Cum să folosiţi recomandările analiştilor financiari

Articol realizat în colaborare cu societatea de brokeraj "Ieba Trust"
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 martie 2004

(urmare din numărul trecut)

Analizînd recomandările analiştilor financiari trebuie să aveţi în vedere cş o recomandare investiţională gratuită şi cu adevărat oportună e aproximativ la fel de uşor de obţinut precum un prînz gratuit şi cu adevărat bun. Dacă este gratuită pentru dumneavoastră, probabil că a fost realizată avînd în vedere interesele altcuiva. Dacă vreţi ca recomandarea să se potrivească situaţiei financiare şi intereselor investiţionale ale dumneavoas-tră, probabil că va trebui să plătiţi pentru asta. Un mod facil de a sintetiza toate sfaturile din acest material ar putea fi reprezentat de sintagma: "înainte de a investi, investighează". Poa-te că sună ca un slogan, dar, de fapt, e un sfat foarte bun.

Analiştii financiari se pot afla de multe ori în conflicte de interese atunci cînd îşi fundamentează şi exprimă recomandările în rapoartele lor de analiză financiară. De exemplu, atunci cînd ei se află în relaţie cu băncile de investiţii. Serviciile furnizate către o bancă de investiţii, precum consultanţa într-o ofertă publică iniţială sau într-o operaţiune de fuziune sau preluare, pot constitui o sursă de venituri foarte importantă pentru SSIF. Un analist financiar poate fi uşor motivat să nu exprime opinii sau recomandări ce ar putea duce la prejudicierea unor relaţii, potenţiale sau existente, cu clienţii partenerilor lor din banca de investiţii. Pe de altă parte, un analist financiar poate avea acces la mai multe informaţii sau poate să fie mai atent în analiza sa tocmai pentru ca societatea sa a oferit consultanţă pentru oferta publică iniţială.

De asemenea, raportul unui analist financiar poate genera mai multe tranzacţii pentru acţiunile analizate, ajutînd astfel SSIF să-şi crească veniturile din comisioanele de tranzacţionare.

Mai sînt şi presiunile instituţionale. Un fond de investiţii ce deţine un număr mare de acţiuni ale unei anumite socie-tăţi comerciale ar avea o proble-mă mare cu o recomandare de genul "vinde" pentru că ar putea contribui la reducerea valorii de piaţă a respectivei acţiuni şi afec-ta activul fondului. Astfel se expli-că unele recomandări eufemistice precum "păstrează", "reţine" şi "performanţă în linie cu piaţa" sau "performanţă medie" - pe care micii investitori le consideră ca atare - dar care pentru profesionişti şi investitorii instituţionali adesea semnifică "vinde".

Exemplele prezentate mai sus sau în articolul anterior sînt realităţi ale economiei de piaţă, dar nu înseamnă în mod obligatoriu că analiştii financiari şi consultanţii de investiţii sînt corupţi sau că judecata lor este prejudiciată. Dar, întrucît aceş-tia sînt solicitaţi să emită atîtea recomandări, care nu întotdea-una pot fi pertinente, oricare dintre aceşti factori le pot influenţa obiectivitatea, indiferent de onestitatea sau competenţa lor. Din aceste motive trebuie să aveţi în vedere realităţile pre-zentate mai sus înainte să luaţi o decizie investiţională. În practica internaţională s-a introdus obligativitatea descrierii scalei de recomandări utilizate în rapoartele de analiză financiară.

Cum să luaţi o decizie investiţională bazîndu-vă pe recomandările analiştilor financiari

Simplul fapt că analiştii financiari se pot confrunta cu conflicte de interese nu înseamnă că recomandările lor sînt fără valoare. Adeseori, rapoartele de analiză conţin indicatori cuantificabili - precum estimări ale veniturilor sau comparaţii cu alte societăţi comerciale din aceeaşi industrie - ce pot fi relevanţi pentru dumneavoastră, chiar dacă nu o să acceptaţi necondiţionat recomandarea analistului financiar.

ïn orice caz, trebuie så luaÆi în considerare toate potenÆialele conflicte de interese atunci cînd vå hotårîÆi asupra importanÆei acordate recomandårii analistului financiar în fundamentarea deciziei de investiÆii. Cel mai important lucru pe care trebuie så vi-l amintiÆi este cå niciodatå nu trebuie så vå bazaÆi în mod exclusiv pe o singurå recomandare atunci cînd luaÆi o decizie investiÆionalå. Mai sînt şi alte surse importante de informaÆii şi alte elemente care ar putea så fie relevante pentru dumneavoastrå. De exemplu, analizaÆi rapoartele societåÆii comerciale în acÆiunile cåreia aÆi investit sau intenÆionaÆi så investiÆi, folosindu-vå de informaÆiile disponibile pe site-ul Ministerului FinanÆelor Publice, al Bursei de Valori Bucureşti sau Rasdaq. Dacå nu aÆi gåsit informaÆiile respective pe internet puteÆi cere copii dupå ultimele raportåri financiare direct emitentului vizat. Dacå nu le puteÆi analiza singur întrebaÆi analiştii financiarii din cadrul SSIF sau apelaÆi la un consultant de investiÆii. DiscutaÆi cu analiştii financiarii din cadrul SSIF sau consultantul de investiÆii cu care vå sfåtuiÆi pe astfel de probleme şi puneÆi întrebåri despre societatea comercialå în cauzå. Cînd faceÆi acest lucru, întrebaÆi şi despre legåturile pe care ei sau societatea unde aceştia lucreazå le au cu societatea comercialå de care vå interesaÆi.

AflaÆi mai multe informaÆii despre societatea comercialå respectivå, de la ştiri TV, articole de preså, baze de date comerciale, baza de date a Registrului ComerÆului şi orice alte surse disponibile.

AflaÆi dacå societatea unde lucreazå analistul financiar, al cårui raport sau recomandare îl aveÆi în vedere, a fost consultant în una dintre ofertele de acÆiuni recente ale societåÆii vizate de dumneavoastrå - mai ales oferta publicå iniÆialå. ïncercaÆi så aflaÆi mai multe despre recomandårile analistului financiar respectiv, întrebînd agentul de servicii de investiÆii financiare sau consultînd celelalte surse enumerate în acest material.

Pe scurt, oricare ar fi recomandarea unui analist financiar, întotdeauna trebuie så analizaÆi oportunitatea unei investiÆii prin prisma propriilor nevoi financiare. æineÆi minte cå sînt banii şi decizia dumneavoastrå şi cå mai presus de orice conteazå situaÆia dumneavoastrå financiarå şi scopurile investiÆionale pe care vi le-aÆi propus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb