CU ÎNTÎRZIERE DE PESTE UN AN, ÎN BUCUREŞTI: Începe construcţia a 3.000 de apartamente pentru clasa medie

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 9 martie 2005

Primăriile din Bucureşti au emis, anul trecut, mai multe autorizaţii de construire pentru locuinţe noi (1.439) cu aproape 17% decît în 2004. O treime din unităţile locative noi autorizate sînt în sectorul 1, iar o cincime în sectorul 2. Sectorul 3 concentrează 16% din noile locuinţe.

Arhitecţii şefi ai sectoarelor Capitalei au declarat, pentru revista "Bursa ConstrucŢiilor", că terenurile rezidenţiale din oraş s-au împuţinat şi s-au scumpit exagerat. Dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale au găsit ca soluţie pentru satisfacerea cererii realizarea de blocuri cu apartamente noi pe parcele mai mici de teren, situate în cartierele periferice şi semi-centrale ale oraşului. Studiile de specialitate arată că bucureştenii cu venituri medii sînt înnebuniţi după asemenea proiecte şi aşteaptă cu nerăbdare ca ofertele să apară pe piaţă. Numai că aşteaptă cam de mult, adică de peste un an de zile. În 2005, cumpărătorii au fost amăgiţi cu anunţurile de intenţie ale investitorilor. Preţurile de vînzare preconizate pentru apartamentele accesibile variază între 700 şi 1.000 de euro/mp.

Potrivit datelor furnizate revis-tei "Bursa ConstrucŢiilor" de primăriile din Bucureşti, se pare că proiectele anunţate anul trecut se vor concretiza în 2006 şi 2007. Astfel că, în maxim doi ani, vor apărea 3-4.000 de apartamente noi pentru pătura medie a bucureştenilor. În acest an, peste 1.000 de apartamente vor fi în execuţie în sectorul 2 al Capitalei, în cîteva ansambluri rezidenţiale ridicate de investitori români şi străini.

Dacă sectorul 2 a fost considerat atractiv de investitorii în apartamente cu preţuri accesibile, sectorul 1 continuă să atragă investiţiile în locuinţele de lux şi cele pentru bucureştenii înstăriţi, cu economii consistente. Preţurile de vînzare a apartamentelor noi se cifrează între 1.200 şi 1.500 de euro/mp, iar suprafeţele utile sînt foarte generoase.

Anul 2006 se anunţă foarte spectaculos pentru sectorul 1, care concentrează mare parte din zona de nord a oraşului, unde vor apărea două şantiere gigant. Este vorba de mini-orăşelul de peste un miliard de euro (cel mai mare din ţară) construit de "Băneasa Investments", a cărui execuţie a fost demarată anul trecut. Noul cartier "Băneasa" are deja 50 de apartamente în curs de execuţie, iar în acest an vor fi începute şi lucrările de realizare a cîtorva sute de vile de lux, susţin reprezentanţii Primăriei sectorului 1. A început şi construirea obiectivelor din zona de birouri şi cea comercială.

Al doilea şantier impresionant aparţine ANL şi se numeşte "Henri Coandă". Acesta va apărea tot în Băneasa şi va cuprinde circa 5.000 de unităţi locative sub formă de apartamente care vor fi închiriate tinerilor şi de vile care vor fi vîndute pe credit ipotecar. Lucrările de construire au demarat timid, în urmă cu circa doi ani, şi au fost blocate din cauza unor revendicări pe amplasament. În acest an, va fi demarată construirea a cîtorva sute de vile şi vor fi continuate lucrările la blocurile de tineret.

Un alt fenomen interesant, provocat de criza de terenuri libere şi de preţurile foarte mari ale locuinţelor noi din oferta anului trecut, este migraţia către sudul oraşului, pînă acum ignorat de investitori. Arhitectul şef al sectorului 4, care concentrează mare parte din acest teritoriu, a declarat pentru "BURSA CONSTRUCŢIILOR" că atît persoanele fizice, cît şi cele juridice, vor să construiască locuinţe în sudul sectorului, unde terenul disponibil este vast şi cu mult mai ieftin decît în nord. Şi în sectorul 4 s-au anunţat cîteva proiecte de construire de apartamente pentru clasa medie.

La rîndul său, sectorul 3 stă destul de bine la capitolul locuinţe noi pentru că autostrada Bucureşti-Constanţa a atras ca un magnet, în ultimii doi ani, construcţia de vile, în special de către persoane fizice. Totodată, în zona semi-centrală a sectorului, investitori privaţi români şi străini vor să construiască apartamente, mai mult sau mai puţin accesibile păturii medii. Ei au depus deja la primărie actele necesare autorizării.

Revista "Bursa Construcţiilor" este editată de Grupul de presă BURSA. Fiind specializată în informaţii despre piaţa construcţiilor şi investiţii imobiliare, revista "Bursa Construcţiilor" furnizează cititorilor săi articole în exclusivitate privind proiectele imobiliare din Bucureşti şi din ţară, dar şi proiecte de locuinţe însoţite de calculaţii de cost. Numărul 1(45)/martie 2006 prezintă în exclusivitate planurile de dezvoltare imobiliară în cele şase sectoare ale Capitalei dezvăluite de şefii Direcţiilor de Urbanism şi arhitecţii şefi ai primăriilor de sector.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb