CRIZA POLITICĂ Calendarul dezbaterii moţiunii împotriva Guvernului urmează să fie decis astăzi

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 6 septembrie 2021

Calendarul dezbaterii moţiunii împotriva Guvernului urmează să fie decis astăzi

Guvernul a aprobat Programul Anghel Saligny Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, amânată de două ori Iohannis: "Solicit USR PLUS să cumpănească foarte bine implicaţiile asocierii cu obiectivele promovate de AUR Orban: "Au aruncat în aer pur şi simplu coaliţia" Ciolacu: "Guvernul Cîţu trebuie să plece" Cîţu: "Doar copiii răsfăţaţi îşi iau jucăriile şi pleacă"

Calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depusă împotriva Guvernului Cîţu urmează să fie decis în cadrul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, programată pentru astăzi, la ora 12.00 . Această şedinţă a fost, deja, amânată de două ori, vineri noaptea şi sâmbătă, din lipsă de cvorum.

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!" a fost depusă vineri seara, de parlamentarii AUR şi USR PLUS, fiind semnată de 122 de parlamentari.

Această moţiune a fost depusă după ce a fost aprobat în Guvern Programul Anghel Saligny. În şedinţa de Guvern de vineri un singur act s-a aflat pe agenda publică - adoptarea prin Ordonanţă de urgenţă a Programului naţional de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde euro, care a aruncat în aer Coaliţia de Guvernare. În nota de fundamentare a proiectului afişat de Guvernul Cîţu se arată şi impactul bugetar - minus 26 miliarde lei credite bugetare, în perioada 2022-2025, pe care Guvernul speră să-l compenseze prin creşterea veniturilor din implementarea a programului de facturare electronică (e-facturare).

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut USR PLUS să cumpănească foarte bine implicaţiile asocierii cu obiectivele promovate de AUR şi să pună punct gesturilor politice iresponsabile, să îşi respecte electoratul şi să se întoarcă la masa dialogului. Astfel, Iohannis a intervenit, sâmbătă, în scandalul din coaliţia guvernamentală, afirmând, într-o postare pe Facebook, că noua alianţă între USR PLUS şi AUR riscă să compromită pachetul de reforme al coaliţiei de guvernare: "Solicit USR PLUS să cumpănească foarte bine implicaţiile asocierii cu obiectivele promovate de AUR şi să pună punct acestor gesturi politice iresponsabile, să îşi respecte electoratul şi să se întoarcă la masa dialogului, pentru a găsi împreună cu partenerii din Coaliţie o soluţie viabilă şi raţională de a debloca actuala situaţie. Noua alianţă creată în aceste zile între USR PLUS şi AUR este un afront adus românilor, care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă ţara noastră. Prin alianţa cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voinţa cetăţenilor care şi-au pus speranţele într-o coaliţie de centru-dreapta, care să dezvolte România. Este un semnal îngrijorător şi extrem de grav că un partid care reclamă că are valori democratice şi este reformist se aliază cu un partid cu viziuni antagonice faţă de valorile euro-atlantice ale României. Prin decizia de a semna şi a depune o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, USR PLUS s-a discreditat iremediabil în faţa românilor, a propriului electorat".

El a precizat că dinamitarea coaliţiei şi compromiterea reformelor riscă să arunce România într-o criză economică şi socială: "Dezvoltarea comunităţilor din România este absolut necesară şi nu se poate încerca blocarea ei de către USR PLUS doar pentru un joc politic meschin".

Orban: "Nu mi-am dorit această criză politică, nu am fost consultat cu privire la deciziile luate care au aruncat în aer pur şi simplu coaliţia"

Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă, la Alba, că el nu şi-a dorit această criză politică şi că nu a fost consultat cu privire la deciziile luate care "au aruncat în aer pur şi simplu coaliţia", dar că va face tot ce ţine de el ca să se încheie cât mai repede criza şi PNL să rămână principalul partid de guvernare.

"Suntem la putere, oamenii ne vor judeca după ceea ce facem bun pentru ei. Guvernarea nu se poate face oricum. Dacă nu ai principii rişti să foloseşti puterea guvernamentală într-un mod impropriu şi chiar dacă ai rezultate de moment, să nu poţi să îţi atingi obiectivele pe termen mediu şi lung şi să nu îşi atingă efectele dorite. Salut adoptarea de către Guvern a proiectului privind «Anghel Saligny» şi adoptarea acestui program e rezultatul unui efort de convingere de aproape opt luni, început de mine încă de la sfârşitul lunii ianuarie cu o argumentaţie foarte puternică, şi anume dezvoltarea comunităţilor locale şi finalizarea obiectivelor de investiţii nu trebuie să fie 2027, 2028, ci 2024, când vine examenul. Necesitarea adoptării PNDL 3 era absolută", a afirmat Ludovic Orban, sâmbătă, la şedinţa Colegiului Director Judeţean (CDJ) PNL Alba, unde a prezentat moţiunea de candidatură la preşedinţia Partidului Naţional Liberal.

Printre altele, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a reiterat, potrivit Agerpres, că nu vede o altă soluţie politică pentru a asigura o guvernare responsabilă pentru România decât coaliţia care a fost formată între PNL, USR PLUS, UDMR, cu sprijinul grupului minorităţilor, afirmând că speră ca această criză politică să fie depăşită cât mai repede.

Întrebat dacă l-ar tenta funcţia de premier, Orban a susţinut că ceea ce îl interesează este să fie depăşită criza cât mai repede şi să fie refăcută coeziunea coaliţiei de guvernare.

El a amintit că niciun parlamentar al PNL nu va susţine moţiunea de cenzură.

PSD: "Moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR are şanse mici să fie dezbătută şi votată"

PSD ar dori să depună moţiune de cenzură numai dacă USR PLUS semnează textul alături de parlamentarii PSD, susţin surse din conducerea partidului, aceasta fiind una dintre variantele discutate de conducerea social-democrată.

În opinia social-democraţilor, moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR are şanse mici să fie dezbătută şi votată, din cauză că unele semnături ar fi nelegale, susţin sursele citate.

În acelaşi timp, Marcel Ciolacu a anunţat că PSD este dispus să voteze moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR în Parlament şi că va participa şi la şedinţa Biroului Permanent reunit, conform news.ro. De asemenea, dacă nu trece moţiunea deja depusă în Parament, liderul PSD i-a invitat pe colegii săi de la USR PLUS şi AUR să semneze moţiunea social-democraţilor.

"Guvernul Cîţu trebuie să plece. În acest moment pe circuitul parlamentar există o moţiune de cenzură, aşteptăm decizia Biroului Permanent reunit. Nu vă aşteptaţi, PSD va participa la această şedinţă", a declarat Marcel Ciolacu, adăugând: "Noi nu facem jocuri ca să revină domnul Barna la guvernare. Da, îşi retrag semnăturile pe moţiunea pe care au depus-o. Se poate. Este o moţiune depusă. E la BPR. Aşteptăm decizia BPR. Pe urmă, îi invităm pe cei de la USR şi de la AUR, dacă nu trece, să vină să semneze moţiunea PSD, fiindcă aşa am spus, că o depunem când avem 234 de semnături. Vom avea o discuţie politică serioasă, nu pe holuri, în ceea ce priveşte votul celui mai mare partid şi votul celui mai mare grup parlamentar din Legislativ".

Cîţu a catalogat neînţelegerile cu USR PLUS drept o "mică situaţie"

Premierul Florin Cîţu spune că orice întârziere legată de PNRR va fi rezolvată cu prioritate dacă USR PLUS pleacă de la guvernare şi că va prelua el conducerea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

El a catalogat neînţelegerile cu USR PLUS drept o "mică situaţie" şi a spus că "doar copiii răsfăţaţi îşi iau jucăriile şi pleacă".

"Am avut această mică situaţie săptămâna trecută, pentru că între oameni maturi nu ar fi trebuit să ajungem aici. Doar copiii răsfăţaţi îşi iau jucăriile şi pleacă la fiecare problemă. Nu trebuia să ajungem aici dacă aveam un partener matur şi responsabil, care punea, mai presus de orice, interesul românilor", a spus Cîţu. El a subliniat că "PNL nu este un partid pe care să îl dai la o parte, pe care să îl şantajezi", subliniind că PNL a susţinut "toate obiectivele partenerilor de guvernare" şi s-a implicat pentru îndeplinirea lor.

Alexandru Moraru a informat autorităţile internaţionale despre criza noastră politică; Orban a reacţionat

Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului, a informat reprezentanţii CE, ai guvernelor SUA, Israel, Germania şi altor state membre UE asupra colaborării USR PLUS cu partidul extremist, antisemit AUR pentru răsturnarea Guvernului pro-european.

Totodată, el a transmis o scrisoarea oficială către un număr important de organizaţii internaţionale cu un rol major în prevenirea şi combaterea antisemitismului, a negării Holocaustului, în protecţia memoriei victimelor regimurilor totalitare şi a drepturilor minorităţilor etnice sau sexuale.

În acelaşi timp, Alexandru Muraru a adus la cunoştinţa celor 108 deputaţi din Parlamentul European, care provin din 22 de state membre ale UE, membri ai grupului politic Renew Europe, planul care se pregăteşte în aceste zile la Bucureşti, unde, colegii lor din alianţa USR-PLUS, partide afiliate Renew Europe, s-au aliat printr-un demers oficial cu o formaţiune politică ce a hărţuit în permanenţă minorităţile etnice şi sexuale, arată un comunicat de presă.

"În documentul oficial, am subliniat faptul că noua alianţă conjuncturală creează premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit, care a ultragiat în permanenţă memoria victimelor Holocaustului, a încercat reabilitarea criminalilor de război şi a promovat ura împotriva minorităţilor etnice şi sexuale. Am atras atenţia, în documentul transmis, că este pentru prima dată, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un partid extremist de factură neo-fascistă, xenofob, antisemit, este cooptat de o forţă politică pro-europeană aflată la guvernare pentru a vota o moţiune de cenzură împotriva propriului cabinet. Practic, prin această acţiune politică, alianţa USR-PLUS ia locul PSD şi reîntoarce România în urmă cu 30 de ani, când, pe atunci, socialiştii români guvernau deschis cu partide extremiste, neo-fasciste, ultranaţionaliste şi antisemite", a afirmat Alexandru Muraru.

Deputatul PNL a făcut un apel la omologii săi să condamne public şi să împiedice imediat astfel de asocieri de forţe politice.

Ca reacţie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că este convins că partanerii României din UE şi NATO sunt informaţi despre situaţia politică din ţara noastră pe canale diplomatice, iar "pâra" pe la alte guverne nu este un lucru normal: "Nu cunosc conţinutul unor astfel de comunicări, dar din punctul meu de vedere trebuie să ne comportăm astfel încât să nu rupem punţile, să nu rupem canalele de dialog şi negociere pentru că repet, din punct de vedere politic nu există o altă coaliţie care să poată asigura o bună guvernare pentru România, decât coaliţia formată din PNL, USR PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor".

Ludovic Orban i-a criticat pe cei care nu îşi vorbesc de bine ţara: "Asta cu pâra pe la alte guverne nu e normal. De regulă, oficialii şi reprezentanţii fiecărei ţări vorbesc bine despre ţara lor. În ceea ce mă priveşte pe mine, în toate relaţiile pe care le-am avut, oficiale sau neoficiale, cu parteneri străini, eu mi-am vorbit întotdeuna de bine ţara, toate instituţiile reprezentative pentru România şi aşa este firesc pentru orice om politic sau orice om care deţine funcţii în statul român, să vorbească de bine ţara, să apere interesele ţării".

Câteve zeci de persoane s-au strâns, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Victoriei ca să protesteze faţă de decizia premierului Florin Cîţu de a-l remania pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion. Evenimentul a fost anunţat cu câteva zile înainte de către mai multe organizaţii neguvernamentale care i-au cerut demisia şefului Guvernului.

Premierul Florin Cîţu l-a demis, miercuri, 1 septembrie, pe ministrul Justiţiei Stelian Ion, pe care l-a acuzat că se opune reformelor: "Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele". Cîţu a precizat că ministrul Justiţiei a blocat Programul Anghle Saligny.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citu asta in grandiosenia lui ar trebui sa-si rupa gitul cit mai repede si sa revina la bataia de joc a parlamentarilor cum a tot fost atit amar de vreme. se pisau aia pe el ori de cite ori lua cuvintul. parlamentari care deasemenea sunt doar niste lepre, se stie. oare ce s-ar putea face sa ajunga labilul la ghioaga prostilor din parlament.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb