CU SPRIJINUL ADR CENTRU, Braşovul se pregăteşte pentru absorbţia fondurilor europene

Valentin Busuioc
Companii #Construcţii / 4 februarie 2015

Braşovul se pregăteşte pentru absorbţia fondurilor europene

Aproape 80 de persoane, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai instituţiilor publice coordonate de CJ Brasov, precum şi toţi primarii din judeţ, au discutat, ieri, cu specialiştii ADR Centru despre oportunităţile de finanţare prin POR 2014-2020, în contextul exemplelor desprinse din implementarea proiectelor finanţate prin POR 2007-2013.

Astfel, în conformitate cu Planul de acţiuni de informare şi promovare privind impactul fondurilor REGIO pe durata primului trimestru al anului 2015, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi-a propus să asigure sprijin informaţional pentru potenţialii beneficiari şi beneficiarii de fonduri europene, prezentând acestora informaţii actualizate referitoare la implementarea Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul regiunii, precum şi pentru diseminarea informaţiilor despre pregătirea de proiecte finanţabile în perioada 2015-2020, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

În acest context, la iniţiativa Consiliului Judeţean Braşov, întâlnirea de ieri a fost o oportunitate de a compara rezultatele şi problemele întâmpinate, în derularea proiectelor finanţate din surse europene, cu viitoarele intenţii de dezvoltare de noi proiecte, la nivel local şi judeţean.

Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, a declarat: "Anul 2015 este un an decisiv pentru implementarea proiectelor contractate până acum şi absorbţia fondurilor POR 2007-2013, având în vedere necesitatea accelerării consumării resurselor financiare nerambursabile disponibile. Acest lucru va sprijini şi accesarea, cât mai curând şi corect, a noilor alocări financiare care vor fi disponibile pe noul Program operaţional la nivel regional. De asemenea, în primul trimestru al acestui an ne preocupăm să diseminăm informaţiile privind documentele de planificare şi programare pentru perioada 2014-2020, atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional. Avem deja experienţa celor peste şapte ani de implementare a celor aproape 500 de proiecte REGIO contractate în Regiune, din care 122 în judeţul Braşov, prin care se solicită aproape 150 milioane euro. În acest context, nu numai că am prezentat stadiul implementării POR până în acest moment la nivel regional, dar am şi discutat punctual cu beneficiarii de finanţare şi cu ceilalţi potenţiali aplicanţi, despre intenţiile lor de dezvoltare, care trebuie să se concretizeze în noi proiecte. Dezbatere inclusiv a problemelor care au apărut in implementarea Programului REGIO în perioada 2007-2013, ne permite să considerăm că vom aborda mult mai bine noua perioada de finanţare, faţă de situaţia de acum şapte ani".

La rândul său, Mihai Veştea, vicepreşedinte CJ Braşov, a afirmat: "Pentru noi, pentru echipa managerială a Consiliului Judeţean Braşov, această întâlnire a fost foarte importantă. De fapt a fost preocuparea noastră să solicităm sprijinul ADR Centru, pentru a identifica din timp oportunităţile de finanţare pentru viitor şi să învăţăm din experienţa derulării proiectelor care acum se apropie de final. Suntem bucuroşi că au participat atât de mulţi interlocutori, deoarece nu numai că am aflat necesităţile lor de investiţii şi am vorbit despre strategiile locale de dezvoltare, dar am şi prezentat câteva din obiectivele pe care le urmărim pentru viitoarele proiecte ale CJ Braşov, finanţabile prin Programul Operaţional Regional. Concret, vizăm reabilitarea a cel puţin trei drumuri judeţene, investiţii semnificative în domeniul medical, la Spitalul Judeţean, dar şi acordarea de sprijin pentru reabilitarea şi valorificarea resurselor turistice de patrimoniu".

Reprezentanţii autorităţilor publice locale (APL) din Regiunea Centru colaborează cu ADR Centru, încă din 2012, fapt ce a permis structurarea unui portofoliu regional de peste 1.300 proiecte, finanţabile la nivelul Regiunii Centru din surse nerambursabile, prin POR 2014-2020.

Începând cu ultima parte a anului 2014, după şedinţa CDR Centru din 27.11.2014, precum şi după Conferinţa regională pentru diseminarea PDR 2014-2020, organizată de ADR Centru în 16.12.2014, reprezentanţii APL din regiune au intensificat schimbul de informaţii cu agenţia, în vederea actualizării şi centralizării datelor de care dispun şi a fişelor de proiecte, pentru completarea acestora cu prevederile POR 2014-2020.

Concret, în această întâlnire de la Braşov au fost analizate actualele proiecte de dezvoltare din judeţ şi a fost dezbătut modul de pregătire a acelor proiecte care asigură dezvoltarea locală în municipiile şi oraşele braşovene, prin proiecte finanţabile în următoarea perioadă.

"Corelarea viitoarelor finanţări europene pentru perioada 2014-2020, în special în privinţa viitorul Program Operaţional Regional, cu cele derulate în perioada 2007-2013, vor face mai uşoară trecerea potenţialilor beneficiari de fonduri de la o perioadă de programare la alta şi va permite pregătirea mai bună a solicitanţilor de fonduri nerambursabile şi a proiectelor acestora prin învăţarea lecţiilor din perioada curentă de programare. ADR Centru îşi propune să organizeze cât mai multe evenimente de acest gen, în judeţele Regiunii Centru, pentru a informa cât mai bine publicul interesat de pregătirea de proiecte europene", conchide comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb