Jocurile Olimpice găzduite de capitala Franţei, Parisul, se înscriu oficial ca ediţia numărul treizeici şi trei, a Jocurilor Olimpice de Vară, pe scurt Paris 2024, fiind considerată ca unul din marile evenimente multi-sportive organizate o dată la patru ani, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, după ce a organizat Jocurile Olimpice din 1900 şi 1924, Parisul devine al doilea oraş gazdă pentru a treia oară, aflându-se într-o situaţie similară cu a Londrei, gazdă a Jocurilor Olimpice din 1908, 1948 şi 2012. Evenimentul olimpic al acestui an se înscrie şi ca eveniment aniversar: Centenarul Jocurilor Olimpice de la Paris (1924) şi al primei participări a României la întrecerile olimpice, în acelaşi an 1924.
La Paris, ţara noastră va participa în acest an la întrecerile programate pentru 18 discipline sportive cu un număr de 107 concurenţi. Purtătorii drapelului românesc, la festivitatea de deschidere, vor fi Ionela şi Marius Cozmiuc (canotori bine cunoscuţi pentru performanţele lor olimpice).
La cele 329 de probe înscrise în calendarul Jocurilor Olimpice de la Paris vor participa concurenţi, reprezentanţi ai celor 45 de discipline sportive alese pentru întrecerile din acest an.
Trebuie să amintim de faptul că, până în prezent, participările României la Jocurile Olimpice, au avut ca rezultat obţinerea a peste 300 de medalii (cele mai multe la gimnastică). Participând la 23 ediţii de Jocuri Olimpice de Vară şi 22 ediţii Jocuri Olimpice de Iarnă, România s-a aflat pe podiumurile de premiere obţinând 90 de medalii de aur, 97 de argint şi 122 de bronz.
Prima medalie de aur olimpică, pentru România, a fost cucerită de Iosif Sârbu, în 1952 la Helsinki, la proba de pistol. În anul 1976, Nadia Comăneci obţine la Montreal primul 10 olimpic din istoria gimnasticii. Cea mai bună clasare a României în întrecerile olimpice s-a înregistrat în 1984 la Los Angeles, când a ocupat locul doi la clasamentul pe naţiuni (după Statele Unite al Americii) cu un total de 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz.
Pentru ediţia din acest an, iubitorii sporturilor olimpice din România îşi doresc, cum e şi firesc, reconfirmarea celor mai bune şi frumoase tradiţii ale succeselor româneşti, care să aibă drept rezultat un loc cât mai bun înscris în topul celor mai performante echipe aparţinând celor 206 ţări înscrise în competiţie, care au ca motivaţie obţinerea unui număr cât mai mare de medalii, din totalul de 324, care vor fi înmânate pe podiumurile de premiere.
Mărcile poştale ale emisiunii ilustrează imagini-simbol al unor discipline sportive la care România are reprezentanţi cu şanse mari la medalii: gimnastica (val. nominală 10 lei), scrima (val. nominală 3 lei), probele de atletism (val. nominală 4 lei), kaiac-canoe (val. nominală 5 lei), înot (val. nominală 13 lei) şi tenis de masă (val. nominală 6 lei).
Marca poştală a coliţei filatelice (val. nominală 33 lei), ilustrează o probă a canotajului, respectiv, proba de 8 +1 rame.
Cele două plicuri "prima zi" prezintă în grafica lor design-ul simbolic al amprentei naţionale reprodusă pe tricourile sportivilor români şi respectiv o compoziţie cromatică în care se regăsesc şi simbolurile grafice ale monumentelor reprezentative ale Parisului.