CRIZA POLITICĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA Guvernul Filip a primit vot de încredere în Parlament

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 ianuarie 2016

Guvernul Filip a primit vot de încredere în Parlament

Proteste violente în faţa clădirii Legislativului

-------

Actualizare 20:45 MAE face apel la toţi actorii din Republica Moldova să acţioneze responsabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău şi face apel la toţi actorii din Republica Moldova să acţioneze responsabil, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip, Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău", se arată în comunicat.

MAE precizează că doar în acest fel parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite "fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării".

(S.A.)

----------

Actualizare 20:21 Protestatarii au pătruns în Parlament

Protestatarii au reuşit să pătrundă în Parlamentul de la Chişinău, după ce au spart uşa din spate a clădirii, şi au ocupat un hol, începând să distrugă mobilierul şi să-i scoată pe poliţiştii baricadaţi acolo, relatează Agerpres, care citează presa locală.

Poliţiştii din clădirea Legislativului sunt luaţi practic pe sus unul câte unul, cu tot cu scuturi, duşi în mulţime şi bătuţi de manifestanţi.

De asemenea, potrivit radio Chişinău, protestatarii au început să-i atace pe poliţişti cu gaze lacrimogene.

Liderul Platformei Dreptate şi Adevăr, Andrei Năstase, a făcut un apel la oameni să se retragă şi să nu devasteze clădirea parlamentului. Protestatarii refuză însă să se retragă şi continuă să scandeze "Jos mafia" şi "Noi suntem puterea".

La protestele din faţa Parlamentului s-au mobilizat simpatizanţi ai Platformei DA şi ai Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:07 Ionuţ Stroe (PNL): "Facem apel la responsabilitate şi cumpătare la Chişinău"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, transmite din partea Partidului Naţional Liber un mesaj tuturor forţelor politice din Republica Moldova, ca acestea să calmeze spiritele din stradă şi să nu lase lucrurile să degenereze, se arată într-un comunicat al liberalilor remis redacţiei.

"După mai bine de trei luni de criză politică, transformată şi în criză socială, în Moldova s-a validat în sfârşit un guvern de către o majoritate a parlamentarilor. PNL apreciază că singura şansă de a se menţine viabil parcursul european este ca acest moment să fie tratat cu maximă responsabilitate şi cumpătare. Chiar dacă este greu în a se modera, doar opiniile şi poziţionările politice moldoveneşti pot ajuta la detensionarea momentului şi la stabilizarea şi redresarea situaţiei Republicii Moldova. Ceea ce este esenţial în acest moment este reorientarea ţării către structurile, valorile şi standardele occidentale", afirmă Stroe în comunicat.

În opinia sa, Republica Moldova are acum un guvern care poate fi funcţional rapid, iar acest lucru ar sluji interesului economic şi social al moldovenilor şi continuării parcursului european al acestei ţări.

"Ne arătăm convingerea că de astăzi lucrurile au şansa de a se aşeza pe un făgaş al normalităţii în care prioritate să aibă interesul naţional şi proeuropean. Acesta este un moment crucial în devenirea europeană a Moldovei, iar abordarea cu maximă determinare şi urgenţă a reformelor cheie va fi esenţială pentru a satisface solicitările şi aşteptările oamenilor din Moldova: reluarea asistenţei şi finanţării oferite de UE, soluţionarea crizei sectorului bancar, reforma în domeniul justiţiei şi lupta împotriva corupţiei", a mai afirmat Stroe.

(S.A.)

----------

Actualizare 19:20 Protestele continuă

Mai mult de 2.000 de persoane protestează în această seară în faţa clădirii Parlamentului de la Chişinău, în urma învestirii guvernului condus de Pavel Filip, transmit radio Chişinău şi Timpul.md.

Potrivit ultimelor informaţii, protestatarii au spart uşa din spate a clădirii parlamentului, iar poliţiştii stau baricadaţi la intrare. Manifestanţii încearcă să intre în clădire peste baricade. Ei continuă să scandeze: "Jos mafia", "Jos hunta", "Nu cedăm", "Noi suntem poporul".

Deputaţii şi noii miniştri se află în clădirea parlamentului de la Chişinău, potrivit Timpul.md.

Mai multe înregistrări video cu manifestaţiile de protest din jurul parlamentului au fost postate pe reţelele de socializare. Într-o înregistrare se poate observa cum protestatarii dau jos gardul de protecţie din jurul parlamentului.

(S.A.)

---------

Actualizare 17:45 Proteste violente la Chişinău după votul în favoarea Guvernului Filip

Sute de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului de la Chişinău pentru a denunţa Guvernul condus de premierul Pavel Filip, membru al Partidului Democrat (PDM), transmite Unimedia.

Protestatarii au rupt bariera improvizată de protecţie instalată de poliţie, iar unii manifestanţi s-au îmbrâncit cu agenţi ai forţelor de ordine.

Manifestanţii scandează "Hoţii", "Jos trădătorii" şi "Nu plecăm acasă".

(S.A.)

----------

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi, cu 57 de voturi, programul de activitate al guvernului şi lista cabinetului de miniştri în frunte cu premierul Pavel Filip, transmit Radio Chişinău, agenţia Unimedia şi Agora.md.

Şedinţa parlamentului la care a fost învestit guvernul Filip a durat 32 de minute. În favoarea noului cabinet de miniştri au votat 57 de parlamentari.

"Mulţumesc colegilor din Partidul Democrat (PDM) pentru susţinere. Mulţumesc colegilor din Partidul Liberal (PL) şi grupurilor create. Voi face eforturi pentru a menţine un dialog constructiv cu cei din noua majoritate, dar şi cu deputaţii din opoziţie. Nu în ultimul, rând mulţumesc reprezentanţilor corpului diplomatic acreditat la Chişinău", a declarat Pavel Filip.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, şeful statului urmează să numească noul executiv. Ulterior, în cel mult trei zile, membrii cabinetului de miniştri vor depune jurământul de credinţă în faţa preşedintelui ţării, iar din acel moment noul executiv îşi începe activitatea oficial, notează Agerpres.

Liderul partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a îndemnat mulţimea adunată în jurul parlamentului să înconjoare clădirea. Mulţimea scandează 'Ruşine', 'Trădători' şi cere anularea votului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb