CRIZA FINANCIARĂ  Valabilitatea actualului model economic, sub semnul întrebării

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2009

Mihai Fercală: "Piaţa de capital din ţara noastră şi-a arătat, în 2008, limitele şi nu a reuşit să depăşească riscurile la care în mod inevitabil a fost expusă".

Mihai Fercală: "Piaţa de capital din ţara noastră şi-a arătat, în 2008, limitele şi nu a reuşit să depăşească riscurile la care în mod inevitabil a fost expusă".

Mihai Fercală, preşedintele şi directorul general al "SIF Transilvania", ne-a împărtăşit, în prima parte a interviului acordat cu amabilitate cotidianului "BURSA", opiniile sale referitoare la evoluţia pieţei de capital în 2008. Aflaţi din răspunsurile sale şi care este strategia "SIF Transilvania" pe timp de criză.

În ediţia de mâine veţi afla ce ar trebui să conţină, în opinia domnului Mihai Fercală, un plan anti-criză.

(Interviu cu domnul Mihai Fercală, preşedinte - director general la "SIF Transilvania" - Episodul I)

Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia de anul trecut a pieţei de capital din ţara noastră?

Mihai Fercală: În anul 2008 atât sectorul bancar, cât şi al pieţei de capital din economia mondială au traversat o perioadă de criză, similară cu criza pieţei bancare şi pieţelor de acţiuni din anii 1929-1933. Criza, creditelor ipotecare a amplificat ris­curile pieţelor financiare şi a indus noi turbulenţe de natură financiară în economia globalizată. Marile economii ale lumii, cu deosebire economia americană, au asistat neputincioase la căderi de fonduri, bănci de investiţii şi instituţii de asigurare de referinţă. S-au înregistrat scăderi dramatice ale ritmurilor de creştere şi multe economii au intrat în recesiune. Este pusă sub semnul întrebării chiar valabilitatea actualului model economic de dezvoltare.

Starea de dezechilibru între componentele pieţei financiare n-a ocolit nici economiile emergente, aflate în plin proces de maturizare economică, iar economia României nu a făcut excepţie. Într-o primă fază existau poziţii şi semnale că economia noas­tră nu ar fi afectată în aceeaşi măsură de turbulenţele existente pe piaţa internaţională. La aceste semnale a contribuit şi credinţa că o piaţă în care, în general, nu au fost practicate creditări abuzive şi nu s-au folosit instrumente financiare extrem de sofisticate şi netransparente nu poate fi afectată negativ de turbulenţele financiare ce au cuprins pieţele dezvoltate ale lumii. Au existat chiar perioade când tendinţele pieţei de capital americane nu erau urmate de piaţa românească de capital. În realitate, însă, dezechilibrele mondiale au făcut ca riscurile să fie transferate mai adânc către economiile emergente.

Aceasta a făcut ca, în cele din urmă, căderea pieţei de capital din aceste economii să depăşească cu mult căderile înregistrate pe pieţele de capital mature. Este şi cazul pieţei de capital românesti care, în anul 2008, şi-a arătat limitele şi nu a reuşit să depăşească riscurile la care în mod inevitabil a fost expusă.

Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia preţului titlurilor SIF "Transilvania" în 2008 ? Ce evoluţie a preţului preconizaţi pentru anul 2009 ?

Mihai Fercală: În anul 2008 preţul de piaţă al acţiunilor "SIF Transilvania" s-a încadrat în tendinţa generală, de scădere, a pieţei bursiere româneşti. Influenţele generate de introducerea la tranzacţionare a acţiunilor emise în cadrul majorării de capital social (acţiune contestată în instanţă de unii acţionari şi intens mediatizată) nu a condus la modificări esenţiale şi de durată în evoluţia preţului de piaţă al acţiunilor societăţii noastre. În general, apreciem că în anul 2008 nu s-a realizat o corelaţie pozitivă între performanţa emitenţilor şi evoluţia preţului de piaţă al acţiunilor acestora. Credem că în anul 2009 este foarte probabil ca această corelaţie să se reflecte mai pregnant şi să conducă la diferenţierea mai realistă a valorii de piaţă a emitenţilor.

Reporter: Aţi elaborat o strategie pentru a trece peste această perioadă de criză şi de scăderi?

Mihai Fercală: La nivelul "SIF Transilvania" avem o strategie generală de dezvoltare a societăţii care îşi păstrează coordonatele de bază şi care vizează obiective esenţiale cum ar fi: restructurarea portofoliului de participaţii, profesionalizarea managementului companiilor, maximizarea remunerării acţiunilor deţinute la cele peste 250 de companii, identificarea oportunităţilor pieţei monetare şi de capital şi fructificarea acestor oportunităţi. Desigur, o strategie nu este formulată o dată pentru totdeauna. Am actualizat, reactualizat şi flexibilizat aceste obiective şi ţinte strategice ce vizează în special o nouă structură organizatorică a companiei care sperăm să raspundă mai bine rolului şi funcţiilor societăţii noastre. Se lucrează la implementarea unei noi forme de management, acela de management al riscurilor şi, de asemenea, s-a instituit un sever regim de angajare şi control al costurilor. Am implementat o strategie investiţională prudenţială, preferând să investim cu randamente medii dar foarte puţin riscante, în locul investiţiilor volatile cu risc foarte mare. Apreciem că, strategic, este indicat ca, în prezent, să acumulam fonduri băneşti plasate pe piaţa monetară, lichidităţi care să fie utilizate la cel mai bun moment în piaţa de capital, atunci când trendul general va fi schimbat. În privinţa programului de activitate pentru anul 2009, acesta se află în faza de elaborare şi urmează să fie supus aprobării acţionarilor.

Reporter: Recent ne-aţi spus că luaţi în calcul posibilitatea de a constitui provizioane. Aţi stabilit ceva în acest sens?

Mihai Fercală: Pe baza analizei situaţiilor financiare anuale "SIF Transilvania" a procedat de fiecare dată la constituirea de provizioane, atât pentru respectarea prevederilor legale cât şi şi din considerente de prudenţă financiară. Condiţiile pieţei anului 2009 impun de asemenea o atitudine prudenţială în administrarea portofoliului. Se vor definitiva analizele proprii, se vor purta discuţii cu auditorul financiar şi se va decide asupra nivelului de constituire a provizioanelor. În prezent specialiştii noştri lucrează la definitivarea lucrărilor de inventariere anuală a tuturor elementelor bilanţiere existente în sold la 31 decembrie 2008. Se vor efectua apoi raţionamente economico-juridice şi de prudenţialitate pentru constituirea de provizioane pentru depreciere şi pierdere reversibilă de valoare. Putem uşor estima, spunând că situaţia generată de criza financiară încă prezentă, a făcut ca tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital să se realizeze cu o excesivă volatilitate şi cu volume relativ inferioare, iar în aceste condiţii pot fi avute în vedere prevederile Directivei a IV-a a CEE, respectiv ajustările pentru pierdere de valoare pot fi înregistrate nu prin contul de rezultate (profit şi pierdere) ci pe seama capitalurilor proprii ale companiei (afectând activul său net).

Reporter: Aveţi în plan reducerea costurilor sau optimizarea cheltuielilor pe care le are "SIF Transilvania"?

Mihai Fercală: A intrat în practica managementului financiar al "SIF Transilvania" să realizeze o dimensionare optimă a costurilor societăţii. În anii anteriori, în condiţiile în care cu toţii am asistat la o creştere a volumului tranzacţiilor pe piaţa de capital s-au majorat corespunzător şi cheltuielile aferente realizării veniturilor. De fiecare dată însă am urmărit ca dinamica creşterii cheltuielilor să fie inferioară dinamicii creşterii veniturilor. În condiţiile în care vom asista la restrângerea pieţei se vor diminua corespunzător cheltuielile cu tranzacţiile şi se va încerca reducerea cheltuielilor de funcţionare şi administrative. Este foarte posibil însă ca dificultăţile suplimentare asociate unei pieţe în scădere să ducă la creşteri ale unor categorii de cheltuieli cum ar fi cele aferente activităţii de marketing. Ca orientare generală, intenţionăm să nu depăşim nivelul cheltuielilor de exploatare înregistrate în anul 2008.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sifurile au avut si au o pozitie"neortodoxa "fata de banci, acum le-a venit si lor rindul , nu prin vorbe ci prin fapte adica economie se fac bani. Ele vor numai bani lichizi! Acum de ce nu majoreaza capitalul social la banci?(vezi Bancpostetc...) MOstenire si mentalitate eronata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb