CRIZA DIN UCRAINA Presa germană: Putin a cerut, la Minsk, capitularea a 5.000 de soldaţi ucraineni

Internaţional / 15 februarie 2015

Presa germană: Putin a cerut, la Minsk, capitularea a 5.000 de soldaţi ucraineni

5.000 de militari ucraineni sunt încercuiţi de forţe separatiste în estul ţării

Actualizare 12:23

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vroia să negocieze un armistiţiu abia după ce Petro Poroşenko ar fi acceptat capitularea tuturor soldaţilor ucraineni de la Debalţeve, relatează, din culisele negocierilor de la Minsk, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Şi liderii separatişti ar fi insistat asupra acestui punct, potrivit HotNews. Renunţarea la această cerere a venit, conform publicaţiei germane, odată cu ameninţarea cancelarului german Angela Merkel de a întrerupe negocierile şi de a pleca la Berlin. Acesta a fost însă şi momentul în care Putin ar fi formulat pentru prima dată momentul la care armistiţiul să între în vigoare. Europenilor le-a fost clar că răgazul cerut însemna noi eforturi de a câştigă Debalţeve până astăzi. În ultimele zile, luptele de la Debalţeve s-au intensificat şi numărul victimelor a crescut.

Debalţeve este un oraş strategic pe frontul din estul Ucrainei, situat la 70km nord-est de Doneţk. În Debalţeve, 5.000 de militari ucraineni sunt încercuiţi de forţe separatiste. Numărul acesta reprezintă circa o treime din forţele ucrainene care luptă în est şi circa o şesime din totalul militarilor ucraineni. Renunţarea la Debalţeve a fost condiţia pe care Poroşenko a numit-o inacceptabilă în timpul negocierilor de la Minsk.

Armata ucraineană şi forţele separatiste se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului la Debalţeve deja din primele ore de încetare a focului.

-------------

Doi civili ucişi după intrarea în vigoare a armistiţiului

Doi civili au fost ucişi după intrarea în vigoare a armistiţiului între forţele de la Kiev şi rebelii proruşi în estul Ucrainei, dar luptele au încetat practic de atunci, au anunţat azi autorităţile ucrainene, transmite AFP.

"La puţin timp după miezul nopţii (ora intrării în vigoare a armistiţiului), lansatoare de rachete multiple Grad au lovit centrul satului Popasna", doi civili fiind ucişi, a declarat Ghenadi Moskal guvernatorul regiunii Lugansk.

Autorităţile ucrainene au afirmat că luptele au încetat pe aproape toată linia frontului după ora 03:00, fiind semnalate doar confruntări izolate. Un acord de încetare a focului încheiat între Kiev şi rebelii proruşi a intrat în vigoare la miezul nopţii trecute, prima etapă a planului de pace destinat să pună capăt unui conflict soldat în zece luni cu peste 5.500 de morţi în estul Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu excepția unor schimburi de focuri de artileria la Debalțeve. Situația de acolo este că multe mii de militari și mercenari ucrainieni sunt încercuiți iar armata a încercat până ieri noapte să creeze un coridor în timp ce separatiștii au încercat să cucerească orașul. Acum avem doar o încercuire păzită de oameni înarmați. Va fi foarte interesant de văzut cum se va rezolva, avantajul fiind de partea rebelilor.

    Că să înțelegem mai bine, ne trebuie o hartă de la Stratfor (umbra CIA-ului, cum este supranumită). Bursa, poate o publicați. În ea este desenată cu verde linia de demarcație de la Minsk2. Debalțeve este în interiorul teritoriului separatist (aproape ca o enclavă). Poate Stratfor greșește. Dar nici rebelii nu înțeleg altfel problema.

     

    De la Euromaidanpress, "Terrorist leader rejects key points of Minsk agreements". Citez din porcăriuța ucrainiană deoarece caut ce cred ucrainienii că au zis rebelii. 

     

    "Potrivit agenţiei de stat rusă Ria Novosti, Zakharchenko a declarat că forţele DPR nu ar înceta focul în regiunile sale"interne", referindu-se aparent la oraşul Debalțeve şi împrejurimile sale, în care avansul a continuat câteva zile înainte de încetarea focului. El a pretins că Debalțeve nu a fost menţionată în acordurile de Minsk şi acuză Guvernul ucrainean că lasă mii de soldaţi în interiorul ceea ce mass-media rusă numește o încercuirea a sorții lor." 

     

    Este porcăriuță pentru mai multe motive între care și minciuna. Iată una dintre multele pe care partea ucrainiană le răspândește. În același articol: 

     

    "În plus, Zakharchenko a refuzat un corp de grăniceri ucrainieni să intre în teritoriile ocupate, încălcând acordul de la Minsk pentru a restabili controlul Ucrainei asupra granitei cu Rusia. Acest punct al acordurilor este, probabil, cele mai important, deoarece echipamentul rusesc ce furnizează trupele trece prin frontiera de multe luni." 

     

    Ei bine, ucrainienii mint. Acordul spune clar: 

    "9. Reinstatement of full control of the state border by the government of Ukraine throughout the conflict area, starting on day 1 after the local elections and ending after the comprehensive political settlement (local elections in certain areas of the Donetsk and Luhansk regions on the basis of the Law of Ukraine and constitutional reform) to be finalized by the end of 2015, provided that paragraph 11 has been implemented in consultation with and upon agreement by representatives of certain areas of the Donetsk and Luhansk regions in the framework of the Trilateral Contact Group." 

     

    Pe scurt, Ucraina va avea controlul asupra graniței cu Rusia doar, DOAR, după ce vor avea loc modificări ale constituției (punctul 11) în sensul unui acord special pentru Donbas și după alegerile libere ce vor fi făcute în Donbas. Deci fițuica propagandistică Euromaidanpress minte de îngheață apele. 

     

    Iată ce altceva au mai zis rebelii: 

    "Zakharchenko, precum şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apararii DNR [separtist], Basurin, a declarat astăzi că încetarea focului nu se aplică "cazanului" Debaltsevo. 

    Raţionamentul pare să fie că acest "cazan" este la sud de linia convenită de contact între forţele DNR/LNR şi cele ucrainene, care se aplică încetării focului. 

    Prin urmare, dacă forţele înconjurate nu se predau, apoi acestea încalcă încetarea focului şi lichidarea lor nu ar fi o încălcare a Acordului de Minsk. 

    O altă consideraţie este că ucraineni din "cazan" nu ar fi capabili să-şi retragă artileria lor o distanţă suficientă (pentru motive evidente), cerute de Minsk, şi astfel, ei ar încalca încetarea focului şi ar fi supuse lichidării." 

     

    În plus, iată cum este primit Poroșenko acasă, după negocieri. Ministrul de externe al Ucrainei Klimkin a fost primit în Parlament: "Klimkin defends Minsk II in Parliament" tot de la maidanpress. 

     

    "După raport, deputaţii au cerut lui Klimkin să clarifice câteva puncte. Oleh Liashko, liderul Partidului Radical, în special, a declarat: "în punctul 11 ai promis reforma constituţională până la sfârşitul anului 2015. Te întreb cine ţi-a dat dreptul de a face comerţ cu Constituţia Ucrainei?"a întrebat el. 

    Klimkin a răspuns că nimeni nu ar putea lua aceste responsabilități şi că punctul #11 afirmă că problema descentralizării, inclusiv în Donbas, va fi considerată ca parte a reformei constituţionale. 

    Tetiana Ostrikova, deputat din Partidul Samopomich (Prin Noi Înșine), întrebat despre punctul #5, care are de a face cu amnistierea pentru militanţi. 

    "Cum va fi acest acord aplicat, deoarece ştim că conform Codului penal, iertarea este un act individual al presedintelui Ucrainei şi se referă la o persoană? Va emite Preşedintele într-adevăr un decret cu semnătura lui să ierte pe liderii şi luptătorii din organizatiile teroriste?"a întrebat ea. 

    "Răspunsul este foarte simplu: nu, a spus Klimkin. 

    "Amnistia poate în nici un fel acordată celor care au fost implicaţi în crime împotriva umanităţii. Aceasta este o poziţie absolută, care a fost clar subliniată în timpul negocierilor", a spus el." 

    Vă dau textul în engleză că poate nu îl credeți: "Amnesty can in no way be given to those who were involved in crimes against humanity" 

     

    Deci când separatiștii spun că cei din Kiev au negociat fără nici cea mai mică idee de a respecta ce spun, am putea să îi credem. Sau, în acest caz Klimkin nu are habar de ceea ce înseamnă "crime împotriva umanității". 

    Wiki: "Ele nu sunt evenimente izolate sau sporadice (notă: Poroșenko aparent s-a referit la prăbușirea avionului de pasageri ca nefiind parte din amnistie), dar sunt parte fie a politicii Guvernului (deşi nu este nevoie ca autorii să se identifice sau nu cu această politică) sau de o practică largă de atrocităţi tolerată sau sprijinită de un guvern sau o autoritate de facto." 

    Fie Klimkin îi minte pe proștii ăia din Parlamentul de la Kiev (care își rezolvă diferențele cu pumnii), fie chiar el este un prostănac. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb