O Europă care şi-a pierdut calea în nenumărate feluri în ultimele decenii este nevoită acum să se întoarcă la Dumnezeu, măcar aşa de formă, prin rugi fierbinţi pentru o iarnă caldă. Dar rugile nu pot să se oprească aici. Este nevoie ca europenii, în frunte cu liderii lor luminaţi, să se roage pentru o iarnă blândă şi în China, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing au emis directive de aprovizionare cu gaze naturale şi cărbune la orice preţ.
Iar Germania trebuie să se roage, în plus, şi pentru oprirea prăbuşirii moriştilor de vânt înainte de inaugurare, cum s-a întâmplat recent într-o pădure de lângă oraşul Haltern, după cum scrie Associated Press. Oare din ce oţel era făcut stâlpul de susţinere? Importat din China sau reîncălzit în oţelăriile germane, atâtea câte au mai rămas, care şi-au oprit producţia pentru că le-a căzut curentul?
De parcă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, declaraţii recente ale noului ministru german de externe, Annalena Baerbock, au contribuit decisiv la creşterea preţului gazelor din Europa până la un nou record, de aproape 130 EUR/MWh (vezi graficul 1).
Ministrul Baerbock a declarat că magistrala Nord Stream 2 nu poate fi aprobată deoarece nu îndeplineşte cerinţele din legea europeană a energiei.
Analişti de la Citigroup citaţi de Bloomberg subliniază că preţurile gazelor din Europa cresc accelerat şi din cauza "nervozităţii din jurul cererii în lunile rămase de iarnă", pe fondul unor prognoze meteo care arată o scădere semnificativă a temperaturilor până la sfârşitul acestui an.
O creştere semnificativă a cererii va veni pe fondul celor mai scăzute stocuri de gaze înregistrate pentru această perioadă în ultimii 11 ani, conform datelor de la Gas Infrastructure Europe (GIE).
Acestea arătau un grad de umplere al spaţiilor de depozitare de 62,4% în 12 decembrie 2021, faţă de 81,4% în aceeaşi zi a anului trecut (vezi graficul 2).
Gradul maxim de umplere pentru această zi a anului, de 90,9%, s-a înregistrat în 2019, iar media fără anul 2021 este de 79,2%.
Şi asta nu este tot. Reevaluarea în creştere puternică a preţurilor gazelor din contractele futures cu scadenţa în ultimele luni ale anului viitor arată că "actuala criză a gazelor din Europa se extinde şi către iarna 22/23", după cum avertizează Javier Blas, corespondentul Bloomberg pentru piaţa energiei.
Noile recorduri înregistrate de preţurile gazelor naturale au fost însoţite şi de noi recorduri ale preţurilor energiei electrice, după cum arată cotaţiile de pe piaţa Nord Pool şi de la EnergyLive.
Preţurile pentru ziua următoare din Germania au depăşit 295 EUR/MWh, iar cele din Franţa s-au apropiat de 350 EUR/MWh (vezi graficul 3).
Preţuri de peste 300 EUR/MWh s-au înregistrat şi în Ungaria, Italia, Elveţia, Austria, Slovenia, Croaţia şi Serbia, conform datelor de la EnergyLive, în timp ce preţul din ţara noastră a fost de circa 240 EUR/MWh.
Cele mai recente cotaţii disponibile de la EnergyLive, pentru 16 decembrie 2021, arătau că noile preţuri din Elveţia şi Serbia se apropie de 370 EUR/MWh, respectiv 360 EUR/MWh.
În faţa acestei situaţii, autorităţile au ales calea reducerii presiunilor asupra bugetelor gospodăriilor prin acordarea de subvenţii, ajutoare sau au limitat creşterea preţurilor pentru consumatorii finali, în loc să abordeze direct adevăratele cauze ale acestei urgenţe energetice, respectiv forţarea unor politici verzi care ignoră legile fizicii.
"Criza energiei pune o povară mare asupra bugetelor guvernamentale", iar "sumele alocate arată că măsurile nu pot fi menţinute mult timp", scrie Bloomberg.
În condiţiile în care preţurile electricităţii au înregistrat creşteri masive şi în Suedia, un tânăr parlamentar din Partidul Verde a declarat, pentru cotidianul Expressen, că "înţelege furia suedezilor care nu îşi permit încălzirea locuinţei", însă această furie trebuie îndreptată către politicienii din Rusia nu către cei din Suedia din cauza "dependenţei noastre de gazul lor".
Politicianul nici măcar nu a verificat datele oficiale de la Swedish Energy Agency, care arată că doar o parte neglijabilă din necesarul de energie al Suediei este obţinută din gaze naturale, iar acestea sunt importate, de obicei, din Danemarca, după cum scrie publicaţia Fria Tider.
Din păcate, junele parlamentar din Suedia pare să reprezinte tipul politicianului pe care l-a avut în vedere analistul politic elveţian Andrei Raevsky când a scris că "Uniunea Europeană este condusă de o clasă de narcisişti infantili aflată în stadiul terminal al ruperii de realitate".
Deocamdată nu există niciun semnal că politica energetică sinucigaşă promovată de "liderii" europeni se va schimba prea curând.
Poate că aceasta nu este decât un mijloc pentru atingerea scopului nobil al limitării drastice a emisiunilor de CO2 prin scăderea accelerată a consumului de energie, chiar dacă aceasta reprezintă o condamnare la moarte pentru cetăţenii cu venituri scăzute din Europa. Numărul celor afectaţi de sărăcia energetică este tot mai mare chiar şi în ţările dezvoltate de pe continent.
Dar şi aceasta este, până la urmă, o cale "acceptabilă" către decarbonizare, nu-i aşa?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2021, 08:21)
Asta este mostenirea ecologica si durabila a doamnei Merkel:
1. Inchiderea intempestiva a centralelor nucleare germane dupa Fukushima, pt ca doamna Merkel s-a speriat.
2. Investitiile masive si ”nesustenabile” in energiile intermitente eoliana si solara au dus la cresterea dependentei EU de gazele rusesti.
3. Distrugerea producatorilor traditionali de energie prin obligarea lor sa cumpere certificate CO2 pe o piata speculativa. Acum 3 ani certificatul CO2 era 5 euro iar acum se estimeaza deja ca in 2022 va ajunge nu la 100 ci chiar la 125 euro.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2021, 08:24)
M-am linistit, mai jos am citit in Bursa: ”Coaliţia guvernamentală din Olanda va aloca miliarde pentru revenirea la energia nucleară” :)
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.12.2021, 09:40)
pe fondul The Great Reset si al The Green Deal, reamintesc pentru Europa cele 3 borne anticipate de mine pentru ruperea integrala a UE si implicit a zonei euro, cu disparitia monedei euro:
2023
sau
2027
sau 2029 (ultimul termen dincolo de care UE si moneda euro nu mai exista).
Saracii europeni sa vor revolta si vor decide iesirea din monstrul numit UE care ii pune sa stea in frig, sa manance greieri si gandaci in loc de porc si vita si in general... sa traiasca tampeste si cretineste dupa standarde corecte politic.
La un moment dat europenii isi vin in fire si isi zic... stai ma asa? ... eu ce caut in nebunia asta idioata numita UE?!?!!?!?!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2021, 11:41)
Iarasi incepi, rasuflatule?
Semeni enorm cu un alt trol din presa centrala, ala actioneaza pe Adevarul.
Pana cand ne lamurim daca sunteti unul si acelasi, io zic sa nu uiti ca in 31 Decembrie 2021 vine sfarsitul lumii: pe ala cum de nu l-ai vazut?
Sau era 2022?
Daca nu e nici ala atunci sigur se intampla pana la urma.
Hai, fa spume la sampania Armaghedonului si delecteaza-ne cu aberatiile tale.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.12.2021, 13:06)
prietene "nerasuflat" :), nu stiu despre ce vorbesti.
in plus ma deranjeaza ca ataci aiurea fara sa ne cunoastem
nu postez pe Adevarul, e acolo o comunitate pe care nu o agreez (in plus politica de administrare a comentariilor ma plictiseste).
p.s. avand in vedere ca (inca) nu s-a incriminat penal delictul de opinie... eu am voie sa am o opinie, nu ? inclusiv in legatura cu aspectele viitorului, nu? ...
fii civilizat si nu mai trage cu arma si apoi sa pui intrebari ... nu da cu noroi aiurea inainte de a sti cu cine vorbesti
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2021, 19:53)
Stiu ca vorbesc cu unul care da termene peste termene, dupa care o da la intors si se ascunde dupa cires. Pe scurt, daca tot nu s-a incriminat penal delictul de opinie: o pramatie.
3. Psd
(mesaj trimis de Alonso în data de 16.12.2021, 12:20)
Nu vreau sa fiu ipocrit, dar a cui e vina? PSDu urla si facea circ acum cativa ani cand se discuta de gazul din marea Neagra, si dadeau legi idioate platite de Moscova. Rad acum rusii cu gura pana la urechi.
Si la capitolul energie electrica o sa avem probleme grave, mai stati putin! Sa vedem cat reusesc sa o tărăgănească cu noile unitati SNN...
Si hai sa mai tragem niste bani de pe TEL ca avem infrastructura foarte buna!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ggg în data de 16.12.2021, 17:48)
Au facut foarte bine ca au taraganat era o lege data pe niste fundamente gresite, gazul de abia acum isi arata pretul corect.
De urmarit raportul pe T4/2021 si T1/2022 al SNP sa vedem rata de folosire a centralei lor electrice pe gaz, as paria ca in ciuda cresterii pretului la gaz tot aproape de 100% va fi.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2021, 17:37)
Portalul euvsdisinfo.eu al Uniunii Europe, l-a caracterizat pe Andrei Raevsky ca fiind un analist naționalist de casă al Kremlinul și care propagă toate narațiunile rusești anti-occidentale și anti-Kiev, precum și linia xenofobă și conservatorismul reliogios ultra-ortodox. Acesta folosește foarte mult conținut produs de media rusești și este conectat la rețeaua de propagandă naționalistă pro-rusă.
---
Pentru cine se intreaba de ce am postat aceste detalii, il rog sa mearga la titlul articolului si sa arunce un ochi la citatul oferit de tovarasul Rechea: "Uniunea Europeană este condusă de o clasă de narcisişti infantili aflată în stadiul terminal al ruperii de realitate". (Andrei Raevsky, analist politic).
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de ggg în data de 16.12.2021, 21:47)
ceva pe acel site despre faptul ca ue depinde de gazul rusesc doar in proportie de 30-40%? restul de 60% e din terte surse care au crescut pretul la randul lor ... sau un adevar ascuns nu se incadreaza la dezinformare lol
5. Jurnalist cu capul pe umeri
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2021, 22:47)
Va apreciez enorm, domnul Rechea.
Acum sunt mai linistit, ca avem cel putin un jurnalist in Romania, care inca n-a fost spalat pe creier de "salvatorii umanitatii"
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2021, 23:39)
Preturi in Elvetia, Suedia ş.a. la energie de... si de... (la ce putere de cumparare a salariiloi medii?), comparate (ha ha) cu preturi la energie in Romania (la ce putere de cumparare bla bla)?