Lipsa forţei de muncă cu care se confruntă sectorul construcţiilor din ţara noastră este una dintre problemele care afectează destul de grav proiectele din domeniu şi derularea acestora, a spus Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Domnia sa este de părere că, în prezent, ţara noastră are foarte multe legi şi acte normative care sunt interpretabile şi subliniază că sectorul construcţiilor are nevoie de o legislaţie clară, care trebuie să fie respectată la virgulă.
Ca răspuns la afirmaţia lui Cristian Erbaşu că CNAIR nu plăteşte cota de 0,5% către CSC, pentru protecţia socială a muncitorilor, Alin Şerbănescu a întrebat dacă există cineva care să garanteze faptul că plata acestei cote va fideliza muncitorii români astfel încât să rămână în ţară în ciuda oportunităţilor din alte ţări.
În replică, Cristian Erbaşu i-a răspuns că, deşi nu există niciun mecanism care să garanteze acest lucru, plata cotei de 0,5% va avea un impact pozitiv foarte puternic, odată ce va fi generalizată la nivelul pieţei, şi va ajuta la diminuarea crizei din construcţii.
Cei doi au căzut de acord că soluţia pentru înfrângerea crizei forţei de muncă din domeniul construcţiilor trebuie să fie viabilă, eficientă şi să susţină interesele ţării, dar în acelaşi timp trebuie să fie şi eficientă.
Reprezentantul CNAIR a adăugat: "De 27 de ani producem hârtii, norme şi normative care nu ne ajută, ci ne încurcă, şi care sunt trecute sub tăcere".
Domnia sa a spus că muncitorii români trebuie ajutaţi, subliniind că până când nu vom avea o legislaţie drastică în acest sens, nu vor exista nici rezultate şi precizând că unele companii, atât româneşti, cât şi străine, au găsit soluţii pentru această problemă, în timp ce altele se arată dezinteresate de acest aspect.
Domnul Şerbănescu a menţionat că, în ceea ce priveşte cota de 0,5% către CSC, aceasta nu poate fi plătită de către CNAIR în condiţiile în care antreprenorii nu vor să respecte contractul sau în cazul în care anumite prevederi nu apar în contract.
"În ceea ce priveşte recepţia lucrărilor, înţeleg că sunt anumite dorinţe ca aceasta să se facă în funcţie de existenţa unor acte, dar nu putem să ne substituim legii. Dacă legea ne permite să facem recepţia lucrărilor în anumite condiţii, atunci suntem obligaţi să facem asta. Nu putem veni în faţa beneficiarului să îi spunem că nu putem face recepţia lucrării pentru că nu s-a plătit cota de 0,5%, dacă nu avem o impunere legală, clară şi concretă în acest sens", a adăugat Alin Şerbănescu.
Totodată, reprezentantul CNAIR a precizat că instituţia pe care o reprezintă este de acord cu faptul că forţa de muncă trebuie stimulată să rămână în ţară şi pe durata iernii, pentru că atunci se manifestă cea mai mare migraţie şi defidelizare a forţei de muncă, dar, în acelaşi timp, subliniază că trebuie să ne îndreptăm atenţia către cauza primordială - legislaţia.