Cum se formează cererea şi oferta de acţiuni şi cum anume se încheie tranzacţiile

Fragmente din "Ghidul Investitorului"
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2007

Pe piaţa principală, preţul de tranzacţionare al unei acţiuni se modifică continuu, de la săptămâ­nă la săptămână, de la zi la zi, şi chiar de la minut la minut în cadrul unei şedinţe bursiere, în funcţie de raportul cerere/ofertă existent la un moment dat.

Brokerii sunt contactaţi de clienţi, care le dau anumite ordine (de exemplu: cumpără 5000 acţiuni AAA la preţul de 0,4 lei, sau vinde 3500 acţiuni ABC la preţul de 0,405 lei). Traderii introduc ordinele în sistemul de tranzacţionare şi astfel se formează cererea şi oferta de acţiuni. Ca urmare, la un moment dat în cazul acţiunii AAA cererea şi oferta sunt date de toate ordinele de cumpărare, respectiv de vânzare introduse în sistem până la momentul respectiv. Cererea şi oferta se modifică permanent prin apariţia unor noi ordine de cumpărare/vânzare, prin retragerea sau modificarea unui ordin deja existent în sistem sau prin realizarea de tranzacţii de cumpărare-vânzare.

Să presupunem că la un moment dat situaţia pentru acţiunea AAA, prezentă pe ecranul traderului, arată ca în tabelul de mai jos:

Nr. acţiuni de cumpăratPreţ de cumpărare (lei) BIDPreţ de vânzare (lei) ASKNr. acţiuni de vânzare

40000,10100,102060000

450000,10000,10305000

10000,99800,10407500

785000,99000,10503500

Deci cererea este de 128.500 acţiuni. Preţurile de cumpărare diferă pentru că fiecare investitor este dispus să plătească un anumit preţ pentru a intra în posesia acţiunilor, astfel un investitor ar dori să cumpere 4000 acţiuni AAA şi este dispus să plătească pentru o acţiune 0,1010 lei, un alt investitor doreşte să achiziţioneze 45.000 acţiuni dar nu doreşte să plătească pe o acţiune mai mult de 0,1000 lei.

Similar oferta este formată din 76.000 acţiuni. Un investitor doreşte să vândă 60.000 acţiuni şi cere un preţ de 0,1020 lei/acţiune, un alt investitor vinde 5000 acţiuni la un preţ de vânzare egal cu 0,1030 lei/acţiune.

Tranzacţiile au loc abia în momentul în care un cumpărător sau un vânzător cedează la preţ, adică când un cumpărător ridică preţul până la preţul vânzătorului, sau când vânzătorul coboară preţul până la preţul cumpărătorului.

Să presupunem că investitorul care vrea să achiziţioneze 78.500 acţiuni la 0,9900 lei/acţiune se hotărăşte să ridice preţul de cumpărare la 0,1020 lei. Traderul va modifica în sistem ordinul şi, pentru că există 60.000 de acţiuni oferite la vânzare la preţul de 0,1020 lei, va avea loc o tranzacţie de vînzare-cumpărare. Coordonatele tranzacţiei vor fi: volumul tranzacţiei 60.000 acţiuni, preţul tranzacţiei 0,1020 lei.

În urma încheierii tranzacţiei, noua situaţie dintre cerere şi ofertă se prezintă astfel:

Nr. acţiuni de cumpăratPreţ de cumpărare (lei)Preţ de vânzare (lei)Nr. acţiuni de vânzare

185000,10200,10305000

40000,10100,10407500

450000,10000,10503500

10000,9980--

Secţiunea Odd Lot (lot împrăştiat) este o piaţă pe care nu se tranzacţionează pachete bloc de 500 de acţiuni, ci sunt formate dintr-un număr mai mic de acţiuni. În această secţiune nu avem de-a face cu o confruntare dintre cerere şi ofertă, de fapt pe odd lot cererea nu este afişată, ci doar oferta, sub forma unei liste de aşteptare în care sunt incluse ordinele de vânzare date de clienţi. Înscrierea ordinelor în această listă se face în func­ţie de prioritatea preţ, tip de cont şi timp. Prioritate are ordinul de vânzare cu preţul cel mai mic, iar în cazul în care două sau mai multe ordine au acelaşi preţ departajarea se face în funcţie de tipul contului precum şi de momentul de timp la care a fost introdus ordinul în sistem, după regula primul venit primul servit.

O tranzacţie are loc atunci când un investitor dă ordin de cumpărare prin care achiziţionează întreaga cantitate afişată la vânzare la preţul cerut de vânzător, corespunzătoare primului ordin de vânzare din lista de aşteptare.

Secţiunea Deal este folosită pentru tranzacţionarea unor pachete semnificative de acţiuni, a căror valoare depăşeşte suma de 200.000 lei noi. În această secţiune atât cantitatea tranzacţionată, cât şi preţul de tranzacţionare se stabilesc prin negocierea dintre cumpărător şi vânzător. O tranzacţie are loc în momentul în care cei doi se înţeleg asupra coordonatelor tranzacţiei: volumul de acţiuni şi preţul pe acţiune, şi este intermediată de traderii acestora.

O altă piaţă de acţiuni este şi RASDAQ. Aici sunt listate un număr foarte mare de companii, mult mai mare decât numărul celor listate la BVB. Această piaţă a fost creată, în principal, pentru tranzacţionarea acţiunilor distribuite prin Programul de Privatizare în Masă şi funcţionează ca o piaţă de "take over" (preluarea controlului asupra unor companii).

RASDAQ are anumite dezavantaje comparativ cu BVB printre care: condiţiile ce trebuie să fie îndeplinite de către societăţile listate sunt mult mai puţin stricte, gradul de transparenţă este mult mai scăzut, adică informaţiile oferite de companii investitorilor sunt mult mai puţine, şi nu în ultimul rând aceste acţiuni au o lichiditate scăzută, ceea ce înseamnă că volumele de tranzacţionare sunt reduse. Toate acestea fac ca acţiunile listate pe Rasdaq să aibă un risc mai ridicat decât cele listate la BVB. În acelaşi timp, piaţa Rasdaq oferă posibilitatea să fie preluate destul de ieftin societăţi care deţin active extrem de valoroase (spaţii comerciale, terenuri etc). Pentru aceste afaceri investitorii au însă nevoie de informaţii din afara pieţei.

Companiile listate pe această piaţă sunt grupate în trei categorii: Categoria I, Categoria a II-a şi Categoria de Bază. Condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru ca o companie să fie listată la Categoria I sunt: să fi obţinut profit cel puţin un an din ultimii doi, capitalul social să fie de minimum 1 milion euro, cifra de afaceri a emitentului să fie de minimum 9 milioane euro. Pentru listarea în cadrul categoriei secunde este necesar ca cifra de afaceri să fie de minimum 2,5 milioane euro, iar capitalul social să depăşească 0,5 milioane euro. Din punct de vedere tehnic şi operaţional, tranzacţionarea emitenţilor listaţi la Bursa Electronică RASDAQ are loc pe două platforme tehnice operate de Rasdaq, respectiv BVB, care pun la dispoziţia intermediarilor mai multe tipuri de pieţe (secţiuni): RGBS, ODBS, DLBS, PORTAL, XMBS.

RGBS este o piaţă de tip Order Driven, similară secţiunii Regular de pe BVB.

ODBS şi DLBS sunt disponibile pentru emitenţii care au ca piaţă principală RGBS. ODBS este similară cu Odd Lot, iar DLBS cu Deal. XMBS este o piaţă de tranzacţionare prin mecanisme de negociere extrabursieră. POFBS este o piaţă de operaţiuni speciale (Oferte Publice, Licitaţii etc) fiind disponibilă pentru emitenţii care au ca piaţă principală RGBS, XMBS. PORTAL este o piaţă de tip Quote Driven, cu market makers (aceiaşi brokeri dau cotaţii şi la cumpărare şi la vînzare).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb