Criza oferă oportunităţi de investiţii

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2020

Criza oferă oportunităţi de investiţii

Johan Meyer, Franklin Templeton: "Există posibilitatea de a achiziţiona titluri la companii cu evaluări pe care probabil nu le-am mai văzut de o decadă" Radu Hanga, BVB: "Chiar dacă mediul este dificil, există oportunitatea de a cumăpăra acţiuni la discount-uri de 30 - 40%, în comparaţie cu preţurile de acum o lună sau două" Adrian Tănase, BVB: "Probabil că actuala criză va fi o nouă dovadă că, pe termen lung, preţurile acţiunilor recuperează scăderile înregistrate"

Criza creată de pandemia de Covid - 19 în economie, ceea ce a dus la scădere puternică a preţurilor pieţelor de acţiuni în ultimele două luni, oferă oportunităţi bune de investiţii, sunt de părere specialiştii ce au participat, ieri, la o conferinţă on-line, organizată de Asociaţia pentru Relaţia cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), a spus: "Situaţia este diferită faţă de cea din perioada crizei anterioare (n.r. din 2007 - 2008). Acum, companiile au fluxuri de numerar mai bune şi situaţii financiare mai solide. Ceea ce este important pentru funcţionarea economiei, este lichiditatea şi puterea sistemului bancar. În mod clar, situaţia este mai bună acum, decât a fost în perioada crizei anterioare".

Bineînţeles că sunt domenii care suferă, a punctat managerul Fondului Proprietatea, cum este sectorul energetic, adăugând că totuşi, în acest caz, problema de bază ţine de războiul preţului petrolului dintre Arabia Saudită şi Rusia.

Managerul Fondului Proprietatea a adăugat: "În ceea ce priveşte piaţa românească, cred că există valoare enormă. Există oportunităţi de a cumpăra acţiuni la companii cu evaluări pe care probabil nu le-am mai văzut de o decadă. Este o foarte bună oportunitate pentru investitori de a intra când preţurile sunt jos, iar sentimentul este negativ în piaţă. O oportunitate de a obţine randamente bune pe termen lung".

Radu Hanga, preşedinele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), este de părere că, faţă de criza anterioară, economia ţării noastre este mai stabilă, iar cea mai mare îmbunătăţire este dată de gradul mai redus de îndatorare.

"Rata împrumuturi/depozite a scăzut de la circa 160% în 2008, la puţin peste 70% acum. De asemenea, am văzut depozitele bancare ale jucătorilor local, indivizi sau companii, crescând în ultimii ani, cu circa 10% pe an. Astfel, vedem mai multă lichiditate în piaţă şi mai puţină îndatorare, ceea ce reprezintă un semn pozitiv privind abilitatea pieţei noastre de a trece peste această perioadă", a spus preşedintele BVB.

Radu Hanga a amintit că, acum două luni, reţurile acţiunilor companiilor locale, dar şi a celor din străinătate, erau cu 30 - 40% mai sus decât în prezent. "Astfel, în acest moment, chiar dacă mediul este dificil, există oportunitatea de a cumăpăra acţiuni la discount-uri de 30 - 40%, în comparaţie cu preţurile de acum o lună sau două (...) Cred că orice criză oferă atât ameninţări cât şi oportunităţi", a punctat preşedintele BVB, adăugând: "Iar noi, la Bursa de Valori Bucureşti, trebuie să lucrăm pentru a aduce mai mulţi investitori în piaţă, şi cred că situaţia curentă oferă un punct bun de intrare pentru cei care doresc să înceapă să investească acum".

Adrian Tănase, directorul general al operatorului pieţei noastre de capital, a subliniat că, faţă de criza din 2008, bursele se comportă acum diferit, corecţiile fiind mult mai abrupte, pentru că şi motivele sunt complet diferite.

"Dar, probabil că actuala criză va fi o nouă dovadă că, pe termen lung, preţurile acţiunilor recuperează scăderile înregistrate", a spus Adrian Tănase, care a conchis: "Astfel, mesajul pe care l-am dat tot timpul către investitorii de retail este că ar trebui să aibă o perspectivă pe termen lung şi un portofoliu diversificat. Trebuie să aibă disciplina de a investi, în acţiuni şi în obligaţiuni, chiar şi în aceste timpuri, cu volatilitate mare în piaţă".

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Cand ai scaderi de venituri de cel putin 40% in martie-aprilie, iti pui intrebarea cate firme vor supravietui. Si cate dintre cele care vor supravietui vor face si profit interesant, nu doar sa plateasca salarii si dobanzi in urmatorii ani...

    1. Ai dreptate, doar ca nu o sa cumperi actiuni la Chioscul din Aninoasa, ci la blue-chip-uri. Chiar asa, cu scaderea puternica a pretului petrolului, uita-te la ce PER are Petrom. Unde mai gasesti asa ceva? Sau Romgaz? Sau si pe astea le doboara coronavirusul?

      Ai dreptate, NU MAI GASESTI PE TOT GLOBUL! SA VEDEM ce piata de desfacere va gasi !? La momentul prezent cred ca sunt SUPRAEVALUATE ne inducem (iluzia) ca vor fi la fel ( anterior) cu ce a fost ( dividende oneroase)--- analiza spune ca vor avea parcursul lui electrica ( de la 14 lei >9 lei). Toboganul-- este loc pt. mai multi -- sa vezi : cand se vor revizui propunerea de dividende , nu se mai acorda dividende ( datorita situatiei fara precedent)-- banii vor lua o alta directie ( spre sanatate), devalorizarea leului si implicit pretul actiunilor. Ma uit la snn si ma intreb -- cum sa propui ca dividend, 92% din profit ( ori vrei sa duci piata in eroare, ori esti ne.un sa ti tai craca de sub picioare?) Voi ce ziceti ?

      La SNN ai dreptate, dar e vorba de bani rapid la buget. Se opereaza pe termen scurt, ca tre sa facem ceva acum. Om vedea noi ce o sa fie mai incolo, dar acum sunt nevoi acute. Cat despre faptul ca nu se vor mai acorda dividende probabil ca asa va fi, dar investitiile se fac pe termen lung, 5, 7 ani sau mai mult. Restul e specula, unde multi se dau viteji, dar foarte putini reusesc.

      Buna ziua! Dupa cum vezi au inceput sa vina stiri ca NU SE MAI DAU DIVIDENDE ( vezi brd ,si vor mai urma). La cumparat ac. pe termen lung, analiza la cald este : 1)- ne vom schimba modul de viata 2)- cash, se vor ivi multe oportunitati 3)-la bvb cumpara cei care detin informatii, fondurile care oricum nu sunt banii lor 4)- multi se uita cum evolueaza piata din asia si piata din america, uitand sa puna in balanta despre ce economii vorbim-- altfel spus nu putem sa ne comparam 5)-- deciziile va apartin, oricum la bvb NU AM VAZUT FUNDUL -- de acum incepe sa mearga la sud

      Topoganul acuma se instalează

      Ma intreb, daca aștept oportunitatea sa cumpar TLV la 0.9 sau 0.5, oare o pot considera o investiție bună pe termen lung over 5y, sau BT ul este cu 1 picior in groapă si nici BNR ul nu o mai poate salva?!  

      Argumente 

      1. E super expusa pe Micro Imm si corporate 

      2. Are portofoliul de credite PF imens 

      3. Actiunile vor accelera in jos 

      4. Panica va împinge oamenii sa si retraga o oarte din cash 

      5. Usor umflată si discret protejata de BNR

      Greșesc?  

      Cred ca ai mare dreptate in toate cele 5 puncte. Pe de alta parte TLV, in Romania, e too big to fail. Vor fii salvati, daca este cazul.

      Rabdare,rabdare, rabdare! Ai cash stai linistit. 1--sa vedem cat va putea statul sa i tina pe cei cu rate 2--ai cash, se va ivi opirtunitate sa i investesti si -n alte companii 3-- Germania,Franta recomanda sa NU OFERE DIVIDENDE 4--- AM citit azi interviul dat de managerul FP care spune printre altele ca ....FP are disponibilitati financiare pt. a investi in companiile rom.--- acum pun intrebarea 1) sunt eu mai destept sau detin mai multe informatii? --raspunsul este NU 2) daca ac. sunt la cel mai mic pret, dece nu a cumparat (investit) ?-- cu siguranta ac. NU a vazut sudul 3) pt.mine acest om ( managerul FP) este o busola a averii

      lasa nu muri tu de grija TLV ca nu crapa, problema este cat profit vor putea face pe viitor ei si altii, indiferent de tara

      DAAAAAA (raspunsul la intrebarea ta). Pc 1 si 2 - de aceea este banca, de aia a fost creata, sa finanteze economia. Pe logiga ta, Goldman Sachs, Morgan Stanley si alti colosi americani ar fi trebuit sa fie istorie.

      Referitor la preturile viitoare, vom vedea...

      Una din problemele societatii globale este faptul ca toti viseaza doar la specule, sa se imbogateasca peste noapte. Au luat-o la buci cu bitcoinul, acum trec la actiuni si spera sa le iasa. 

      O sa iei TLV la 0.5 cand o sa-ti vezi ceafa =))

      O sa vina fonduri in toamna.

      Cu 50 de milioane de dolari o sa duca BVB unde vor. 

      bvb a scazut cel mai putin in comparatie cu europa- usa.

      cand v or fi peste 2 milioane de someri in tara, oricum sunt doar 5 milioane angajati acum la 18-19 milioane, v or ramane 2,5-3 sa vezi atunci cand or veni si cei plecati in italia si spania. 

      in bulgaria sun 3,2 angajati la 7 milioane locuitori.  

      o sa vedem cine mai plateste ratele la banci,  

      cu barilul la 20-30 petrom are pierderi de nu se vad, au nevoie de 45-50 sa nu aiba pierderi, 

      daca se paralizeaza economia cine o sa mai consume gazul  

      astia vor sa cumparati acum pana nu dau rezultatele pe primul trimestru ca pe urma sa vezi scaderi pe bvb 

      sa nu vorbim de alea pe trimestrul al doilea. 

      cu siguranta bvb scade cu peste 0% de la max din ian-feb 

      nu visati la revenire in V, nici U poate v or reveni in cativa ani,

      cu siguranta bvb scade cu peste 60% de la max din ian-feb

      1. "E super expusa pe Micro Imm si corporate". Pai ai insirat toate segmentele de clientela bancara. Trebuie studiat atent structura creditelor, si estimat niste pierderi desigur. Nu cred c vor fi colosale, deoarece: unele credite mai au si garantii in spate, unele chiar cu garantii solide.

      2."Are portofoliul de credite PF imens". Majoritatea (Valoric, ca sold acordat) sunt ipotecare. Garantate cu ipoteci, garantate de stat prin FNGCIMM, etc. 

      5. "Usor umflată si discret protejata de BNR".- asta e un argument pozitiv. Si pe cine ai vrea sa protejeze? Pe OTP? 

      La 0,9 sau 0.5 nu vei cumpara. Probabil la 1.6, mai vine inca o data si cumperi cate vrei.. Poate testeaza si 1.4. 1.2 in cel mai negru scenariu, si pe termen scurt.  

      Regula numărul 1 pe bursă nimic nu e prea mare ptr a nu cădea vezi in trecut Lehman Brothers cea mai mare bancă de investiții de pe glob la vremea respectivă

      La 20 $ barilul foarte greu de supraviețuit .Petrom extrage barilul la costuri de peste 40 $ barilul vezi pretul actiunii Exxon XOM pe NYSE este cu mult sub nivelul 2008

      FP si-a făcut exitul de pe Petrom la 0,22 de pe Romgaz la 23 un adevărat manager

      Corect!!!!

    doua cuvinte de la un expert real (adica de la mine) nu de la Meyer, Hanga, Tanase sau care or mai fi.... NU INCA!

    Urmatoarea perioada de soc bursier global (deci implicit si in Romania) e intre 1 si 11 Mai (paranteza "larga" de risc e 26 aprilie - 15 Mai 2020). POsibil un nou minim doar marginal mai jos. Sau poate mult mai jos. :) 

    Depinde cat de tare se sperie baietii din USA. 

    Deci... domnii experti ... adevaratul expert va zice din viitor: NU INCA. Urmariti perioada 1 - 11 Mai 2020 ...si urmariti-o al naibii de bine.  

    Dupa aia sa ma cautati pe aici pe forum sa ma angajati manager departament analiza piete pe la voi. Si discutam de un salariu anual net de 6 pana la 7 cifre. Valuta o discutam fata in fata. 

    Nu, nu e gluma ce am scris aici.  

    1-11 Mai 2020.  

    Sa pregatiti un contract. Si banii ...sa-i puneti pe masa.

    Toti banii.  

    Bai, câți știutori pe aici!

    1. nu-i asa? :) ...

    Istoria ne invata ceva, insa ... nu poti sa obligi pe nimeni sa cumpere actiuni (bine ca la noi in Romania avem si extrem de multi investirori, ceea ce pe mine ma bucura, si aici istoria ne invata ceva). Sunt vremuri unice pentru omenirea moderna, pentru ca comunicarea este mult mai facila, si asta raspandeste si multa teama si frica evident.

    Cert este un lucru: daca virusul actual nu se transforma in ceva cu adevarat mortal sa ne duca pe toti sau majoritatea dincolo, poate ca va dura ceva timp, 2, 3, 4 ani, actiunile vor recupera toate pierderile , vor depasi preturile maxime si ne vom intreba de ce nu am cumparat si noi. Nimeni nu stie unde se va opri scaderea sau cand. Ideea este ca daca esti in piata pe termen long, si nu dispare omenirea, nu exista motiv sa nu cumperi. Dar la noi nu exista inca acest concept avem de invatat.

    "Buy When There's Blood in the Streets" 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb