Croitoru, BNR: Reducerea CAS - sustenabilă în privinţa bugetului

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 aprilie 2011

Lucian Croitoru

Lucian Croitoru

Reducerea contribuţiilor totale de asigurări sociale este o măsură bună pentru stimularea competitivităţii, a declarat ieri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, care consideră că o astfel de decizie este sustenabilă din punctul de vedere al bugetului de stat. Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Se pare că impozitarea la nivelul firmelor este excesivă în România. Toată lumea ştie ce costuri sunt pentru angajatori cu ocuparea. Măsura de reducere a CAS a fost iniţiată de pe vremea Guvernului Năstase dacă vă aduceţi aminte şi a urmat un trend care s-a întrerupt din cauză că au existat nişte dificultăţi. Imediat ce sunt îndeplinite condiţiile pentru reducerea CAS, trebuie redus CAS-ul".

El a menţionat că scăderea contribuţiilor nu trebuie să afecteze bugetul şi crede că această măsură este sustenabilă, dar calculele exacte vor fi făcute de Ministerul Finanţelor. Lucian Croitoru a mai spus că reducerea CAS se reflectă în profitul firmei, ceea ce înseamnă că există o resursă de investiţii.

"Ca o concluzie, eu v-am spus. Dacă este să stimulezi competitivitatea şi crezi în acestă idee, atunci este bine să reduci CAS-ul. Mai ales că este şi un dezavantaj competitiv, multe alte state au sisteme mai puţin opresive", a adăugat Croitoru.

Referindu-se la o eventuală reducere a cotei unice de impozitare, Croitoru a spus că trebuie evaluat dacă o astfel de măsură este sustenabilă în dinamică pentru a nu se reveni după o anumită perioadă cu o acţiune în sens invers, care să destabilizeze mediul de afaceri.

Croitoru: Aprecierea leului în luna martie nu va avea un impact semnificativ asupra inflaţiei

Aprecierea înregistrată de leu în raport cu euro în luna martie nu va avea un impact semnificativ asupra inflaţiei, a declarat ieri Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, care crede că banca centrală nu a intervenit pe piaţa valutară.

"Nu, în martie nu cred că a intervenit", a afirmat Croitoru, întrebat dacă banca centrală a intervenit pe piaţa valutară în februarie şi martie.

Croitoru a menţionat că modelul econometric pe care se va baza viitorul raport trimestrial privind inflaţia nu a fost rulat deocamdată, menţionând însă că, de obicei, impactul aprecierii monedei în sensul reducerii inflaţiei nu este foarte puternic. Întrebat ce impact a avut aprecierea leului asupra inflaţiei din luna martie, oficialul BNR a spus că este evident că aprecierea cursului a contribuit în sensul scăderii ratei. "Există o asimetrie. Atunci când leul se depreciază impactul este foarte puternic în inflaţie, dar când se apreciază nu este aşa. Efectul este mic la apreciere. Nu cred să fie un impact semnificativ (asupra inflaţiei din martie - n.r.), dar asta rămâne de văzut", a mai spus Croitoru, citat de Mediafax.

În luna martie, leul s-a apreciat cu 2,4%, cursul de schimb coborând de la 4,2150 lei/euro la 4,1141 lei/euro. Inflaţia anuală a urcat de la 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie, cea mai mare din UE şi peste estimările analiştilor, după ce rata lunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. lipsit de cunostintele necesare, d-l consilier scuipa samburi. orice scadere a contributiilor sociale asezate in sarcina angajatorului este conditionata de cresterea ocuparii in economia reala, altfel, trebuiesc crescute transferurile de la bugetul de stat! in plus, consilieru' guvernatorului (ce ti-e si cu sinecurile astea!) uita un lucru esential: aceste contributii sunt recuperate cu "oarece" profit de angajator, odata cu marfarizarea productiei acestuia! (contributiile intra legal in costul de productie si sunt recuperate prin pret , adica, sunt suportate "exclusiv" de consumatorul final!). asa ca, una din doua, ori dom' consilier vorbeste in necunostinta de cauza, ori canta "de of si dor" in strana neavenitilor de-si zic guvern!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb