Cursanţi din 12 ţări au studiat la Braşov limba, cultura şi civilizaţia românească la "Şcoala de Vară ICR"

F.D.
Cultură / 22 iulie 2024

Cursanţi din 12 ţări au studiat la Braşov limba, cultura şi civilizaţia românească la "Şcoala de Vară ICR"

Institutul Cultural Român a organizat între 1 şi 20 iulie, în Braşov, a XXVII-a ediţie a programului "Şcoala de Vară. Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească" au reunit 21 de participanţi din 12 ţări. Şcoala de vară a fost organizată în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii "Transilvania" din Braşov, cu Muzeul "Casa Mureşenilor" şi Centrul Cultural Reduta, parteneri constanţi ai Institutului Cultural Român, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Pe parcursul celor trei săptămâni, participanţii au beneficiat de cursuri intensive de limbă română, predate de profesoarele Raluca Alexe (grupa cu nivelul A1/A2), Ioana Clara Ionescu (nivelul A2.2) şi Andreea Petre (nivelul B2.2). Conferinţele de istorie au fost susţinute de istoricul Adrian Cioroianu, cele de literatură de către conf. dr. Adrian Lăcătuş, iar conferinţa despre cinematografie a fost prezentată de Irina Margareta Nistor, participanţii vizionând fragmente din filmul de animaţie Scurtă istorie (1956) şi din filmul documentar Chuck Norris versus Communism. De asemenea, cursanţii au participat la ateliere de jurnalism şi publicitate predate de Valer Rus, directorul muzeului Casa Mureşenilor. Sub îndrumarea actriţei Simona Pop, cursanţii au interpretat scene din Almost, Maine, de John Cariani, aflând totodată despre diverse tehnici de interpretare şi expresie scenică. Profesoara Roxana Taraş a adus la viaţă tradiţiile dansurilor populare, ghidând participanţii prin ritmurile şi mişcările folclorului românesc.

În cadrul Şcolii de Vară de la Braşov, cursanţii au avut ocazia să exploreze şi bogăţiile culturale din Sibiu, cu vizite la Muzeul Astra unde, Lucian Robu - directorul Muzeului în aer liber din cadrul Complexului Naţional Muzeal "Astra", i-a introdus în tradiţiile româneşti prin intermediul unor expoziţii şi ateliere interactive. De asemenea, au vizitat şi centrul istoric al oraşului, bucurându-se de arhitectura impresionantă şi de atmosfera sa unică. Pe parcursul programelor de documentare culturală, participanţii au primit informaţii valoroase despre regiunile istorice din apropiere şi obiectivele turistice principale, îmbogăţindu-şi cunoştinţele despre patrimoniul cultural românesc, despre caracteristicile istorice şi etnografice ale regiunilor Ţara Bârsei şi Ţara Făgăraşului.

Festivitatea de închidere a programului "Şcoala de Vară. Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească" a avut loc în cadrul unei festivităţi, la Casa Mureşenilor din Braşov, important muzeu şi clădire monument istoric.

Aceste experienţe au oferit cursanţilor oportunitatea de a se conecta profund cu tradiţiile şi arta românească. Iată câteva dintre opiniile participanţilor la ediţia din acest an a Şcolii de vară:

"Sunt foarte fericită că am avut posibilitatea să vin la Şcoala de vară. Iubesc din toată inima limba română, România, cultura şi istoria voastră. Şcoala de vară este locul ideal pentru a învăţa lucruri noi, pentru a-mi găsi prieteni şi pentru a întâlni oameni cu aceleaşi pasiuni ca ale mele. Profesorii sunt grozavi, minunaţi, foarte pasionaţi şi interesanţi. Mi-aş dori ca şcoala să nu se termine niciodată. Vreau să vă mulţumesc din suflet şi să spun că aceasta este deja una dintre cele mai bune şi mai importante experienţe din viaţa mea." (studentă, Belarus)

"Am fost foarte fericit să particip la aceste cursuri, care m-au ajutat să obţin o bază solidă şi să creez legături cu alţi participanţi. Voi reveni cu siguranţă, deoarece a fost o experienţă foarte frumoasă, pe care o voi recomanda cu drag." (cercetător, Israel)

"Mi-a plăcut mult şcoala de vară; am învăţat foarte multe, iar excursiile şi conferinţele au fost foarte interesante. Chiar dacă tot proiectul durează doar trei săptămâni, este suficient pentru a te îndrăgosti de rutina de a veni dimineaţa la cursuri şi de a învăţa despre cultura românească. Sunt foarte încântată de această experienţă şi mă gândesc să particip din nou anul viitor." (cercetătoare, Italia)

"Am descoperit Şcoala de Vară când am urmat un curs la Institutul Cultural din Madrid şi sunt foarte fericită că am venit. Programul a fost bine organizat; am învăţat despre România, am vizitat locuri pitoreşti şi ne-am plimbat pe străzile pline de istorie ale Braşovului. Vă mulţumesc mult pentru experienţa frumoasă." (studentă, Spania)

Şcoala de Vară. Cursuri de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească, organizată de Institutul Cultural Român, este un program cultural complex destinat celor care vor să aprofundeze limba şi cultura românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb