Sistemul militar din ţara noastră va parcurge un proces etapizat de schimbări profunde, care se va finaliza în anul 2040, când vom avea o structură de forţe flexibilă, multi-domeniu, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, se arată în comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care s-a desfăşurat, ieri, în sistem videoconferinţă.
Principalele subiecte de pe ordinea de zi s-au axat pe modul în care se implementează Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024. Conform sursei citate, membrii Consiliului au analizat şi aprobat o serie de documente pentru aplicarea Strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării.
"O prioritate a Planului de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 este asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislaţiei care vizează organizarea şi funcţionarea principalelor instituţii cu atribuţii şi responsabilităţi în ceea ce priveşte securitatea naţională, inclusiv legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şi continuând cu domenii dinamice şi cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea şi apărarea cibernetică", se arată în comunicatul de presă emis de Administraţia Prezidenţială.
Analiza strategică a apărării discutată ieri în CSAT fundamentează o nouă concepţie de organizare, încadrare, dotare şi instruire a Armatei României, care să prevadă ca obiectiv fundamental crearea condiţiilor de îndeplinire a misiunilor constituţionale. Aceasta are ca scop determinarea structurii şi a direcţiilor de dezvoltare a capabilităţilor până în anul 2040.
"Pentru a asigura continuitatea şi coerenţa procesului, dar şi adaptarea la evoluţiile viitoare, documentul prevede trei etape, cu obiective măsurabile: finalizarea Programului de modernizare Armata 2026; implementarea noilor tehnologii şi reorganizarea Armatei României pentru acţiune multi-domeniu (2032); finalizarea Programului Armata 2040. La finalul fiecărei etape, vor fi analizate obiectivele atinse, precum şi validitatea şi viabilitatea planurilor viitoare, urmând a fi făcute modificările necesare", se arată în documentul citat.
Membrii CSAT consideră că ne aflăm într-o perioadă în care provocările la adresa securităţii şi apărării au căpătat noi valenţe, iar procesele de planificare strategică iniţiate acum vor influenţa securitatea şi apărarea regională în următoarele decenii - consolidarea capabilităţilor militare ale Federaţiei Ruse în regiunea Mării Negre, desfăşurarea procesului de reflecţie strategică la nivelul NATO, aprobarea unei noi strategii şi adaptarea posturii Alianţei, iniţierea procesului de relocare a unor forţe SUA în Europa, toate suprapuse peste efectele pandemiei de COVID 19.
În ceea ce priveşte Carta Albă a Apărării, aceasta are ca scop final consolidarea posturii de apărare şi descurajare, în baza a cinci elemente esenţiale: capabilităţi de înaltă tehnologie; o resursă umană înalt educată şi foarte bine instruită; o puternică industrie de apărare autohtonă; dezvoltarea unei culturi instituţionale centrată pe cunoaştere şi inovaţie; rezilienţa.
Carta Albă a Apărării a fost aprobată săptămâna trecută de Guvern şi menţionează că ştirile false (fake-news) şi acţiunile informative ostile reprezintă o provocare cu incidenţă asupra domeniului politico-militar, deoarece sunt derulate atât în scopul influenţării percepţiei sociale şi afectării încrederii populaţiei în instituţiile statului, cât şi pentru obţinerea de informaţii necesare pentru influenţarea procesului decizional. În privinţa apărării naţionale, autorii documentului arată că acţiunile destabilizatoare din proximitatea estică a României, derulate pe multiple paliere şi într-o manieră sincronizată, continuă să influenţeze şi să modifice situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, prin perpetuarea instabilităţii, întreţinerea conflictelor prelungite şi influenţarea parcursului european şi euro-atlantic al statelor din acest areal.
Carta Albă a Apărării mai arată că intensificarea competiţiei strategice în zonele de interes economic din vecinătatea României, generează un context de securitate regional complex, cu un spectru larg al riscurilor şi ameninţărilor la adresa intereselor naţionale vitale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 07.10.2020, 20:45)
Laser frate! :)
traducere: recomand cercetari in domeniul armelor usoare optice instalate pe vehicule motorizate
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vali în data de 07.10.2020, 20:46)
da, are legatura si cu venirea in curand a unor producatori de baterii electrice fiabile, de mare putere, in Romania