CRIZA REFUGIAŢILOR:  Acordul cu Turcia a fost aprobat de liderii statelor UE

A.L.
Internaţional / 18 martie 2016

Acordul cu Turcia a fost aprobat de liderii statelor UE

Actualizare 16:33

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles în Consiliul European de primăvară, au aprobat astăzi acordul cu Turcia pentru soluţionarea crizei refugiaţilor, a anunţat premierul finlandez, Juha Sipila, potrivit agenţiilor Reuters şi AFP.

''Acordul cu Turcia a fost aprobat'', a scris şeful executivului finlandez pe Twitter.

(S.A.)

-----------

Actualizare 10:51 Davutoglu: "Acordul cu UE nu reprezintă o tocmeală pentru Turcia"

Premierul turc Ahmet Davutoglu i-a avertizat vineri pe liderii europeni că problema refugiaţilor nu reprezintă o "tocmeală" pentru ţara sa, într-o declaraţie făcută la sosirea la Bruxelles, unde participă la o reuniune care are ca scop încheierea unui acord care să stopeze afluxul de migranţi, scrie AFP.

"Pentru noi, pentru Turcia, problema refugiaţilor nu este o chestiune de tocmeală, ci o chestiune de valori umane, precum şi de valori europene", a spus premierul turc în faţa jurnaliştilor.

În acelaşi timp, el şi-a exprimat speranţa că se va putea ajunge la un punct comun cu Uniunea Europeană la summitul de la Bruxelles menit să pună capăt crizei migraţiei în Europa, potrivit Reuters. "Sper că va fi posibil să ne întâlnim pe un teren comun cu UE. Sunt optimist în această privinţă", a adăugat Davutoglu.

---------------

Actualizare Premierul luxemburghez: Statele UE sunt de acord asupra unei "poziţii comune" pentru un acord cu Turcia

Liderii celor 28 de state ale UE au finalizat o "poziţie comună" pentru un acord cu Turcia menit să oprească fluxul de migranţi spre Europa, a anunţat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel în noaptea de joi spre vineri, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Există "un acord asupra unei poziţii a UE" şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk "o va prezenta prim-ministrului turc înaintea consiliului nostru european" vineri dimineaţă, a declarat Bettel pe contul său de Twitter.

O sursă europeană a subliniat totuşi că acesta "nu este un acord (asupra unui text), ci o poziţie comună", care ar trebui să permită negocierilor să avanseze.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, trebuie acum să prezinte această poziţie "cu punctele pozitive şi negative prim-ministrului turc" Ahmet Davutoglu, vineri dimineaţă, la Bruxelles, a precizat Bettel, în faţa jurnaliştilor plecând de la summit.

O sursă europeană a subliniat totuşi că acesta "nu este un acord (asupra unui text), ci o poziţie comună", care ar trebui să permită negocierilor să avanseze. Niciun nou text nu a fost redactat joi seară pentru că obiectivul este ca la început Tusk "să înţeleagă liniile roşii ale unora şi ale altora", potrivit acestei surse.

Proiectul de acord negociat la 7 martie între UE şi Turcia, al cărui arhitect este considerat cancelarul german Angela Merkel, a fost puternic criticat, aminteşte Agerpres.

Mai multe state membre se tem de ilegalitatea măsurii cheie din planul negociat: trimiterea înapoi a tuturor noilor migranţi care sosesc în Grecia din Turcia, inclusiv solicitanţii de azil.

Altele refuză sa meargă prea departe în contrapartida promisă Ankarei, în special Cipru, care totuşi a anunţat joi seară pentru prima dată un "compromis" posibil.

Tusk trebuie acum să prezinte "poziţia comună" a celor 28 lui Davutoglu vineri la 7.30 GMT, însoţit de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi de Mark Rutte, premierul olandez a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Cei trei lideri ai UE trebuie apoi să revină la ceilalţi 28 de lideri cu rezultatele acestei negocieri în jurul prânzului, potrivit unei alte surse europene, citate de France Press.

"Sperăm că vom cunoaşte în jurul orei 13.00 (12.00 GMT) modul în care Turcia intenţionează să acţioneze", a declarat la rândul său cancelarul austriac Werner Faymann.

-----------------------

Premierul Turciei: "Există anumite dificultăţi în interiorul UE în finalizarea acordului asupra migranţilor"

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a declarat joi că există anumite dificultăţi în interiorul Uniunii Europene în finalizarea termenilor unui acord asupra migraţiei, dar a adăugat că speră într-un rezultat pozitiv la discuţiile de la Bruxelles vineri, transmite Reuters.

"Vedem că există anumite dificultăţi în cadrul UE... în finalizarea acestor termeni (din propunerea Turciei)", a declarat Davutoglu reporterilor pe aeroportul din Ankara.

"Am discutat aceasta cu (cancelarul german) Merkel la telefon săptămâna trecută şi cu (preşedintele Consiliului European) Tusk când a fost la Ankara", a afirmat el, înainte de a pleca la Bruxelles.

Davutoglu, care se întâlneşte cu liderii UE vineri pentru a încerca finalizarea unei strategii pentru a opri fluxul de migranţi prin Turcia spre Europa, a declarat de asemenea că nu va accepta niciun acord care să transforme Turcia într-o "închisoare deschisă" pentru migranţi, notează Reuters.

"Nu vom accepta nicio propunere care va transforma Turcia într-o închisoare deschisă pentru migranţi. Toată lumea trebuie să ştie acest lucru... Noi sperăm că va fi un rezultat bun pentru Turcia, Uniunea Europeană şi migranţi", a precizat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb