CRIZA MONDIALĂ A APEI IESE CA ULEIUL LA SUPRAFAŢĂ Raţionalizarea apei în România

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 6 iulie 2022

Raţionalizarea apei în România

Europa se află sub dictatura secetei. Italia, Spania, Portugalia, Grecia sunt în prima linie a "frontului". Nici noi nu facem excepţie, deşi încă mai avem resurse.

Arde pâinea! Din nefericire nu este o metaforă şi nici o reclamă pentru o brutărie. Lanuri întregi de grâu sunt mistuite de flăcări. Coşmarul ţăranului de veacuri are loc acum, în direct. Pâinea noastră, de mâine, este făcută scrum de secetă, de poluare, de bătaia de joc la adresa naturii, de nepăsare. Zeci de hectare de grâu ardeau, ieri, în Timiş şi din nefericire acesta este doar începutul unei lungi veri fierbinţi. E greu de făcut o prognoză, dar este o certitudine, Europa este perpelită la foc mic, de multe probleme, dar mai ales de o secetă puternică şi o criză a apei cum nu a mai fost în ultimele decenii. Specialiştii vorbesc, pe alocuri, de secole.

Drumul nostru fără pulbere, cântat pe o mie de glasuri de muzicieni şi poeţi, Dunărea suferă de sete.

Nici aici nu e o metaforă, e tot realitate cruntă. Debitul Dunării a ajuns la 50% din normal, mai multe nave au eşuat deja pe partea bulgărească, iar hidrologii sunt în alertă şi se aşteaptă la minime istorice. Transportul pe Dunăre, atât de clamat în ultima perioadă de liderii din Marea Britanie şi Franţa, ca o soluţie la blocada cerealelor din Ucraina, este pe cale să se se înece la mal. Nici nu mai contează dacă (malul) este bulgăresc, românesc sau unguresc, efectele la nivelul continentului sunt la fel de dramatice.

O iarnă întreagă ne-am plans că ne lipseşte apa caldă. În curând o să ne plângem că ne lipseşte apa, punct. Administraţia Naţională "Apele Române" transmite un comunicat nu foarte comod în care avertizează că este nevoie să folosim raţional rezervele de apă indiferent de scopul în care o facem. Deocamdată avem rezerve. Deocamdată. "Apele Române" anunţă că, în acest moment, sunt afectate de secetă 28 de localităţi din judeţele Botoşani şi Galaţi, 77 de localităţi din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, 5 localităţi în judeţul Cluj şi 5 localităţi din judeţul Argeş.

Deocamdată...

Secetă, inundaţii, caniculă, furtuni, vânturi puternice sunt câteva dintre ingredientele acestei veri. Natura trece prin transformări majore iar fenomenele meteo extreme sunt tot mai prezente. Italia suferă din cauza secetei, China se coace efectiv de la temperaturile ridicate, Australia a declarat stare de dezastru natural, fiind afectată de inundaţii, Spania şi Portugalia se confruntă cu o ariditate a solului cum nu a mai fost de 1000 de ani, peste tot în lume sunt probleme din cauze... naturale.

Italia a declarat stare de urgenţă în cinci regiuni nordice din jurul fluviului Pad, pe fondul celei mai grave secete din ultimii 70 de ani.

Emilia-Romagna, Friuli-Veneţia Giulia, Lombardia, Piemont şi Veneto vor primi 36,5 milioane de euro sub formă de fonduri de urgenţă pentru a combate deficitul de apă. Seceta ameninţă peste 30% din producţia agricolă a Italiei, potrivit sindicatului agricol Coldiretti. Mai multe municipalităţi au anunţat deja că vor raţionaliza apa pentru a lupta împotriva secetei.

Vremea neobişnuit de caldă şi precipitaţiile scăzute din timpul iernii şi primăverii au agravat deficitul de apă în nordul Italiei. "Starea de urgenţă are ca scop gestionarea situaţiei actuale cu mijloace şi puteri extraordinare", a precizat Guvernul italian. De asemenea, Guvernul ar putea lua măsuri suplimentare dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte. Fluviul Pad este cel mai lung fluviu din Italia, care curge de la vest la est pe o distanţă mai lungă de 650 km. Fermierii din Câmpia Padului spun că apa de mare sărată se infiltrează acum în râu, distrugând recoltele.

Se preconizează că valurile de căldură vor afecta nordul Chinei în următoarele două săptămâni, peste 250 de milioane de persoane confruntându-se, astfel, cu temperaturi care depăşesc 40 grade Celsius în unele regiuni. Regiunile Xinjiang, Mongolia Interioară şi Ningxia şi provinciile Hebei, Henan, Gansu şi Shaanxi vor înregistra temperaturi de peste 40EC în următoarele patru-şase zile, a declarat Fang Xiang, directorul adjunct al Centrului Naţional de Meteorologie (NMC), într-o conferinţă de presă. China s-a confruntat cu fenomene meteorologice extreme în această vară, cu valuri de căldură în nord şi ploi abundente şi inundaţii în sud. Guvernul a dat vina pe schimbările climatice, despre care spune că vor afecta din ce în ce mai mult economia şi societatea. În iunie, valurile de căldură au afectat aproape jumătate din populaţia Chinei. O parte din sarcina reţelei electrice din nordul Chinei a înregistrat noi maxime luna trecută, afectând aprovizionarea cu energie, a mai spus Fang. "Temperaturile ridicate de durată vor avea un impact semnificativ asupra producţiei şi vieţii, cum ar fi creşterea presiunii asupra sursei de alimentare", a mai afirmat el. Totodată, există riscul de incendii forestiere şi daune pentru creşterea stabilă a culturilor precum orezul, bumbacul şi porumbul, a mai precizat oficialul chinez.

Condiţiile asemănătoare secetei vor afecta culturile din Shandong, Anhui, Henan, Shaanxi şi Gansu, a avertizat Fang. În iunie, temperatura medie a Chinei a fost la cel mai ridicat nivel din 1961, a declarat Wang Yawei, un specialist în meteorology. De asemenea, s-au înregistrat temperaturi cu 0,9 grade Celsius mai mari în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi, a mai spus el. Luna trecută, provinciile Henan şi Jiangsu, care au în total o populaţie de peste 180 de milioane, au stabilit noi recorduri zilnice de utilizare a energiei.

Australia a declarat stare de dezastru natural după ce inundaţii grave au afectat statul New South Wales, de pe coasta de est a ţării, informează DPA. Decizia ar trebui să permită deblocarea rapidă a fondurilor de urgenţă către zonele afectate. Zona metropolitană Sydney, în special, s-a confruntat cu ploi torenţiale masive începând de vineri. Potrivit BBC, în unele zone din New South Wales s-au înregistrat mai multe precipitaţii în patru zile decât media anuală pentru Greater London.

Autorităţile emiseseră ordine de evacuare pentru circa 50.000 de locuitori până marţi dimineaţa, iar sute de persoane solicitaseră asistenţă de urgenţă pe perioada nopţii, a relatat postul australian de televiziune ABC. Circa 20.000 de case au rămas fără curent electric şi zone întregi se aflau sub apă. Un puternic sistem meteorologic de joasă presiune între coasta de est a Australiei şi Insula de Nord a Noii Zeelande împinge umezeala şi valurile către New South Wales şi provoacă ploi torenţiale. Unele dintre zonele afectate erau încă în curs de recuperare după inundaţiile istorice din februarie şi martie. Fenomenele meteorologice extreme afectează de mult timp Australia, fiind doar exacerbate de schimbările climatice din ultimii ani. La jumătatea lunii ianuarie, spre exemplu, mari părţi ale Australiei sufereau de pe urma caniculei, cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius înregistrate în vestul ţării.

Regiuni din Spania şi din Portugalia nu au mai fost niciodată atât de aride în ultimii 1.000 de ani din cauza modificărilor suferite de anticiclonul Azore sub efectul schimbărilor climatice, este concluzia unui studiu, care avertizează asupra consecinţelor grave pentru cultura viţei-de-vie şi a măslinilor.

Anticiclonul Azore, care corespunde unei regiuni a atmosferei unde presiunea este mai ridicată decât în regiunile învecinate şi situate la aceeaşi altitudine şi care se situează în general în proximitatea Arhipelagului Azore, joacă un rol important asupra fenomenelor meteo, precum şi a tendinţelor climatice pe termen mai lung în Europa de Vest.

În cadrul unui studiu apărut în revista ştiinţifică Nature Geoscience, cercetătorii demonstrează că acest sistem de presiune atmosferică ridicată "'s-a schimbat radical pe parcursul secolului trecut şi că schimbările suferite sunt fără precedent în climatul Atlanticului de Nord în decursul ultimului mileniu''. Au studiat schimbările de presiune atmosferică din această zonă în decursul ultimilor 1.200 de ani şi au constatat că anticiclonul acoperă o zonă mai vastă de circa 200 de ani, perioadă care corespunde cu aproximaţie Revoluţiei industriale. Pe parcursul verii, anticiclonul Azore trimite aer cald şi arid către Portugalia, Spania, dar şi către alte ţări din vestul continentului precum Franţa. În timpul iernii, devine sinonim cu umiditate şi ploi. Aceste precipitaţii din perioada de iarnă sunt "'vitale'' pentru sănătatea ecologică şi economică a peninsulei iberice, au mai precizat autorii. Anticiclonul Azore se va extinde şi mai mult în secolul al XXI-lea sub efectul încălzirii globale. Drept urmare, ploile se diminuează, în special din a două jumătate a secolului al XX-lea, iar nivelul lor ar putea în continuare să scadă cu 10% până la 20% la sfârşitul secolului, iar agricultura din peninsula iberică va deveni "'una dintre cele mai vulnerabile din Europa''. Studii precedente nu au reuşit să determine rolul schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană în ceea ce priveşte modificarea climatului în Atlanticul de Nord. În prezent, legătură este stabilită. Viticultorii se gândesc deja cum să se adapteze, având în vedere că regiunile adaptate pentru cultura viţei-de-vie s-ar putea diminua cu cel puţin un sfert sau chiar să dispară practic până în 2050 în peninsula iberică, în timp ce producţia de măsline din sudul Spaniei ar putea scădea cu 30% până în 2100, potrivit unor studii anterioare.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat cu privire la "'vulnerabilitatea'' Caraibelor în faţa schimbărilor climatice, pledând totodată pentru mecanisme de finanţare destinate ţărilor în curs de dezvoltare îndatorate: "Micile insule şi statele de coastă aflate la joasă altitudine din Caraibe sunt extrem de vulnerabile la ceea ce reprezintă fără îndoială cea mai importantă provocare cu care se confruntă lumea astăzi: criza climatică". Declaraţia a fost făcută în deschiderea summitului şefilor de stat şi de guvern al Comunităţii Caraibelor (CARICOM) din Paramaribo, în Surinam. "Regiunea Caraibelor se află în prima linie a urgenţei climatice globale", a declarat el, solicitând acţiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 şi elaborarea de "soluţii", deoarece "nu avem timp de pierdut". Pe Twitter, el a menţionat că Surinam a fost "una dintre puţinele ţări cu emisii negative de CO2" şi "un lider în protecţia biodiversităţii, un exemplu pentru populaţie, pentru prosperitate şi pentru planeta noastră". În plus, referitor la îndatorarea care a crescut din cauza pandemiei de COVID-19 şi a consecinţelor invaziei ruse în Ucraina, Antonio Guterres a apreciat necesară o relaxare imediată pentru ţările în curs de dezvoltare a căror datorie urmează să ajungă la scadenţă.

Grecia, bântuită de coşmarul incendiilor

Grecia se confruntă, din nou, cu incendiile de vegetaţie, o consecinţă directă a secetei. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că autorităţile locale au emis o avertizare de incendiu, pentru intervalul 5 - 7 iulie, din cauza temperaturilor ridicate şi a vântului puternic. Potrivit unui comunicat, există pericol iminent de producere a incendiilor de vegetaţie în următoarele regiuni: insulele din nordul şi estul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria); regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) şi Grecia de Vest (Ilia, Ahaia). Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenţie sporită şi să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijenţă, un incendiu (ex. arderea/curăţarea resturilor de vegetaţie uscată, utilizarea de maşini/dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea ţigărilor aprinse, curăţarea/arderea vegetaţiei de pe loturile agricole - interzisă de altfel în acest sezon etc.). În caz de incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat pompierii, la numărul de telefon 199. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în Grecia, în eventualitatea izbucnirii unui incendiu în zona în care se află, să urmeze întocmai instrucţiunile autorităţilor competente (poliţie, pompieri etc.).

Pe de altă parte, departamentul pentru Situaţii de Urgenţă informează că 28 de pompieri români cu trei maşini de stingere incendii de pădure şi o cisternă de mare capacitate au intervenit în zona regiunii Schimatari, situată la nord de Atena, Grecia, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care afectează o suprafaţă considerabilă de vegetaţie uscată. Potrivit sursei citate, intervenţia pompierilor români a salvat din calea flăcărilor o fermă de animale şi un parc de panouri fotovoltaice. "Împreună cu pompierii eleni, care au dislocat în zona Dilesi un număr mare de resurse (peste 25 de maşini de stingere, precum şi aeronave specializate), colegii noştri au salvat o fermă de animale şi un parc de panouri fotovoltaice din calea flăcărilor. Intervenţia modulului are loc la solicitarea ofiţerului elen, delegat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a DSU. În urmă cu un an pompierii din ţara noastră au avut mai multe intervenţii în Grecia.

-----------------------

KLAUS IOHANNIS: "În localităţile cu puţină apă, ea trebuie economisită, pur şi simplu, nu există altă soluţie"

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că România nu va avea probleme cu alimentele, dar asta nu înseamnă că efectele crizei alimentare la nivel global, unde preţurile angro au crescut cu 20%, nu se vor resimţi şi în ţara noastră, aşa cum se vor face simţite şi schimbările climatice.

"Seceta, canicula care a venit foarte devreme, furtunile ne arată că schimbările climatice se întâmplă şi la noi. (...) Aceste schimbări nu vor fi oprite într-o lună sau două, prin efortul unui grup de state, ci este nevoie de efort la nivel global. Sigur că lucrurile trebuie gestionate şi în zona micro. În localităţile unde există puţină apă potabilă, ea trebuie economisită. Pur şi simplu nu există altă soluţie", a spus preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri la Palatul Cotroceni. (I.Ghe.)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Lucrurile sunt foarte clare, iar administratia centrala dar si cele locale trebuie sa ia urgent masuri. Politicienii, in frunte cu presedintele, se tem sa ne spuna adevarul din motive electorale si multi dintre noi vor fi luati pe nepregatite. Cei mai tineri sa-si intrebe parinitii/bunicii ca sa stie ce-i asteapta.

    1. Nu ii asteapta nimic, sa doarma linistiti apoi sa faca planul la cafeluta, la shopping, la postarea de glumite zilnice pe retelele de socializare si alte banalitati ce fac o zi buna in societatea de consum, articolele astea sunt petarde ecologiste marxist globalist ocultiste; tot omul normal stie ca asa ceva nu exista si daca chiar se intampla e voia Domnului, a planetei, a cosmosului, adica e foarte clar ca oamenii nu trebue sa faca nimic pentru ca n-au nici o responsabilitate, nici omul de rand si nici administratia. Citat din clasici in viata: "Iarna nu-i ca vara" asa ca pentru cei ce au nevoie de mai multa apa sa faca bine sa astepte ploile, toamna, anul ce vine, ma rog un moment viitor cand problema se rezolva de la sine.

    Sezonul toamna-iarna: stare de urgenta pe motiv de val epidemiologic.

    Sezonul vara: stare de urgenta seceta. 

    Sezonul primavara: stare de alerta ca vine starea de urgenta. 

    Democratic, moncher. 

    Multumesc pentru informatii d. nule Catalin Rechea!

    Bine ca la nivel planetar se "investesc" 2000 de miliarde de usd in armanent. Nu mai astepati binele de la oameni, mai ales de la politicieni . Ajutorul vine numai de la Dumnezeu....dar la-am uitat, nu vrem sa mai auzim de El, este incomod foarte pt stilul noastru desantat de viata.

    Englezi,din martie au luat masuri pentru economisirea apei.Noi asteptam sa sece lacuri,rauri si pe urma dam vina uni pe alti.Curat murdar,coane Fanica.

    Daca faceam irigatii ramaneam fara apa din mai!

    Sa vedeti cand incep razboaiele pentru apa, nu prostiile acestea din prezent (razboaie pornite de idioti fara nici o noima).

    Parca, dupa ceva statistici, Romania avea cea mai mare "cantitate" de apa dulce din Europa, cele mai mari rezerve de apa dulce...spre cine credeti ca se vor indrepta ceilalti, cand nu vor mai avea apa? 

    1. Nordicii stau mai bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb