Criza întârzie creditele pentru investiţiile de mediu la "Complexul Turceni"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 martie 2009

Societatea negociază un împrumut BERD de 300 milioane de euro pentru modernizarea a două grupuri

Situaţia economică dificilă creată de criza financiară internaţională va afecta, mai devreme sau mai târziu, şi sectorul energetic. Ionel Manţog, directorul general al producătorului de energie "Complexul Energetic Turceni", ne-a declarat: "La nivelul societăţii noastre, cererea de energie pentru 2009 este foarte apropiată de cea pe care am prevăzut-o în proiectul de buget pentru anul în curs. Situaţia economică actuală va afecta, în cele din urmă, şi sectorul energetic, fiind posibilă o presiune pe scăderea preţurilor din cauza scăderii cererii de energie. Este dificil de precizat, în acest moment, când şi cum se va manifesta criza financiară în domeniul energetic".

O posibilă repercusiune a crizei asupra activităţii societăţii de stat este întârzierea contractării de credite necesare investiţiilor de mediu şi de modernizare a unităţilor de producţie. Domnul Manţog ne-a precizat: "Este posibil să nu poată fi respectată data limită stabilită de Uniunea Europeană pentru montarea instalaţiilor de desulfurare la grupurile 3 şi 6 ale Complexului din cauza imposibilităţii obţinerii, în timp util, a creditului necesar reabilitării celor două grupuri energetice, în contextul situaţiei economice actuale. Pentru reabilitarea acestor două grupuri, avem în curs de negociere, cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, contractarea, în primă fază, a unui împrumut în valoare de 150 milioane de euro. Acordul cu banca va include şi posibilitatea contractării ulterioare a încă 150 milioane de euro".

În condiţiile în care "Complexul Energetic Turceni" a încheiat anul 2008 cu profit şi cu nivel zero al plăţilor restante, directorul general al societăţii ne-a spus că va avea o permanentă preocupare pentru reducerea costurilor de producţie şi pentru recuperarea întârzierilor faţă de programul stabilit de Uniunea Europeană pentru alinierea la normele de mediu. Ionel Manţog a adăugat că vor fi demarate lucrările necesare prin utilizarea de fonduri proprii.

Termenele limită impuse "Complexului Turceni" prin Tratatul de Aderare la Capitolul 22 - Mediu, sunt de 31 decembrie 2010 pentru realizarea instalaţiilor de desulfurare la grupurile 3, 4, 5 şi 6 şi pentru reducerea concentraţiei de pulberi. Pentru evacuarea zgurei şi cenuşei prin slam dens termenul este 31 decembrie 2012, ne-a mai declarat domnul Manţog.

Pentru realizarea proiectului de desulfurare, societatea a contractat, în 2005, un credit în valoare de 220 milioane de euro de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională (JBIC). Condiţiile de rambursare prevăd, pentru acest împrumut, o perioadă de graţie de 10 ani, astfel că producătorul de energie nu are de efectuat plăţi deosebit de mari în acest an dificil din punct de vedere economic.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb