Cumpărături masive pentru familia Năstase, prin ambasada din China

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 13 noiembrie 2006

Interior chinezesc la Cornu: obiectele din fotografie au fost cumpărate după atente deliberări. De exemplu, există o corespondenţă detaliată a familei Năstase privitoare la calitatea parchetului negru, vizibil în fotografie.

Interior chinezesc la Cornu: obiectele din fotografie au fost cumpărate după atente deliberări. De exemplu, există o corespondenţă detaliată a familei Năstase privitoare la calitatea parchetului negru, vizibil în fotografie.

Adrian Năstase şi soţia sa Dana şi-au garnisit imobilele din Zambaccian şi Cornu cu bunuri (mobilă, aparatură casnică - electronică şi electrică -, lenjerie de pat, haine, etc) achiziţionate din China, între anii 2002- 2004 în valoare de aproape 700.000 de dolari.

O corespondenţă amănunţită purtată de Dana Năstase cu un funcţionar al ambasadei noas­tre în China ilustrează caracterul sistematic al achiziţiilor, dar şi faptul (incriminant), că oameni în serviciul statului român au fost folosiţi în beneficiul personal al familiei premierului de atunci.

Cantităţile solicitate pentru cumpărare sunt impresionante. Întrucât lista completă a bunurilor ar acoperi o pagină de ziar, dăm doar câteva exemple ilustrative: 58 de pături de lână, 38 de plăpumi, 76 bucăţi aşternut neted, 26 bucăţi aşternut creponat, 17 oglinzi de perete, 5 tocătoare de hârtie, 20 de telefoa­ne, 4 copiatoare, 12 cântare de baie.

Comenzile de cumpărare erau hotărâte după o atentă comparare a preţurilor din China cu preţurile de pe piaţa noastră. Unele comenzi sunt oarecum ciudate: patru uscătoare de fructe, două dulapuri pentru ochelari, dulapuri pentru ceasuri, trei triciclete (pentru transport mărfuri).

Desigur, orice familie are dreptul la ciudăţeniile sale şi nu ne-am permite vreo apreciere asupra intimităţii familiei Năs­tase, dacă nu şi-ar fi derulat-o prin aparatul de stat. Dar familia Năstase solicita: "Vă rog să puneţi pe fotografiile mici valorile şi cu prima ocazie să le primesc (prin curier)".

"Curierul" nu era un angajat al Danei Năstase, ci al statului.

Faptul că familia Năstase s-a folosit de Ambasada din China ca şi când i-ar fi fost reprezentanţă personală se înţelege şi din scrisoarea care le-a parvenit de acolo: "Bronzurile au sosit în ambasadă, sunt ambalate şi ne ocupăm de ambalarea calului cumpărat în iunie".

Dincolo de folosirea ambasadei şi a funcţionarilor din aparatul de stat în interes personal, achiziţiile masive din China mai ridică o serie de semne de întrebare.

La cât se ridică averea familei Năstase? Câţi bani a moştenit Adrian Năstase de la socrii şi câţi bani sunt ai lui însuşi?

Căci, mai ales după penibilul episod "al mătuşii Tamara" (o rudă despre care se spune că trăia modest, i-a lăsat moştenire un milion de dolari), pare că familia Năstase îşi foloseşte rubedeniile drept paravan cu care îşi ascunde provenienţa averii.

În timpul mandatului său de prim-ministru au circulat zvonuri despre o dimensiune fabuloasă a averii lui Adrian Năstase - circa 1 miliard de euro.

Cinicii au criticat cifra, făcînd socoteli de genul: "Păi, cât putea să ia şpagă la privatizarea Alro - 10 milioane ?; şi la Sidex ? - încă 50 ?; mai pui Petromul, cât?, hai 100, şi cât ai vrea să mai aduni de prin alte părţi, tot nu dai într-un miliard!"

Dar achiziţii de perle, pături, televizoare, frigidere şi uscătoare de fructe din China, în valoare de 700.000 de dolari oferă un indiciu asupra averii lui Adrian Năstase, prin proporţia prin care un om precaut (aşa cum se ilustrează consoarta sa când compară preţurile din China cu cele de pe piaţa noastră) trebuie să o păstreze între banii din cont şi bunurile cumpărate.

De aceea, înclin să cred că măcar câteva zeci de milioane de euro tot a strâns. Nu-i decât o presupunere.

Pe de altă parte, faptul că astfel de informaţii apar acum, când Adrian Năstase se află într-o situaţie politică precară - gata-gata să fie dat afară din PSD şi potcovit de Liviu Turcu care l-a declarat securist - poate fi interpretat ca o lovitură de graţie dată de inamicii săi, fie din PSD, fie din afara partidului.

Străini de jocurile politice publicăm informaţia credincioşi principiului că adevărul trebuie spus deîndată ce îl afli.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb