Reporter: Cât de afectat este mediul antreprenorial de pandemia de Covid 19?
Gelu Diaconu: Mediul de business, al economiei reale a fost afectat profund de criza pandemiei Covid 19. Unii analişti consideră efectele acestei crize cel puţin comparabile cu cele ale crizei economice mondiale declanşate în 2008. Măsuri intempestive guvernamentale de închidere/suspendare/limitare a multor activităţi economice au avut un efect negativ nemijlocit imediat.
Pe lângă aceste efecte nemijlocite s-a instalat o îngrijorare la limita panicii, alimentată şi întreţinută de o permanentă presiune publică. Această îngrijorare va induce în consum o contracţie pe o perioadă relativ lungă şi va afecta grav sectoare întregi ale economiei.
Reporter: Cât de lovită este economia de criza Coronavirus?
Gelu Diaconu: Evaluările sunt în curs, dar ceea ce este unanim recunoscut este că sistemul economic global este puternic afectat. Indicii bursieri, datoria publică, deficitele balanţelor de plăţi, încasările bugetare, şomajul etc. au înregistrat deprecieri formidabile în termen foarte scurt. Fiecare ţară este, însă, afectată în mod diferit în raport de propria structură economică şi de sănătatea finantelor publice.
Reporter: Cum apreciaţi măsurile adoptate de guvern pentru spijinul mediului de afaceri?
Gelu Diaconu: Mai întâi ar trebui reproşat guvernului nejustificata durată a situaţiei de urgenţă/alertă impuse în raport de impactul pandemiei. Cine îşi redeschide mai repede economia va reuşi să limiteze proporţiile dezastrului.
Dintre măsurile luate de guvern apreciez plata cu celeritate şi într-o proporţie mare a şomajului tehnic, precum şi amânarea plăţii obligaţiilor fiscale şi a executărilor silite.
Celelalte măsuri sunt doar cu efect propagandistic: TVA-ul rambursat înseamnă de fapt banii companiilor "confiscaţi" prin măsuri administrative de MFP/ANAF, iar programul IMM Invest este un mecanism născut gripat şi cu efecte probabile palpabile doar în timp.
Reporter: Cât de mult "muşcă" aceste măsuri din buget?
Gelu Diaconu: Cel mai mult "muşcă" din buget închiderea activităţii economice. Apoi cheltuielile cu bunuri şi servicii anti-Covid. Vă reamintesc că MFP a topit un credit de vreo 400 de milioane de dolari de la Banca Mondială destinat prevenirii catastrofelor (iniţial trebuia utilizat pentru măsuri anti-cutremure) în vreo lună de zile.
Ponderea valorii măsurilor nemijlocite de sprijin a mediului de afaceri în cheltuielile bugetare este ridicolă. Preocuparea de căpătâi a guvernului actual a rămas întreţinerea aparatului administrativ bugetofag şi promisiunea de pensii majorate. Curat guvern liberal, coane Fănică, ar zice nenea Iancu!
Reporter: Ce alte măsuri credeţi că ar mai trebui luate de autorităţi, pentru a veni în ajutorul oamenilor de afaceri?
Gelu Diaconu: Dereglementarea administrativă, investiţii publice majore în infrastructură şi combaterea dură a evaziunii fiscale. În această ordine.
Reporter: Ce strategii consideraţi că ar trebui să adopte antreprenorii pentru a trece mai uşor prin această criză?
Gelu Diaconu: Cred că ar trebui să facă tot posibilul mai întâi să-şi păstreze angajaţii. Să-şi consolideze afacerea, iar apoi să ia în calcul investiţii în extinderea acestia. Şi să-şi reducă gradul de îndatorare. Indiferent de voinţa lor, criza economică s-a instalat şi chibzuiala trebuie sa fie cuvântul de ordine.
Reporter: Ce ar trebui să facă statul pentru a ieşi cât mai repede din criză?
Gelu Diaconu: Din păcate, marja de manevră a guvernului este limitată drastic de precaritatea resurselor bugetare moştenite de la guvernul anterior şi sabotată de propria incompetenţă. Lipsa de curaj în a elimina privilegiile şi dimensiunea aparatului bugetofag va fi fatală, în ultimă instanţă, mediului economic, prin dezechilibrele macro induse.
Reporter: Unde credeţi că vom ajunge cu deficitul bugetar în acest an?
Gelu Diaconu: Iniţial, prin martie am declarat că va fi pe undeva pe la 7%. Văzând efectele închiderii activităţii economice asupra încasărilor din luna mai, sunt aproape sigur că va depăşi 10%. Şi asta doar dacă ne revenim cât de cât în trimestrul al patrulea. Altminteri, poate fi mult mai rău.
Reporter: Ce măsuri fiscale sunt necesare pentru îndreptarea situaţiei?
Gelu Diaconu: Pe scurt: creşterea sarcinii fiscale pe proprietatea individuală, eliminarea cotelor diferenţiate ale aceluiaşi impozit şi a plafoanelor care limitează baza de calcul, introducerea contribuţiei de sănătate pentru toţi beneficiarii de asistenţă medicală de peste 18/25 ani şi, dacă nu se renunţă la cota unică, măcar să revenim integral la ea: 16% la toate categoriile de venituri, aşa cum a fost aplicată iniţial. Am mai spus-o: sistemul fiscal românesc este profund inechitabil şi a fost mult prea influenţat în reglementare de un lobby insidios.
Reporter: Cum şi când credeţi că îşi vor reveni afacerile din ţara noastră?
Gelu Diaconu: Doi ani este un termen general optimist. Unele sectoare - într-o perioadă mai lungă (turism, aviaţie, automobile). În această perioadă, din păcate, destule afaceri se vor închide sau vor intra în zona de evaziune.
Reporter: Cum estimaţi mersul economiei, în noile condiţii sanitare?
Gelu Diaconu: Suprareglementarea cu măsuri anti-virus poate fi o piedică majoră în reluarea afacerii. Dacă ţara va fi condusă de epidemiologi şi nu de un guvern de oameni care ştiu şi recunosc valoarea socială supremă a iniţiativei antreprenoriale, atunci într-o zi vom fi puşi să prindem toate muştele din atmosferă care sunt purtătoare (necontrolate) de microbi şi apoi să ne repornim afacerile.
Reporter: Cum consideraţi că ar trebui abordată situaţia în eventualitatea unui al doilea val al pandemiei?
Gelu Diaconu: Cred că vom fi cu toţii mult mai bine pregătiţi dacă va fi un al doilea val. Am învaţat, sper, că panica (instalată din primele zile în palatul Victoria ca urmare a înregistrării infestării cu Covid a câtorva politicieni liberali) nu foloseşte la nimic şi că trebuie să menţinem activitatea economică pe cât posibil.
E greu de acceptat că piaţa Obor poate funcţiona neîntrerupt, supermarket-uri alimentare sau de tip bricolaj aglomerate aşişderea, mii de oameni pot pleca în convoaie la cules sparanghel, în timp ce închidem otova toate spaţiile de producţie şi comerţ.
Cu măsuri atente trebuie să asigurăm continuitatea activităţii şi, până la inventarea vaccinului, să convieţuim cu pandemia Covid-19.
Reporter: Mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de eu în data de 29.05.2020, 09:03)
nu stiu cine i omul asta.dar l as vrea ca prim ministru.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alice în data de 29.05.2020, 15:54)
Ca sa-ti creasca sarcina fiscala pe proprietatea individuala? Adeca mai pe romaneste,sa ia mai mult de la fraierii care platesc,ca de la aialalti nu se ia si nu se va lua.Lasa-l mai bine pe Sica.Ne mai radem si noi,
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2020, 16:33)
Nu mai e nimic de ras.Eu unul as plati bucuros un impozit dublu pe proprietati,dar sa se reduca din armata de bugetosi si sa impoziteze drastic pensiile speciale.
2. Impozitarea iobagilor?
(mesaj trimis de Cristian în data de 29.05.2020, 10:47)
NU. Ceea ce propune Gelu Diaconu este impozitarea si mai grava a iobagilor care oricum abia o tara de pe o zi pe alta. Astfel de masuri sunt inacceptabile. Din pacate romanii au intrat in criza cu venituri mici si foarte mici si cu economii aproape de zero. Sa vii acum si sa propui sa iei si mai tare pielea de pe ei mi se pare aberant si cinic. Economia depinde si va continua sa depinda de consum. Deja avem 1 milion de someri de COVID + inca 1 milion intorsi de pe afara, oameni ramasi fara niciun venit. E clar ca vor fi probleme sociale mari. Romania nu-si permite sa faca impozitele si mai mari decat sunt in prezent dintr-un motiv simplu - sunt deja mari si nu le mai plateste nimeni daca vor fi si mai mari.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de cititor în data de 29.05.2020, 11:57)
Ba da. Cine il urmareste pe acest om si ideile lui stie ca a militat consecvent pentru impozitarea suplimentara a marilor proprietati/averi individuale. Si are dreptate, mai ales daca va interesati si ce se intampla prin alte state civilizate.
3. Ce faci ???
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2020, 17:53)
Bani sunt de-i întorci cu BULDOZERUL. Minte NU-I !!!
4. Fără perdea
(mesaj trimis de anonim în data de 29.05.2020, 17:57)
Mă Io din câcat fac aur. Tu din aur faci câcat.