CU ARGUMENTUL ŞUBRED CĂ PILONUL I ARE UN RANDAMENT MAI MARE, Guvernul vrea să ciuntească Pilonul II

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 august 2017

Guvernul vrea să ciuntească Pilonul II

Premierul a confirmat că lucrează la modificarea Pilonului II de pensii

Argumentul lui Tudose constă în faptul că randamentul la Pilonul I este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II

USR susţine că motivaţia reprezintă o aberaţie, întrucât "Pilonul I de pensii nu are randament"

----

Actualizare 15:30 APFPFI: "Explicaţiile prim-ministrului asupra modalităţii în care a determinat «randamentul» Pilonului I nu fac decât să aplice regula deja cunoscută «cine se scuză se acuză»"

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (APFPFI) a declarat că Explicaţiile primului-ministru asupra modalităţii în care a determinat "randamentul" Pilonului I par preluate dintr-un document pus la dispoziţie în grabă de un consilier chemat să repare gafele din zilele anterioare, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

În document se arată: "Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) a luat act cu stupoare de declaraţiile din ultimele zile ale prim-ministrului Mihai Tudose şi ale alor membri ai Guvernului cu privire la randamentul superior ale Pilonului 1 de pensii (administrat de stat) în comparaţie cu fondurile de pensii Pilon 2. Reamintim că aceste declaraţii au început cu afirmaţia că Pilonul 1 de pensii (administat de stat) a obţinut un randament cu mult superior celui obţinut de fondurile de Pensii 2. Ele au continuat cu explicaţii ale prim-ministrului asupra modalităţii în care a determinat "randamentul" Pilonului I. Aceste explicaţii, care par pur şi simplu preluate dintr-un document pus la dispoziţie în grabă de un consilier chemat să repare gafele din zilele anterioare, nu fac decât să aplice regula deja cunoscută «cine se scuză se acuză»".

APFPFI consideră că "această luptă a Guvernului cu fondurile de pensii tip Pilon 2, presărată cu argumete din ce în ce mai puerile, ascunde o faţetă mult mai gravă a lucrurilor", în realitate, "Guvernul nu este interesat nici de binele viitoarilor pensionari, nici de randamentul aşa-zis inferior al fondurilor de pensii de tip Pilon 2".

(M.I.)

------

Premierul Mihai Tudose a confirmat, vineri, că autorităţile lucrează la modificarea Pilonului II de pensii private obligatorii, după ce, luni de zile, autorităţile au infirmat vehement informaţiile că doresc desfiinţarea acestui sistem.

Mihai Tudose a spus, vineri, că a constatat că randamentul la Pilonul I (pensia de la stat) este mult mai mare decât cel de la Pilonul II de pensii private obligatorii. Iniţial, primul ministru nu a dat cifre, însă, ulterior, şi-a argumentat afirmaţia, dar a fost aspru criticat de specialişti din piaţă.

Mihai Tudose a declarat, vineri: "Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce priveşte defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii azi la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are un management privat. Acum, jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. Am constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obţinut la Pilonul II şi din această cauză am solicitat Ministerului Finanţelor ca, împreună cu cei de la sistemul de pensii, să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun ca, cel puţin acum, când creşterea economică a României e foarte mare şi randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II".

Premierul a precizat că discuţiile pe acest subiect sunt avansate şi că decizia urmează să fie luată, "având în vedere interesul suveran al celor care plătesc acele contribuţii pentru pensie".

"Fiind o contribuţie vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pentru fiecare român vor creşte. E o modalitate de a creşte pensia în viitor", a explicat premierul, citat de News.ro.

Mihai Tudose a menţionat că îi va cere ministrului Finanţelor Ionuţ Mişa să pună la dispoziţie calculele potrivit cărora s-a constatat că randamentul este mai mare la Pilonul I.

Referitor la dezbaterile din spaţiul public cu privire la presupusele intenţii ale Guvernului de naţionalizare a Pilonul II de pensii, primul ministru a apus că acestea au plecat de la o premisă greşită, adăugând: "Dezbaterile au plecat de la o premisă greşită. Că vrem să desfiinţăm Pilonul II nu este adevărat, că vrem să luăm bani din Pilonul II nu este adevărat. Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că, dacă e mai bine pentru români, vom da mai mulţi bani la Pilonul I".

Ulterior, premierul a precizat că randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II din 2008 până în prezent a fost de aproximativ 4%.

Tudose a scris vineri seara pe Facebook: "În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II".

El i-a dat ca "exemplu concret" pe cei care în toată perioada 2008-2017 au avut salariul minim.

Premierul a explicat: "Acesta a avut o creştere de aproximativ 180% în această perioadă, în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puţin de 100%. Rezultă că acesta a avut o creştere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat şi pentru Pilonul II".

Tudose a adăugat: "Randamentul la care m-am referit, calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II".

Nu este clar la ce se referă Tudose când vorbeşte despre opţiuni, căci participarea la Pilonul II de pensii private este obligatorie.

Mai mult, cifrele lui Tudose diferă de cele raportate în piaţă.

"Pentru perioada 20 mai 2008 - 19 mai 2017, reprezentând primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR", se arată într-un comunicat, din luna iunie al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Uniunea Salvaţi România a catalogat declaraţiile premierului în legătură cu randamentele Pilonului I şi pilonului II de pensii drept "aberaţii": "Aberaţia zilei a venit de la prim-ministru: randamentul Pilonului 1 de pensii e mai mare decât randamentul Pilonului 2 de pensii. De fapt, Pilonul 1 de pensii nu poate avea randament pentru că nu e o investiţie, precum e Pilonul 2 de pensii".

USR a mai adăugat: "Mai mult, pilonul 1 de pensii are un deficit de 21 miliarde de lei în anul 2016 şi un deficit previzionat de 28 miliarde de lei pentru finele anului 2017. Din păcate pentru România, Mihai Tudose este, din punct de vedere profesional-politic, chiar de nota zero, aşa cum arată evaluarea PSD".

Informaţia că Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată la fondurile de pensii private obligatorii a fost publicată săptămâna trecută, pe surse, de Profit.ro, după care, deşi întrebaţi de presă, reprezentanţii MFP nu au revenit cu nicio precizare pe subiect.

Conform sursei citate, măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor. Se pare că, într-o primă fază, ministerul de resort ar fi propus şi varianta de reducere a contribuţiei de la 5,1% la 1%.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat, potrivit Digi24: "Cifrele sunt nemiloase. Dacă ne uităm la situaţia de astăzi, Pilonul I este finanţat doar două treimi. O treime sunt bani împrumutaţi. (...) Adică, de fapt, noi ne împrumutăm la generaţiile viitoare, la copiii şi nepoţii noştri, să plătim o pensie care oricum e mizerabilă".

Vicepremierul Ciolacu: "Decizia nu a fost luată dintr-o foamete a Guvernului pentru bani"

La rândul său, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că există ceva "îngrijorător" în privinţa Pilonului II de pensii, în condiţiile în care banii ar putea fi gestionaţi mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă "o intrare brutală": "Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul preşedinte Badea (n.r. Leonardo Badea) şi de la domnul vicepreşedinte Giurescu (n.r. Ion Giurescu). Dânşii urmăresc cifrele atât de la Pilonul I, cât şi de la Pilonul II de pensii. Din cifre, le-au ieşit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II de pensii. Mai mult decât atât, împreună cu administratorii de la Pilonul II de pensii, şi conducerea ASF a avut întâlnire cu Ministerul de Finanţe. Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, sub nicio formă nu există desfinţarea sau marginalizarea Pilonului II de pensii".

El a ţinut să precizeze că "decizia politică şi decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României, dacă vor avea de câştigat cei înscrişi la Pilonul II de pensii, decizia va fi luată. Ne uităm în continuare pe cifre, există anumite cifre care ne îngrijorează, viitorii pensionari care au accesat la Pilonul II de pensii. Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii. La noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine, pentru ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului, pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie, pentru că Guvernul României poate lua o asemenea decizie, o decizie în favoarea cetăţenilor care au accesat", a completat vicepremierul.

Marcel Ciolacu a subliniat faptul că "nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I", fiind "exclusă" o asemenea decizie.

Vicepremierul a mai spus: "Statul roman, Guvernul, nu a luat în discuţie Pilonul II de pensie pentru că nu are bani, a luat din alte considerente această discuţie. Acest lucru va fi explicat de preşedintele ASF şi cu vicepreşedintele pe pensii şi de către Ministerul Finanţelor. Deci, decizia nu a fost luată dintr-o foamete a Guvernului pentru bani. Avem suficienţi bani să închidem această rectificare bugetară şi bugetul până la sfârşit. Vă aduc aminte că avem cea mai mare creştere economică din Europa".

APAPR solicită premierului o întâlnire pe subiect

După declaraţiile făcute, vineri, de oficialii Guvernului, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) solicită premierului o întâlnire pe subiect. APAPR a transmis, într-un comunicat: "În dorinţa de a reprezenta şi a proteja interesele tuturor părţilor implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public primului ministru, cât mai curând posibil, o întrevedere, pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către Autorităţile Statului, precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare.

De asemenea, în spiritul transparenţei şi dialogului, rugăm să fie dată publicităţii această analiză.

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reafirmat, vineri, într-un comunicat, că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive. ASF menţionează: "Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public privind situaţia fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) doreşte să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competenţe pentru a iniţia modificări ale legislaţiei primare care guvernează funcţionarea pieţei pensiilor private. ASF urmăreşte cu foarte mare atenţie randamentele şi activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat şi dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora. ASF, în calitate de supraveghetor al pieţei financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituţionali şi exprimă puncte de vedere privind evoluţia curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piaţa de capital, pensii private), de câte ori este necesar".

APFPFI: "Reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii este la fel de nocivă ca naţionalizarea sau desfiinţarea acestuia"

În opinia analistului economic Aurelian Dochia, probabil că reducerea contribuţiei la Pilonul II este o soluţie alternativă, "după ce au avut loc reacţii destul de puternice când s-a discutat despre naţionalizarea Pilonului II de pensii". Domnia sa ne-a precizat: "Dacă ideea naţionalizării Pilonului II nu a fost bine primită în piaţă, atunci probabil că s-au gândit să reducă procentul cu care se contribuie la acest pilon. De fapt, acest proces a început de mult timp, în primul rând pentru că procentul contribuţiilor nu a mai crescut de câţiva ani, deşi era prevăzut să crească. Dacă se face şi acest pas înapoi, atunci cred că, încet-încet, Pilonul II de pensii va muri singur". Diminuarea contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii va avea efecte negative în piaţă, consideră domnul Dochia, explicând: "Fondurile de pensii se numără printre cei mai mari investitori de la noi, sunt cei care cumpără şi titluri de stat, investesc în acţiunile de pe Bursă şi, deci, dacă va scădea nivelul contribuţiilor la aceste fonduri, ne vom confrunta cu o absenţă notabilă de cerere de piaţă".

Reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii este la fel de nocivă ca naţionalizarea sau desfiinţarea acestui fond, în contextul în care legislaţia oricum prevede o contribuţie mai mare decât cea care se realizează efectiv, consideră şi Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (APFPFI). Aceasta arată că, în prezent, Legea nr. 411/2004 prevede ca această contribuţie să fie de 6% dar, prin derogări succesive realizate în fiecare an, aceasta a fost menţinută la un nivel mai mic (în prezent - 5,1%), "cu promisiuni anuale nerespectate ale fiecărui Guvern şi Parlament că aceasta va fi adusă la nivelul legal".

Pilonul II de pensii numără 7 milioane de participanţi, în acest sistem activând următoarele fonduri: "Metropolitan Life" Pensii, "Aripi", "AZT" Viitorul tău", "BCR", "BRD", "NN" şi "Vital".

Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Probabil ca guvernantii au intrebat si vreun economist care le-a spus cum sta treaba cu randamentul, asa ca domnul Dragnea a intors-o spunând ca nu s-a inteles bine, deci ca a fost tot o problema de comunicare, si ca de fapt se doreste doar sa se elimine comisioanele administratorilor fondului de pensii administrate privat.

    Deci... ura! nu se nationalizeaza nimic din contributiile viitoare ale angajatilor, ba chiar se va capitaliza in conturile lor si acel comision de 2.5% pe care il primeau administratorii fondurilor.

    Ma intreb insa de unde vor fi platite salariile celor care se ocupa cu administrarea fondurilor de pensii. Le va stabili guvernul un salariu fix? Iar firmele care administreaza respectivele fonduri vor trebui sa se multumeasca si fara profit, administrând acele fonduri sub forma de munca voluntara in folosul comunitatii? 

    Cum chestia cu randamentul e intoarsa cand e cand nu e, mai bine faceti din banii aia o autostrada cu licitatii corecte etc, sa avem pe ce ne plimba la batranete Banii de benzina i^i strangem din pensia de stat

    Pilonul II va disparea. Ca va place, ca nu va place va fi distrus. Daca Dragnea-Cu-ajutorul-lui-dumnez eu, Ciolacul obraji de bezea si Tudose Randament au hotarat e gata treaba. Doar nu vreti sa ramana fatucile din tacurile Range neplatite de primari, militieni, securisti, armata....si alti pensionari de lux de astia pentru care este posibil sa se inchida un Pilon II de pensii ca sa existe. Stiti ca specialii astia nu sunt inclusi in Pilonul II.nu ca cei normali. Baieti vedeti ca mai e si pilonul III..si pe acolo sunt niste bani de luat.interziceti si acolo contributiile..totul sa fie la Pilonul I pentru pensiile speciale. Atat. Bravo. Si ce plin de protestatari e prin oras..fac toti harti din luminitele de la aifone..ca sa atraga atentia asupra faptului ca nu vor avea pensie..huh..e plin de protestatari TFL fiorosi....asa multi sunt ca imi e si frica sa mai ies din casa.....tara da prosti fara viitor. Sclavi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb