Cum se digitalizează industria de print în pandemie

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 18 decembrie 2020

Cum se digitalizează industria de print în pandemie

În ultimele 10 luni, digitalizarea a fost accelerată de criza sanitară şi de măsurile de distanţare impuse de autorităţi. Astfel, orice companie, indiferent de industria în care activează, a fost nevoită să accelereze digitalizarea, chiar dacă specificul business-ului se desfăşura mai mult în offline. Este cazul şi companiei DHM, care oferă de peste 15 ani servicii integrate în industria de producţie publicitară în România. Cei doi fondatori ai companiei, Dan Mateuţ şi Horia David au păstrat toţi angajaţii şi nu le-a redus salariile pe timpul pandemiei, deşi cifra de afaceri din primul semestru al acestui an a scăzut faţă de prima jumătate a anului trecut.

Astfel, Dan Mateuţ şi Horia David au ales să investească într-un magazin online, deoarece toţi clienţii lor şi-au redus cheltuielile de promovare din două motive: contactul fizic cu clienţii este mult redus şi mare parte a angajaţii lor lucrează de acasă.

Compania DHM pregăteşte pentru 2021 un plan de investiţii care să ţintească şi piaţa B2C şi să poată vinde o parte dintre produsele lor şi către persoane fizice. Antreprenorii plănuiesc lansarea unui magazin online pentru obiecte promoţionale personalizate. Îşi propun să creeze stocuri interne pentru mare parte din produsele de pe platformă, astfel încât termenul de livrare să fie mic. De asemenea, vor să depăşească graniţele naţionale şi să aducă în portofoliul lor şi clienţi din alte ţări. Compania DHM ţinteşte piaţa persoanelor fizice care doresc să trimită cadouri personalizate prietenilor, dar şi companiile mici şi mijlocii, care astfel pot comanda materiale promoţionale atât pentru angajaţi, cât şi pentru parteneri.

Reporter: Prin ce se diferenţiază DHM Company de celelalte companii din piaţă?

Dan Mateuţ şi Horia David: În cei peste 15 ani de activitate, am dovedit că suntem serioşi, că suntem dedicaţi şi că ne respectăm întotdeauna promisiunile.

Pentru că ne-am consiliat clienţii şi le-am oferit întotdeauna cele mai bune soluţii pentru businessul lor, chiar dacă acest lucru a însemnat chiar un profit mai mic. Integrăm soluţiile de marketing şi economisim timpul pe care clienţii noştri ar fi trebuit să îl consume căutând rezolvare pentru necesităţile lor la mai mulţi furnizori.

Reporter: Ce sumă aţi investit în business?

Dan Mateuţ şi Horia David: Am început cu câteva mii de lei, cu ambiţia de a reuşi şi cu experienţă căpătată în mulţi ani munciţi în domeniu înainte de a face acest pas.

Reporter: Ce tipologie au clienţii care apelează la serviciile dumneavoastră?

Dan Mateuţ şi Horia David: DHM Company are în portofoliu câteva sute de clienţi. De la clienţi care comandă câteva cărţi de vizită, până la clienţi cărora le gândim strategii de marketing. Toţi au aceeaşi importanţă pentru noi şi sunt trataţi cu aceeaşi atenţie şi consideraţie.

Avem clienţi din domeniul bancar, al asigurărilor, clienţi din retail, din farma, din agro-business, din construcţii. Acesta a fost întotdeauna avantajul nostru, riscul de colaps s-a dispersat în portofoliu, atunci când unul dintre sectoarele economice a avut probleme.

Avem în portofoliu clienţi care au înţeles că este mai uşor să lucrezi cu o companie care îţi oferă tot ce ai nevoie şi pe care te poţi baza că îşi va respecta promisiunile.

Reporter: Câţi angajaţi are în acest moment compania?

Dan Mateuţ şi Horia David: În grupul DHM sunt 19 angajaţi. Suntem mândri că, în ciuda pandemiei, noi am angajat colegi noi. Şi suntem bucuroşi că nu a fost nevoie să reducem nivelul de venit al colegilor noştri.

Reporter: În ce măsură a influenţat pandemia strategia de business a companiei?

Dan Mateuţ şi Horia David: Pandemia este un moment dur al activităţii oricărei firme din mediul de business şi asta nu doar la noi în ţară. Strategia noastră nu s-a schimbat, am optimizat doar cheltuieli şi procese. Aceleaşi investiţii dorim să facem, aceleaşi planuri de viitor avem. Pandemia a fost chiar momentul care ne-a provocat să gândim şi implementăm mai repede ideile.

Reporter: Ce rol a căpătat digitalizarea după izbugnirea pandemiei?

Dan Mateuţ şi Horia David: Digitalizarea ne-a ajutat să înţelegem mai bine ce făceam corect şi ce greşeam. Atunci când resursa financiară este mai mică, eşti obligat să gestionezi mult mai bine fluxurile de producţie, pentru a creşte productivitatea. Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul nostru: prin implementarea de soluţii software, am crescut productivitatea şi am putut înţelege mai bine activitatea. Ne dorim să ne creştem cota de piaţă şi să ne consolidăm relaţiile cu clienţii deja existenţi în portofoliu prin itermediul digitalizării.

Reporter: Aveţi în plan noi investiţii pe partea de tehnologie?

Dan Mateuţ şi Horia David: Da, atât timp cât nu ai planuri de viitor eşti sortit să dispari. Avem în plan investiţii de peste 100.000 euro pentru 2021, care includ piaţa B2C şi astfel să putem vinde o parte dintre produsele noastre şi către persoane fizice. Plănuim lansarea unui magazin online pentru obiecte promoţionale personalizate. Ne propunem să creăm stocuri interne pentru mare parte din produsele de pe platformă, astfel încât termenul de livrare să fie mic. De asemenea, vrem să depăşească graniţele naţionale şi să aducă în portofoliul nostru şi clienţi din alte ţări. Astfel, noi, compania DHM, ţintim piaţa persoanelor fizice care doresc să trimită cadouri personalizate prietenilor, dar şi companiile mici şi mijlocii, care astfel pot comanda materiale promoţionale atât pentru angajaţi, cât şi pentru parteneri.

Reporter: Ce perspective are piaţa de print din ţara noastră?

Dan Mateuţ şi Horia David: Piaţa de print va exista încă mulţi ani de acum înainte. Cred însă că va trebui să se recalibreze. Să aşeze capacităţile de producţie pentru tiraje mici şi medii, cu finisare deosebită. Să se doteze tehnologic astfel încât să poată face faţă unui volum mare de comenzi, dar de tiraj mic. Să optimizeze fluxurile de producţie, astfel încât termenele de livrare să se măsoare în ore şi nu în zile. Din cauza pandemiei şi a nesiguranţei pe care o crează aceasta, clienţii sunt din ce în ce mai tentaţi să lungească termenul de plasare a comenzii până în ultimul moment şi cred că tipografiile trebuie să se doteze tocmai în această direcţie.

Reporter: Cum credeţi că va arăta anul 2021?

Dan Mateuţ şi Horia David: Va fi un an provocator. Nimeni nu a mai trăit situaţia actuală şi de aceea este imposibil să faci previziuni. Sper să găsim soluţia de "convieţuire" cu acest virus şi să putem continua activitatea economică puternic afectată în 2020.

Tot ce putem face noi ca şi companie este să ne protejăm angajaţii, să ne optimizăm costurile şi să investim în tehnologie, pentru a fi pregătiţi pentru repornirea motoarelor.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb