Investitorii care au cumpărat în urmă cu o lună acţiunile "Sinteza" Oradea au avut ieri randamentul maxim. Cursul mediu, exprimat în euro, s-a majorat cu 36%. Cei care au mizat pe acţiunile SIF "Transilvania" şi-au majorat valoarea reală a investiţiei cu 16,21%, datorită creşterii preţului mediu, exprimat în euro.
Portofoliul constituit cu cele cinci acţiuni SIF şi cu structura indicelui BET-FI a adus un cîştig apropiat. Datorită aprecierii indicelui bursier, calculat în euro, portofoliul lor valora ieri cu 11,8% mai mult decît în urmă cu o lună. Mai puţin inspiraţi au fost investitorii care au mizat pe cele mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a Bursei. Portofoliul cu structura indicelui BET şi-a diminuat valoarea reală cu 4,62% în ultima lună, din cauza scăderii indicelui BET, calculat în euro.
Persoanele care au preferat un plasament cu grad de risc mai scăzut şi au mizat pe fondurile mutuale au avut cîştigul maxim pentru "BCR Dinamic". Valoarea unităţii fondului s-a apreciat cu 2,33%, dar dacă o exprimăm în euro, randamentul real a fost de numai 0,16%. Unităţile fondului "Tezaur" s-au depreciat, în termeni reali, cu 0,63%, iar fondul "Stabilo" a avut un randament real negativ de 0,7%.
Depozitele bancare constituite în lei, pe termen de o lună, valorau ieri cu maxim 0,24%. Investitorii cei mai inspiraţi au fost cei care au optat pentru serviciile oferite de "Eurom Bank" şi CEC. Depozitele lunare în euro au adus un cîştig maxim de 0,3%, cea mai bună dobîndă fiind oferită de "Garanti Bank". Cei care şi-au păstrat economiile acasă, în lei, şi-au diminuat valoarea acestora, exprimată în euro, cu 1,16%, din cauza deprecierii leului în raport cu euro.
Obiectele din aur, cumpărate în urmă cu o lună valorau ieri cu 1,61% mai puţin decît în urmă cu o lună, din cauza reducerii preţului aurului, exprimat în euro.