansate, susţine un raport al Fondului Monetar Internaţional. Analiza mai arată că unii dintre salariaţii supra specializaţi, cu venituri mari, vor fi ajutaţi de AI, în vreme ce job-uri mai prost plătite vor fi desfiinţate. Cu toate acestea, 75% dintre angajaţii din România nu se simt ameninţaţi de inteligenţa artificială şi susţin că activitatea lor este de neȋnlocuit.

"Multe dintre companiile mari au început deja optimizările de procese prin introducere AI, iar o parte dintre angajaţii de tip operator au fost disponibilizaţi în 2023, atât ȋn lume, cât şi în România. 35% din candidaţii cu care am avut interviuri anul trecut au aplicat la joburi noi deoarece nu mai aveau siguranţa locului de muncă, în timp ce alţi 75% au declarat că nu sunt speriaţi că vor fi înlocuiţi de softuri deoarece ocupă poziţii nişate în industrii în care omul este ajutat de AI, sub nicio formă înlocuit", declară Cristina Profeanu, Managing Partner şi Specialist HR în cadrul agenţiei de recrutare cristinaprofeanu.ro.

Extinderea inteligenţei artificiale (AI) în tot mai multe domenii economice, alături de procesul mondial de digitalizare a societăţii în ansamblul său, pun presiuni tot mai mari atât asupra angajaţilor, cât şi a angajatorilor. Drept urmare, angajaţii se văd puşi în situaţia de a-şi diversifica competenţele, de a-şi creşte standardele de performanţă şi de a-şi dezvolta rapid un set de soft skills care, la început de 2024, sunt considerate la fel de importante în procesul de selecţie a personalului ca şi hard skills.

Printre acestea se numără: comunicarea eficientă, spiritul de echipă, adaptabilitatea, abilitatea de gestionare a timpului şi de rezolvare a problemelor, leadershipul, gândirea critică şi empatia.

Capacitatea de a comunica clar şi concis, atât verbal cât şi în scris, şi de a asculta activ, este esenţială pentru colaborarea eficientă cu restul colegilor, în timp ce capacitatea de a lucra bine în echipă contribuie la atingerea obiectivelor comune. Celor două calităţi li se adaugă adaptabilitatea şi abilitatea de rezolvare a problemelor şi gestionare a timpului, pentru a putea prioritiza sarcinile şi a respecta termenele limită. Toate acestea se traduc într-o eficienţă sporită şi o productivitate maximizată.

La fel de importantă într-o organizaţie este empatia, mai ales în rândul persoanelor cu abilităţi de leadership şi de gândire critică. Dacă toate aceste trei calităţi se regăsesc în acelaşi timp, ele pot contura profilul unui lider autentic.

Joburile care ar putea fi ȋnlocuite de AI, ȋn următorii ani

Atunci când vine vorba despre ȋnlocuirea oamenilor cu diferite softuri bazate pe AI, companiile au nominalizat următoarele joburi: traducător, operator call-center, vânzător comercial, funcţionar bancar şi copywriter.

"Este clar că utilizarea AI, şi a digitalizării în general, pune presiune pe anumite categorii de joburi, fapt care obligă angajaţii să ridice standardul de performanţă. Prin renunţarea la angajaţi ȋn favoarea softurilor sau chiar a roboţilor, companiile nu economisesc doar salariile pe care oamenii le-ar fi primit, ci reduc din costurile logistice, cu spaţiul sau maşinile, şi din cele ale departamentelor suport, precum HR sau financiar. Ȋnsă, multe dintre noile tehnologii sunt ȋncă la ȋnceput de drum şi nu pot face integral munca angajaţilor. Dacă aţi avut vreodată curiozitatea de a traduce un text cu ChatGPT sau cu DeepL, aţi putut observa că textele furnizate sunt departe de a fi accurate. Tot este nevoie de intervenţia umană pentru editarea şi adaptarea lor, cel puţin pentru moment.", susţine Cristina Profeanu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa cat de feroce se implementeaza digitalizarea in tara noastra, ma mir ca procetul de oameni care nu se tem de AI nu este mai mare...

    Inseamna ca 75% sunt inconstienti. atata tot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb