CUM PUNEŢI BANII LA MUNCĂ Investiţi în acţiuni

Fragmente din "Ghidul Investitorului"
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 martie 2007

Cînd nu sunteţi mulţumiţi de câştigurile pe care vi le aduc depozitele bancare, obligaţiunile sau titlurile fondurilor mutuale, atunci cu siguranţă veţi fi tentat să investiţi în acţiuni cotate la Bursă. Vă asumaţi riscuri mai mari, dar puteţi să câştigaţi mai mult decât utilizând modalităţile clasice de plasare a economiilor.

Acţiunile sunt titluri de proprietate asupra unei societăţi comerciale. Cînd cumpăraţi acţiuni cumpăraţi de fapt "bucăţi" dintr-o firmă.

Dacă firma obţine profituri primiţi dividende (cotă parte din profit)

Din cele 66 de companii listate în categoriile I (22 companii) şi II (44) ale Bursei de Valori Bucureşti, au acordat dividende din profiturile obţinute în anul 2005 un număr de 18 companii: 10 din categoria I şi 8 din categoria a II-a, potrivit situaţiilor făcute publice de BVB.

Cel mai mare dividend a fost de 31,75 lei noi pentru o acţiune a societăţii "Petrolexportimport". Acesta a fost un dividend excepţional pentru că celelalte societăţi au acordat dividende între 1,09 lei (pentru o acţiune "Turbomecanica") şi 0,0032 lei (pentru o acţiune "Socep").

Dividendele anunţate sunt brute, din ele urmînd să fie plătite impozitele către stat. Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe veniturile realizate din dividende de o persoană fizică este de 16%.

Specularea dividendului

Prin urmare, dividendul net pe 2005 pentru o acţiune a "Petrolexportimport" a fost de 26,67 lei. Valoarea nominală a acţiunii "Petrolexportimport" este de 15 lei. Acţiunile societăţii "Petrolexportimport" se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti, în categoria a II-a, cu simbolul PEI. Societatea are un capital social în valoare de 6.130.455 lei, împărţit în 408.697 acţiuni cu valoarea nominală de 15 lei. Capitalul social este deţinut de "Laird Resources" în proporţie de 76,7% şi acţionari minoritari - 23,3%.

Preţul de tranzacţionare al acţiunilor PEI la Bursă a variat în prima jumătate a anului 2006 între 130 şi 200 lei/acţiune.

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor "Petrolexportimport", care a stabilit repartizarea profitului obţinut în anul 2005, a fost convocată pentru data de 26/27 aprilie 2006 (prima şi a doua convocare). La această AGA au avut dreptul să participe acţionarii înregistraţi în registrul acţionarilor la data de referinţă, 31 martie 2006. Hotărîrile luate de AGA respectivă s-au răsfrînt asupra acţionarilor înregistraţi în registrul acţionarilor la data de înregistrare - 15 mai 2006.

Prin urmare, au avut dreptul să participe la AGA acţionarii care figurau în registrul acţionarilor la data de referinţă şi au avut dreptul să beneficieze de dividendul stabilit de AGA acţionarii care figurau în registrul acţionarilor la data de înregistrare. Presupunem că aţi cumpărat acţiuni PEI pe 12 mai, pentru ca la data de înregistrare (15 mai) să fiţi înscris în registrul acţionarilor. După efectuarea tranzacţiei urmează o perioadă de trei zile, numită termen de decontare, în care este transferat dreptul de proprietate asupra acţiunilor de la vînzător la cumpărător în registrul acţionarilor şi este transferată contravaloarea acţiunilor tranzacţionate de la cumpărător la vînzător.

În şedinţa din 12 mai, au fost transferate 355 de acţiuni PEI, iar cotaţia lor a variat între un minim de 140 lei/acţiune şi un maxim de 160 lei/acţiune. Presupunem că aţi cumpărat 100 de acţiuni la preţul mediu de 150 lei/acţiune. Tranzacţia v-a costat 15.000 lei, la care adăugăm comisionul brokerului de 1,5%, deci un cost total de 15.225 lei.

Pentru că la data de înregistrare figuraţi în registrul acţionarilor, aveţi dreptul să primiţi dividende, pe care Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor le-a stabilit la 31,75 lei/acţiune (dividend brut). Pentru cele 100 de acţiuni deţinute, aveţi dreptul la dividende brute în valoare de 3175 lei, iar după scăderea impozitului pe dividende de 16%, dividendele nete vor fi de 2.667 lei. Societatea a anunţat public că plăteşte dividendele începînd cu data de 8 iunie.

Deci, dacă vă încasaţi la 8 iunie dividendele nete în valoare de 2.667 lei, înseamnă că pentru suma investită de 15.225 lei în data de 12 mai, aţi cîştigat în mai puţin de patru săptămîni 17,5% din suma investită. Faceţi o comparaţie cu dobînda medie pentru depozitele bancare de 8% pe an (0,6% pe lună).

Este adevărat însă că "Petrolexportimport" a oferit cel mai mare dividend dintre societăţile lis­tate, potrivit datelor furnizate de Bursa de Valori Bucureşti. Câştigul mare reprezentat de dividendul la PEI nu înseamnă neapărat că aţi făcut o afacere bună. Căci după data de înregis­trare valoarea acţiunilor a scăzut drastic, mult mai mult decât valoarea dividendului.

În octombrie 2006, acţiunea PEI se putea tranzacţiona la preţuri de 143,3 - 144,0 lei/acţiune. Cum preţul maxim înaintea datei de înregistrare a fost de 199,9 lei, cel care a cumpărat 100 acţiuni la acest preţ cu 1% comision a cheltuit 20.189,9 lei, a încasat din dividend 2.667 lei, iar la vânzarea acţiunilor a mai încasat 14.256 lei. Însă, faţă de cheltuiala făcută rezultă o pierdere de 2.266,9 lei. Pentru a nu fi în pierdere, acţiunile trebuiau cumpărate cu maxim 169,0 lei, posibil cu circa 6-7 luni înaintea datei de înregistrare. În acest caz, era mult mai bine dacă aveaţi acţiuni PEI să le vindeţi la preţuri peste 190 lei şi să le răscumpăraţi sub 150 lei, câştigul fiind cert şi substanţial. Dar dacă nu aţi avut? Cel mai bine era să nu cumpăraţi acţiuni PEI. Eventual să le cumpăraţi după ce preţul a scăzut, cu speranţa creşterii în viitor sau a dividendului pe anul viitor.

În cazul în care aţi fi cumpărat acţiuni "Turbomecanica" (simbol TBM la Bursa de Valori) şi figuraţi în registrul acţionarilor la data de înregistrare 31 martie 2006 aveaţi dreptul să primiţi dividende aferente profitului pe anul 2005, care au fost stabilite de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor la 1,09 lei/acţiune.

Să presupunem că în şedinţa de tranzacţionare din 28 martie aţi cumpărat 1.000 de acţiuni TBM la preţul de 17,5 lei/acţiune. Acţiunile achiziţionate v-au costat 17762,5 lei (inclusiv comisionul brokerului de 1,5%). În termen de şase luni de la data AGA puteaţi să vă încasaţi dividendele. Dividendul brut la care aveaţi dreptul a fost de 1090 lei, respectiv de 915,6 lei, după scăderea impozitului pe veniturile din dividende de 16%. Adică într-un interval de o săptămînă aţi fi putut cîştiga 5,15% din suma investită. De asemenea, cînd firma îşi majorează capitalul social şi pune în vînzare noi acţiuni aveţi, în calitate de acţionar, drept de preferinţă la achiziţionarea noilor acţiuni. Dreptul de preferinţă este dreptul acţionarilor existenţi de a fi preferaţi unor alte persoane la cumpărarea de acţiuni nou emise (de ex. vînzarea acţiunilor nou emise poate să aibă loc numai după ce acţionarii existenţi au renunţat la cumpărare, ei fiind primii preferaţi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb